IRC-Galleria

Tänään syödään pyttipannua. Sitä aivan perinteistä, ihanan limaista ja rasvaista selviytymisruokaa. Näin tuomionpäivän lähestyessä päätin avata sanaisen arkkuni, jonne olen tallentanut kohdalle osuneita aiheita koko matkan ajan. Olkaat siis hyvät: Suomalaisen räkänokkaturistin selviytymisopas pyhään maahan.

---

Juron suomalaisen suppea katsaus kuumaan kulttuuriin.

Pitkän matkan aikana on yksi asia tullut erittäin selväksi. Olen erittäin tervetullut tähän maahan. Ja mistäkö tiedän sen? Koska joka päivä minut on toivotettu tervetulleeksi lakonisella lausahduksella "Welcome to Jordan". Mutta onko tämä paikallisten tapa toivottaaa tervetulleeksi aitoa, vai täysin katteetonta jorinaa?

Kuten aikasemminkin olen huomannut, taksiin noustessa mittarin juoksemisesta kannattaa olla hyvin tarkkana. Vinkin toinen osa oli haistella kuskin elkeitä ja olemusta mahdollisimman tarkkaan, ja sen olen havainnut empiiristen kokemusten jälkeen hyvin toimivaksi. Ne kuskit, jotka eivät naama virneessä toistele sinulle samaa Welcome to -mantraa, ovat todennäköisimmin rehellisiä. Jos taksissa alkaa juttu luistaa turhankin lennokkaasti, etkä saa mittaria päälle muutaman yrityksen jälkeen ja englanti alkaa yhtäkkiä takkuilemaan, on aika nostaa jotain muuta kuin taksin kytkintä.

Sama Welcome to -mantra toistuu usein myös tilanteissa, jossa katukaupustelijat yrittävät etsiä ensikontaktia asiakkaisiinsa. Hyväksi havaittu tapa - solkottaa takaisin suomea - ilmeni vasta viimeisen viikon aikana paikalla ollessa, mutta se säästi myös useamman sinivihreän dinaarin päätymisen pitkänäppien käsiin. Kaupustelukulttuuri on muutenkin hyvin yritteliästä: Ymmärrän vielä hyvin hämärästi teletapin myymässä ilmapalloja yöllä keskellä autotietä, mutta kuppi menee nurin kun näkee miehen myymässä nenäliinoja ja korvapuikkoja keskellä päivää pahimpaan ruuhka-aikaan samoin elkein!

Kaikki Welcome to Jordan huudahdukset eivät suinkaan tule kuin robotin suusta tai hyväksikäyttöä edeltävänä hälytysäänenä. Monet Jordanian kansalaisista ovat ihan oikeasti ilahtuneita nähdessään kenties hieman rohkeitakin turisteja tutustumassa maahansa. Tilaisuudet jutteluun kannattaa käyttää hyväkseen, ja erityisesti selkeästi ohi kulkevat, tavalliset kadun tallaajat ovat tähän oiva kohde. Jos kuulet tervetulo -mantraa mieheltä, jonka vasen jalka menee oikean edelle rehelliseen tahtiin, voi tilannetta yrittää lähestyä myös nostamalla omaa kättänsä, ja kenties vastaamalla jopa etukäteen tervehdykseen takaisin; as-salaamu `alaykum.

---

Perjantai, viikon de-facto lepopäivä.

Niin Jordaniassa kuin muuallakin Arabivaltioissa viikon tärkein päivä on Perjantai. Vaikka se on usein hyvin tärkeä päivä meille suomalaisillekin, Jordaniassa Perjantai merkitsee melkeinpä yhdistettyä lepo- ja juhlimispäivää. Kauppojen aukioloajat muistuttavat epäsäännöllistä versiota suomalaisesta sunnuntaista, mutta katujen ja kahviloiden täyttyminen ihmisistä taasen muistuttaa enemmän perinteistä perjantaitamme.

Perjantai onkin myös Jordaniassa erinomainen päivä päästä tutustumaan ravintolakulttuuriin. Koska päiviä ei käytännössä voi tuhlata arkisten asioiden perässä juoksemiseen, voi ulkopaikkakuntalainen jo heti aamusta lähteä tallaamaan katuja hyvää lepopaikkaa etsiessä. Kaupungin hyvät, pahat ja rumat ravintolat ovat kaikessa moninaisuudessaan pitkään yöhön asti auki, ja etsimällä löytää varmasti itselleen juuri sen sopen, jossa alkavaa iltapäivää tekee aamun jälkeen mieli viettää.

Alkoholi ei tietenkään kuulu tähänkään päivään tässä kulttuurissa, ja jos sattuisikin haluamaan viettämään perinteisempää suomalaista perjantaita, kannattaa mehuostoksensa tehdä hyvissä ajoin ennen perjantaita. Vaikka viinakaupan pitäjät ovatkin Jordaniassa se liberaalimpi osa väestöä, kunnioitus pyhäpäiviä kohtaan löytyy myös heidän suunnaltaan. Mikäli jano pääsee kuitenkin yllättämään isomman männyn takaa kuin olisi koskaan uskaltanut arvata, pubiin voi toki aina sukeltaa päivästä riippumatta. Ne ovatkin usein pimeästä olomuodostaan huolimatta varsin viihtyisiä, kunhan muistaa varoa epäilyttäviä loukkoja joissa "naisasiakkaiden" prosentuaalinen osuus on hieman turhan suuri.

---

Kommunikaatiota kotisuomeen.

Jordaniaan saapuessa on hyvä pitää mielessä, että maassa ei käytännössä ole postilaitosta. Pääkaupungin ainoa postitoimisto on pienempi kuin pienen suomalaiskylän haarakonttori ja siitä huolimatta käytännössä ainoa paikka mihin postinsa voi jättää toimitettavaksi. Tämä on erityisen totta ulkomaille lähtevän postin suhteen, sillä koko kaupungin ainoa paikka ostaa ulkomaisiin kirjeisiin tarkoitettuja postimerkkejä on juurikin tämä samainen rakennus.

Varsinkin pääkaupunkiin saapuessa kannattaakin siis suosia mieluiten jo sähköisiä medioita, sillä internetkahviloista ei varsinkaan yliopistojen lähellä ole pulaa. Paikalliset mobiililiittymät ovat myös melko halpoja ja helppokäyttöisiä, ja ainakin Orangelta tuntui irtoavan kiinteä määrä mobiilidataliikennettä kohtuulliseen hintaan. Maassa palvelee myös Wi-Tribe niminen internetoperaattori, jonka asiakaspalvelusta voisi ottaa mallia useampaan Euroopan maahankin: WiFi -yhteyden kytkeminen kestää noin kymmenen minuuttia, ja sen kattavuusaluekin tuntuu olevan melko laaja. Jordania onkin tehnyt melkoinen hyppäyksen suoraan internet-aikaan, ja nämä uuden tekniikan suomat mahdollisuudet näkyvätkin katukuvassa laajalti.

---

Juomat ja ruoat.

Maistuisiko kahvi? Tummana, sokerilla; maidolla vai kermalla? Arabialainen kahvi on hyvin erilainen kokemus kuin mitä useammat suomalaiset ovat tottuneet kahviltansa odottamaan. Se on jopa hieman laihaa, kardemummalla maustettua ruskeahkoa nestettä, jossa on tietynlainen tumman paahdon vivahdus. Tärkein erottava tekijä löytyy kuitenkin juomatavoista, sillä paikalliseen kahviin ei tule laittaa niin sokeria kuin maitotuotteitakaan. Usein kahvia juodaan myös pienissä erissä useampia kuppeja, mutta tämä ei tunnu olevan enää osa perinnettä kahvilakulttuurissa.

Ainaisen viinan ja kaljanjuomisen korvaaminen kahvilla tai teellä ei ole kuitenkaan mikään huono asia. Matkan aikana on tullut huomattua, kuinka valtavia summia rahaa säästyy jo pelkästään siitä että se tavallinen iltakalja jää melko usein nauttimatta. Maan tarjotessa niin värikkään ravintola- ja kahvilakulttuurin, rahat kannattaa ehdottomasti sijoittaa erilaisiin palvelutaloihin. Valikoimista löytyy niin kahvia, teetä kuin tuoreesti puristettuja mehujakin. Niiden lisäksi myös tavallisimmat virvoitusjuomat sekä muutama paikallinen merkkikin löytyvät usein veden vierestä juomalistalta. Jos haluja hassutella kuitenkin löytyy, lähes jokaisesta kulmakuppilastakin pystyy tilaamaan seurueelleen shishan, jota poltellessa vesi menee mukavasti kurkusta alas.

Ymmärrettävistä syistä joka päivä ei kuitenkaan halua tulla palvelluksi. Näitä hiljaisempia päiviä varten paikalliset marketit ovat poikkeuksetta varustettuja erittäin kattavalla juomaosastolla, jossa löytyy kaikkea tuoreista kahvipavuista mehujen kautta alkoholittomiin mallasjuomiin. Nämä erinomaisen hyvät mallasjuomat ovatkin aivan erityistä herkkua, jota pystyy varauksetta suosittelemaan sekä oluen ystäville että ennen oluista sen suuremmin välittämättömillekin. Jos ykkösolut korvattaisiin tällä, suomen päihtymiskulttuuri saattaisi yhtäkkiä olla kriisissä.

Leipomoita ja hedelmäkauppoja kannattaa myös käyttää hyödykseen. Jordaniassa on vielä varsin tavallista hyödyntää erikoisliikkeitä, ja hinnat ovatkin tästä syystä lähes poikkeuksetta hyvin edullisia. Jos sattuu tekemään mieli pientä makeaa välipalaa, suklaapatukan tai jäätelötuutin sijasta kannattaa suunnata katseensa aina hieman pienemmän oven suuntaan. Tuoreen jäätelön, pullan tai keksin voittanutta ei takuulla löydy marketin muoviin käärityistä tuotteista, vaikka nekin ovat hyvin varauksetta ykköslaatua.

---

Arabialainen salaatti.

Kaduilla kulkiessa silmään on pistänyt usein maan hyvin eloisat varoituskyltit. Kuten mikään muukaan, varoituskyltitkään eivät ole vielä päätyneet koneiston runtelemiksi, vaan niistä löytyy niin minkälaista muotoa ja vivahdetta. Vaikka perusmuodot ovat toki paikallaan, ja erilaisia kylttejä ei samaan tarkoitukseen maassa viljelläkään, on tämä se osa-alue jossa paikalliset taiteilijat ilmeisesti pääsevät näyttämään kyntensä. Varoituskyltit kannattaa myös upeasta ulkoasustaan huolimatta ottaa vakavasti: liikennekulttuuri ei täällä ole mikään vitsin asia, vaan jokaista askelta tulisi edeltää ajatustoiminta, jonka tuloksena syyt ja seuraukset laitetaan oikeaan järjestykseen ennen toiminnon suorittamista.

Paikalliset elektroniikkaliikkeet loistavat myös tarjonnallaan. Vaikka hinnat eivät useiden tuotteiden kohdalla mitenkään pohjamudissa ryvekään, voi kauppojen hyllyiltä tehdä myös löytöjä. Nämä Kiinassa valmistetut halpatuotteet eivät kyllä mitään maailman kahdeksansia ihmeitä ole, mutta esimerkiksi viiden megapikselin kamera boksissa, jonka kyljessä lukee "Skype - The free internet telephone that just sucks!" ei voi olla herättämättä hilpeyttä. Hyllyistä löytyy myös näiden bulkkituotteiden lisäksi enemmän tai vähemmän hyvin naamioituja replikoita, joiden ostamisen suhteen kannattaa olla tarkkana. Perinteinen "jos se vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta" -ajatus toimii myös täällä maassa, ja hintalappuja kannattaa aina tarkkailla silloin kun niitä hyllyissä on ripustettuna.



---

Päivän kuvakimara: tushib `alaa khayr, araaka ghadan.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.