IRC-Galleria

Dinaareita: Hiekkaa.Lauantai 09.08.2008 20:55

Paikallisilla on omanlaisensa käsitys aamusaunasta. Auringon noustessa horisontista ei mennyt järin kauaa kun telttamme sisältä puuttuivat enää kivet ja vesipalju. Tämä sinänsä humoristisia ajatuksia herättänyt aamuinen hetki vaihtui kuitenkin epämiellyttävän horkkaiseen oloon, jota vasen käsi rupesi ennen aivojen heräämistä autonomisesti paikkaamaan sängyn viereeni jättämäni vesipullon avulla. Vaikka sen sisältö muistuttikin enemmän napalmia kuin juotavaksi tarkoitettua vettä, tämä elämän eliksiiri toimi jälleen kerran todistettavalla tavalla miestä virvoittaen.

Aamupuhteista selvittyäni sain jo toistamiseen todistaa paikallisten osaavan laittaa pöydän koreaksi. Jälleen kerran kasvissyöjän mieltä ilahduttaen täysipainoisen aterian pystyi kasaamaan pöydän antimista ilman vaihtoehtoisia ruokavalioita, ja matka makumaailmaan tarjottiinkin paljoudesta notkuvan seisovan pöydän avulla. Teen ja leivän lisäksi tarjolla olivat myös allekirjoittaneen elämän maukkaimmat oliivit. Nämä suolassa ja chilissä pyöräytetyt vihreät herkkupallot olivat paikallisen kasvatuksen tulosta, ja näin ollen elämys jo sinänsäkin. Jonkun takarivin sankarin vielä huikkatessa oliivien olevan huonosti tehtyjä ja kakkoslaatuisia taisi vielä syntyä uusi henkinen velvoite, jonka johdosta Jordanialaisia oliiveja tarvitsee vielä joku toinenkin päivä käydä maistelemassa.

Aamun nautintohetket jäivät kuitenkin harmittavan lyhyiksi, ja paremmin puolustusvoimista tutun aikataulun jälkeen olikin jo aika laittaa rätti päähän ja kiivetä avolavan kyytiin. Nelivedolla dyynien läpi paahtaessa ja huivi tukevasti pään ympärille kiedottuna kieron mieleni syövereistä tuli ajatus ak-47:stä selässä ja parista singosta kyydissä. Populaarikulttuurin ja kieroutuneiden medioidemme marinoimat aivoni kuitenkin nauttivat tästä ajatuksesta, ja dyynien vaihtaessa muotoansa matkan edetessä pyörittelin omaa pientä virtuaalimaailmaani jossa horisonttiin tähtäilemäni kamera edusti pääkallon paikkaa. Haaveilut saivat kuitenkin väistyä, kun huomasin yhtäkkiä autojen jo pysähtyvän ensimmäiseen kohteeseensa. Tällä paikalla oli tarjottavanaan ikivanha kivinen kartta, jossa olivat kaiverrettuna muutaman sadan kilometrin säteellä olevat olennaiset kohteet. Vaikka kartasta ei enää ollut jäljellä kuin kuopat kivessä, pystyi hyvin saamaan käsityksen siitä, millaisilla keinoilla beduiinit ovat vuosisadasta toiseen selvinneet näissä ankarissa oloissa. Hyvä ympäristön tuntemus on näillä lakeuksilla hengissä pysymisen a ja o, ja kaikki muut taidot kamelin satuloimista lukuunottamatta tulevat erittäin toisisijaisina.

Kartan nähtyämme ja aikamme aavikolla jeepeillä paahdettuamme palasimme takaisin leirille, jossa lavalta hyppäsimme enemmän tai vähemmän suoraan kamelien selkään. Nämä pahalle haisevat ja mökkälää pitävät veijarit olivat paljon suurempia kuin olin kuvitellut, eikä niiden kanssa halunnut suurin surminkaan joutua poikkiteloille. Muutama seurueemme jäsen tuntuikin aika ajoin olevan kauhuissaan ratsastaessaan kahden metrin korkeudella kun kulkupelillä tuntui olevan yllättävän oma mieli ja kova polttoaineen kulutus. Aavikolla sieltä täältä hiekasta esiin pilkistävät puskat saivat seurueeltamme kovaa kyytiä, ja kamelilauman läpi kuljettua aavikon vihreysaste tuntui vähintäänkin puolittuneen. Mitään yllättävää tai katastrofaalista ei näiden isojen eläinten selässä istuessa kuitenkaan päässyt tapahtumaan, ja mieli jatkaa matkaa vielä tunnin kierroksen jälkeen olisikin ollut kova. Olisi hyvin mielenkiintoista kokea päivän mittainen matka paikasta toiseen siten, että matkalla ei päivän trendin mukaan tämän tästä pysähdyttäisikään puskan äärelle kyttäämään.

Viimeisenä etappina ennen kotimatkaa oli vapaamuotoinen kalliokiipeily pienemmällä porukalla. Koska alkuperäinen jeeppiajelureissumme ei ollut täysin toteutunut, muutama ryhmästämme koki että aavikosta oli jäänyt merkittäviä piirteitä näkemättä maatessamme jatkuvasti dyynien tasolla. Ja niinhän siitä olikin. Neljän kymmenen minuutin kiipeäminen ajoittain haastaviakin kallioseinämiä palkittiin sydäntä pysäyttävän jylhällä maisemalla, jota katsellessaan tunsi itsensä samaan aikaan olevansa niin maailman valtias kuin mitättömän pieni muurahainen. Vuorilta alas laskeuduttuamme ja bussiin jälleen kerran astuessamme mieli oli jälleen kerran siirtynyt aivan toisaalle; näitä kokemuksia sulatellessa menee varmasti hetki jos toinenkin. Lopputuloksena reissusta syntyi väsynyt, punoittava mutta onnellinen suomalainen mies.

---

Päivän kuvakimara: Wadi Rumin aavikko Jordaniassa on miedosti ilmaistuna upeaa seutua.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.