IRC-Galleria

tervapiru

tervapiru

juurtuu vasemmalle

Demokratian vallankumous Maanantai 20.10.2008 00:47

Ykkössanomat 16.10.2008


Onko Nummi-Pusulassa tosiaan vedetty demokratia vessanpöntöstä alas? Julkisuuteen tulleet epäselvyydet kunnan päätöksenteossa nostavat tunteita pintaan. Ontuvien selitysten kuuntelun sijasta meillä on huutava tarve epäselvyyksien tutkinnalle. Oman edun tavoittelu, salailu ja kertakaikkisen omalaatuinen päätöksentekokulttuuri on todellakin korkea aika remontoida uuteen uskoon.

Itse olen yritysmaailmassa työskennellessäni ollut aktiivisesti mukana edunvalvonnassa, mutta kansainvälisen pörssiyhtiön etujen sijasta on nyt aika valvoa kaikkien meidän nummipusulalaisten etua. Talouskasvun vuosina kuntamme budjetti on alijäämäinen ja leikkauksia vaaditaan leikkausten perään. Kuinka käykään talouden suvantovaiheessa tai laman hetkinä? Kunta tarvitsee ehdottomasti lisää yritystoimintaa ja lisää veronmaksajia, ja tämän kasvun suuntaan on pyrittävä mm. teollisuustonttien kaavoituksessa. Tällainen kehitys on kuitenkin hidasta. Jo kuntalaiskyselyssä esiin tullut kuntaliitoskortti on nostettava pöydälle, eikä sitä pidä kavahtaa tai vaieta kuoliaaksi päätöksenteossamme.

Yhtä tärkeänä pidän kunnan peruspalvelujen turvaamista vaikeassakin taloudellisessa tilanteessa. Jo perusterveydenhoidon puolella on raakoja puutteita lääkäripulan takia. Päivystysaikoja saa pahimmillaan vasta monien viikkojen päähän, hoitajalle ei pääse kuin ajanvarauksella ja akuutissa tilanteessa vaihtoehdoksi jää vain lähtö päivystykseen Lohjalle. Matkaa tulee, liikkuminen ei ole kaikille mahdollista ja 15 euron päivystysmaksun saa vielä maksettavakseen.

Mielenterveyspalvelut näen kunnassamme heikkoina. Puolitoista päivää erikoissairaanhoitajaa olisi viikoittain tarjolla. Perheneuvontaa ei ole tarjolla lainkaan Lohjan irtisanottua sopimuksen. Jopa lastenvalvonnan tulevaisuus Karviaisen alaisuudessa pelottaa. Uusperheellisenä tämäkin puoli on tullut testattua ja pelkään, että vuodenvaihde romuttaa myös tämän palvelun toimivuuden.

Omaishoitajien taloudellinen turva ja jaksaminen on kunnalle myös elintärkeä asia. Kunnassamme on koko ajan enemmän vanhuksia, ja omaishoidon sijasta vaihtoehtona olevat laitospaikat eivät ole edes euroja ajattelevalle mikään houkutteleva vaihtoehto. Kuukauden omaishoidon tuella ei montaa päivää laitoshoitoa kustanneta. Omaishoidon tukeminen on turvattava Karviaisessakin ja omaisten jaksamisesta pidettävä huolta. Tämä on edelleen kirstunvartijallekin huimasti parempi vaihtoehto kuin laitospaikka koko kuukaudeksi potilaalle ja pahimmassa tapauksessa myös häntä voimavarojensa loppuun asti hoitaneelle omaiselle.

Selvääkin selvempää on, että yrityksemme Nummi-Pusula on kriisissä. Tämän yrityksen johtoon voimme jokainen vaikuttaa, ja sitä kautta saada yrityskulttuuriimme muutosta. Tilanteemme kaipaa vallankumousta ja demokratian palauttamista. Kuntavaalit 2008 onkin kulminaatiopiste kunnan historiassa. Päätöksentekoon on saatava läpinäkyvyyttä, omat lehmät on nostettava pois ojista ja mielellään ne toiset jalat haudastakin. Rajukin muutos valtuustossa on tarpeen.

Olen nähnyt elämässäni paljon matkallani maitotilan tyttärestä metsäteollisuuteen ympäristöpäälliköksi, mutta asuttuani nyt vuoden Nummi-Pusulassa, en halua olla hetkeäkään enää pelkkä sivustaseuraaja. Kunnan hyvinvointi lähtee kaikkien asukkaidensa hyvinvoinnista, ja tästä meillä ei ole varaa tinkiä. Ei näin paljon kuin tällä hetkellä.

Johanna Puranen (sit.)
uusperheellinen uusmuuttaja

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.