IRC-Galleria

psykkis

psykkis

haluaa vielä uskoa muutosvoimaan
PSYKKIS-TEATTERIN kohunäytelmä pahoinvointiyhteiskunnasta:

> > > HIMO KIUSATA

- nyt nähtävillä videotallenteena internetissä!

"Te pakotatte mut jatkuvasti opettelemaan miten turruttaa miljoonia eri kiusaamisen muotoja ja hyväksyä ne osaksi mun arkipäivää - niin ku herätyskellon joka aamuinen pirinä.... Siis sellainen lapsi, joka tällaisessa yhteiskunnassa kykenee enää selvittämään, että mikä täällä on vilpitöntä vitsiä ja mikä taas oikeesti loukkaa, ni se kuuluu pukea sukkahousuihin ja lähettää Marvelin sarjakuviin - siellä sillä vois olla ees joku, joka sitä saattais ehkä viel ymmärtää."

KATSO VIDEO TÄÄLTÄ:
http://psykkis.webs.com/himokiusata.htm

Psykkis-Teatteri ry: Himo Kiusata


Muistutamme tallenteen katsojaa siitä tosiasiasta, että videointi syö teatterinäyttämölle valmistetusta teoksesta usein sen sisältämän taiteen lähes kokonaan ja etenkin jos/ kun näytelmän muoto ja sen koskettavuus perustuu yksinomaan esiintyjiensä rehellisyyteen, sekä vilpittömään kohtaamiseen yleisössä olevien ikäistensä nuorten kanssa - kuten tässä. Koska tämä ei kuitenkaan vie pois sitä asiapohjaista merkittävyyttä, minkä kyseisen näytelmätekstimme sanoma sisältää, pidämme tärkeänä julkaista esityksemme videona internetissä. Koulukiusaaminen on koko kansan sairaus ja tyypiltään tuo sairaus on valitettavasti jatkuvasti paheneva - jollei siihen puututa laajemman yhteisön taholta. Huomioiden sen todellisuuden, mihin koulukiusaamiseen liittyvät teot ovat yhteiskunnassamme jo johtaneet, pidämme erityisen tärkeänä sitä, että ihan jokainen yli 13-vuotias katsoisi tämän esityksen - vaikka nyt sitten edes videolta!

HIMO KIUSATA - NÄYTELMÄN TAUSTAT

Psykkis-Teatteri ry:n historian viimeiseksi jäänyt näytelmäesitys niitti vuonna 2009 maassamme suurta suosiota ja sanomaltaan se sai aikaan suurta kohua, kuten myös keräsi mainetta ja kunniaa useilta teatterifestivaaleilta.

23.1.-10.12.2009 esitetty koulukiertue- ja nykyvalistustuotanto "Himo Kiusata" on neljän nuoren, entisten kiusattujen ja kiusaajien henkilökohtainen tutkimusmatka itseensä ja yhteiskuntaan, jossa kouluammuskelut ovat pesiytyneet valitettavaksi osaksi nykytodellisuuttamme.

Työryhmän pitkästä ja monipuolisesta tutkimuksesta koulukiusaamisen syvimpään olemukseen ja läpikäydystä henkilökohtaisesta prosessista löydetyn inhimillisen ymmärryksen pohjalta syntyi käsikirjoitus näytelmään, joka jokaisen tulisi nähdä ja kokea - vaikka sitten vain videolta.

Esiintyjät nostivat esiin raadollisen kuvan kiusaamisen moniulotteisesta todellisuudesta ja asettivat itsensä alttiiksi kohtaamaan rohkeasti kaiken sen, minkä maailma opetti meitä pitämään piilossa - jopa itseltämme. Ja vaikka esitys haastoikin katsojansa esittämällä elintärkeät kysymyksensä sille häikäilemättömän suoraan, ei se kuitenkaan asettunut katsojaa paremmaksi. Näyttämökuva muodostuikin lopulta todellisuutemme peiliksi, josta jokaisen oli helppo tunnistaa itsensä - mikäli siihen peiliin suinkin vain uskaltautui katsomaan. Tämä uhkarohkeus kuitenkin palkittiin, sillä nöyrämielinen kykenee löytämään esityksestä myös ratkaisun aikakautemme kiperimpään kysymykseen: miten kiusaaminen saadaan ihan oikeasti loppumaan?

"Lyödäkö ois pitäny? En mä oo yhtä tyhmä ku joku noista. Ei väkivalta oo muuta ku idiooteille patentoitua paskaa! Kuka muka haluu lähelleen sellasii pelokkaita frendejä, jotka ei pysty muuhun, ku komppaamaan sua se TYPERÄ virne naamalla? Tai nuolemaan sun persettä, joka on muutenki tarpeeks hellänä siitä, että helvetin tärkeen REM-unen tilalla joudut kestämään pakkohomoilevaa paskaa omatuntoas? Mun älykkyys riittää kyllä keksimään muitakin keinoja!"

Aiheensa vakavuuden vuoksi "Himo Kiusata" -näytelmää ei kiertueensa aikana esitetty alle 13 vuotiaille. Vaikka esitys ei itsessään sisälläkään mitään, mikä ei olisi ollut lukuisten sitä nuorempienkin nähtävillä ihan oikeassa reaalimaailmassa, niin Psykkis-Teatteri kieltäytyi tällä ikärajalla kantamasta vastuuta todellisuutemme paljastamisesta sellaisille lapsille, jotka onnekseen ovat sen ulkopuolella vielä saaneet turvallisesti pitäytyä. Kaikkea ei tarvitse tietää, ellei siitä ole jo valheita ehtinyt kuulla < ja tuohon tarpeeseen tämä esitys juuri on valmistettu: totuuden paljastamiseen koulukiusaamisen syvimmästä olemuksesta - siitä, mistä muut asiassa ovat aikaisemmin uskaltaneet vain vaieta.

Näytelmän käsikirjoituksen, kuten myös muun "Himo Kiusata" -tuotantoon liittyvän runsaan materiaalipaketin tästä Psykkis-Teatterin koulukiusaamista käsitelleestä tutkimuksesta voi pyytää itselleen sähköpostitse, osoitteesta: psykkis-teatteri@hotmail.com.

Näytelmää, sekä sen oheismateriaalia saa vapaasti lainata, levittää ja esittää ilman tekijöiden erillistä suostumusta.

"Ja totta kai! Ihmisen pitääkin olla ylpeä itsestään. Kuka helvetti sua muka muuten kantaa?... - Joka tapauksessa mä näkisin mielelläni vaihteeksi tytön voittamassa vuoden 2009 kouluammuskelija tittelin - eli jatkoon".

LISÄTIEDOT & MATERIAALIPYYNNÖT:
Maililla: psykkis-teatteri@hotmail.com
Internetistä: www.freewebs.com/psykkis

Allekirjoita adressi teatterin toiminnan jatkumiseksi: www.adressit.com/pelastapsykkis


Psykkis-Teatteri ry. oli teatteri- ja elokuvataiteen kouluttava ja kokeellinen unelmatehdas, jonka toiminta ja tuotannot oli suunnattu 15-25 -vuotiaille nuorille - rehellisesti, ilman aikuissensuuria. Psykkis-Teatterin toiminta lakkautettiin 8.8.2009 palkkausrahoituksen puutteeseen, jonka jälkeen uusia produktioita ei enää aloitettu, eikä vanhojakaan jatkettu. Ainoan poikkeuksensa tähän toi "Himo Kiusata"-tiimi, joka lakkauttamisesta huolimatta kiersi sovitun syyskiertueensa kunnialla loppuun ja saattoi tällä Psykkis-Teatterin arvoiseensa päätökseen.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.