IRC-Galleria

Blogimerkintä

« Uudempi -
Amerikkalaisia säveltäjiä, sanoittajia ja musiikkikustantajia edustava tekijänoikeusjärjestö ASCAP on haastanut telejätti AT&T:n oikeuteen, koska järjestön mielestä musikaalisia soittoääniä kännyköihinsä operaattorilta ostaneet ihmiset rikkovat tekijänoikeuslakia aina silloin, kun heidän kännykkänsä soi julkisella paikalla. ASCAP:n tulkinnan mukaan tällöin on kysymys musiikkiteoksen julkisesta esityksestä, josta säveltäjien ja sanoittajien pitäisi saada lisää rahaa. He saavat toki jo nyt rojaltinsa kaikista myydyistä soittoäänistä, joista on muodostunut musiikkiteollisuudelle miljoonabisnes, mutta he haluavat tämän lisäksi ylimääräisen rojaltin siitä, jos kännykkä sattuisi soimaan vaikkapa ravintolassa. Jos tämä ASCAP:n vaatimus kuulostaa röyhkeältä, kannattaa muistaa, että samainen järjestö yritti taannoin kiristää partiotyttöjen kesäleirejä maksamaan 1 200 dollarin korvauksen per järjestetty leiri siitä hyvästä, että leirinuotioiden äärellä lauletaan usein tekijänoikeuksin suojattuja lauluja.

Asiasta raportoinut EFF ihmettelee, ovatko amerikkalaiset kännykänkäyttäjät nyt vaarassa tulla rokotetuiksi 80 000:n dollarin rangaistuskorvauksilla per kännykän hälytys eli tekijänoikeusrikkomus, mikäli unohtavat hiljentää kännykkänsä hälytysäänen ravintolaan mennessään. Kuten uutisoimme äskettäin, tämän verran maksoivat vähäpätöiset tekijänoikeusrikkomukset per kappale amerikkalaiselle yksinhuoltajaäidille Jammie Thomas-Rassetille, kun hän sai maistaa amerikkalaista tekijänoikeuslakia oikeudenkäynnissä Minnesotassa. Myös autoradion soittaminen auton ikkuna avattuna alkaisi ASCAP:in tekijänoikeustulkinnan mukaan kuulostaa vaaralliselta puuhalta. EFF:n juristi Fred von Lohmann kuitenkin rauhoittaa lukijoitaan sillä, että yksikään oikeusistuin ei ole vielä päätynyt pitämään satunnaista kännykän soimista julkisella paikalla kappaleen julkisena esittämisenä. Lisäksi sikäläisestä tekijänoikeuslaista löytyy vielä erityinen poikkeussääntö, joka vapauttaa ihmiset maksuvastuusta tilanteissa, joissa musiikkikappaleen esityksellä ei pyritä suoraan tai epäsuoraan taloudelliseen hyötyyn.

Koska ASCAP:n mahdollisuudet kuluttajien suoraan kuppaamiseen ylimääräisillä rojalteilla ovat juridisesti heikolla pohjalla, järjestö on päättänyt sen sijaan haastaa oikeuteen operaattorin sillä perusteella, että se tienaa rahaa myymillään soittoäänillä, joita kuluttajat siis käyttävät myös "julkisiin esityksiin". Toisin sanoen, vaikka kuluttajilla olisikin lupa antaa kännyköidensä hälyttää ääneen myös ravintoloissa, operaattori voisi silti olla samasta asiasta vastuussa. Tämäkin teoria on EFF:n von Lohmannin mukaan kehnosti perusteltu, koska esimerkiksi korkeimman oikeuden Sony Betamax -päätös vapautti Sonyn kaikesta vastuusta siitä, mitä kuluttajat tekevät Sonyn heille myymillä videonauhureilla. "Jos jokin asia ei ole tekijänoikeusrikkomus sinulle, se ei voi olla sitä myöskään teknologiayhtiölle, joka tarjoaa sinulle keinon tehdä kyseistä asiaa", von Lohmann summaa.

http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/06/tekijanoikeusjarjesto-haluaa-lisaa-rahaa-kannykoiden-soittoaanista-julkisia-esityksi

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.