IRC-Galleria

[Ei aihetta]Torstai 04.10.2007 04:59

Kierukkavamma vihloo inhasti
Polvinivelen kierukka vammautuu useimmiten polven vääntö- kiertoliikkeessä, jossa kierukka voi jäädä nivelpintojen väliin, hakautua ja revetä.
Sisemmän kierukan vammat ovat selvästi yleisempiä kuin ulomman kierukan vammat.
Kierukan repeämä voi aiheuttaa polven liikevajausta eli polvi ei mene suoraksi eikä koukkuun. Silloin kyseessä on laaja kierukkarepeämä, ja tilannetta kutsutaan lukkopolveksi.
Useimmiten kierukkavamma ei kuitenkaan aiheuta lukko-oireita tai liikevajausta, vaan tyypillinen oire on vihlaiseva, äkillinen, joissain liikkeissä tuntuva polven sisä- tai ulkoreunan kipu. Kierukkavamman jälkeen kävely saattaa sujua ajoittain lähes normaalisti.
Osassa kierukkavammoista kierukkakudos pääsee nivelpintojen väliin ja hakautuu nivelpintojen välissä, jolloin nivelpinta eli nivelrusto rikkoutuu, mikä pahentaa tilannetta. Kierukkarepeämän hoito riippuu oireista ja toisaalta polvessa olevista muista nivelsidevammoista.



Terveitä osia ei poisteta
Nivelkierukka on polven tarpeellinen tukirakenne, ja nykyisellään kierukkaa pyritään säästämään aina mahdollisimman paljon. Järkevänä pidetään poistaa revennyt kierukan osa, ja säästää ainoastaan terve kierukkakudos.
Lukkopolvessa, eli kun polvessa on liikevajausta, oireiden syynä on usein kierukan laaja niin sanottu ämpärinsankarepeämä. Tuore ämpärinsankarepeämä voidaan hoitaa kiinnittämällä kierukka takaisin paikoilleen, ja säästää näin koko kierukka. Parantuakseen kierukan on kasvettava kiinni repeämäkohdasta. Aina näin ei käy, ja silloin revennyt kierukan osa voidaan joutua poistamaan. Kaikki kierukkaleikkaukset tehdään nykyisin tähystystekniikalla. Leikkaukset ovat päiväkirurgisia.



Vaikein tapaus: eturistisidevamma
Eturistisidevammassa niveleen tulee useimmin verta, ja nivel turpoaa. Heti tapaturman jälkeen polvi ei ojennu suoraksi ei eikä polven koukistaminenkaan onnistu kunnolla.
Eturistisidevamma löystyttää usein polvea; potilas kokee löysyyden polven pettämisenä.
Eturistisidevamma hoidetaan nykyisin lähes aina tähystysleikkauksella. Leikkauksessa polveen rakennetaan uusi eturistiside. Näin tehdään, koska repeämä ei parane ompelemalla.
Uusi eturistiside voidaan rakentaa joko polven etuosasta otetusta polvilumpiojänteen keskiosasta tai reiden takaosasta otetuista jänteistä. Molempien leikkaustekniikoiden pitkäaikaistulokset ovat hyvät.



Polven täytyy suoristua ensin
Vaikka heti eturistisidevamman jälkeen polvi ei ojennu ja koukistu normaalisti, polven saa suoraksi venyttelemällä. Jotta nivelen liikelaajuus palautuisi, olisi tärkeää, että polvi menee aivan suoraksi jo ennen leikkausta. Ihanteellisin leikkausaika on sen jälkeen, kun polven ojennusvajaus on hoidettu, eli 1-2 viikon kuluttua vamman jälkeen.
Eturistisidevamma aiheuttaa polveen löysyyttä, ja mikäli hoito viivästyy, nivelkierukat ovat vaarassa revetä löysyyden takia. Nykyisellään valtaosalla eturistisidekorjaukseen tulevista potilaista on myös kierukkarepeämä, joka osalla potilaista on syntynyt vasta alkuvamman jälkeen. Eturistisidevamman yhteydessä kierukkavamma hoidetaan samassa leikkauksessa tähystystoimenpiteellä.



Anna polven parantua rauhassa!
Ensimmäisen parin viikon ajan leikkauksen jälkeen potilas tarvitsee kyynärsauvat kävellessä. Polven liikkeiden palautuminen vaatii hyvää fysioterapeutin ohjausta ja ennen kaikkea potilaan omatoimista harjoittelua annettujen ohjeiden mukaan.
Sairauslomaa leikkauksen jälkeen on usein 2-3 kuukautta ja sinä aikana polven pitää todella antaa toipua. Hätäily toipilasvaiheessa voi jopa vaarantaa lopullisen toipumisen! Lihasten kuntoutuminen ja vahvistuminen jatkuu vielä vähintään puolen vuoden ajan. Vasta lihasvoiman palauduttua polvi on toipunut täysin kuntoon eturistisidevamman jälkeen.
Taiten ja oikeaan aikaan tehdyllä eturistisideleikkauksella ja maltillisella jälkihoidolla polvi toipuu normaaliin toimintakuntoon eli kaikki potilaan entiset harrastukset ja toimet ovat polven parantumisen jälkeen taas sallittuja.



Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.