IRC-Galleria

Daealis

Daealis

In nomine Anton Lavey, et Nietsche et Lucifer. Ramen

Selaa blogimerkintöjä

Welcome to the futureTiistai 10.03.2009 22:26

.....tai siihen mitä AT&T kuvitteli tulevaisuuden olevan vuonna -93.
http://www.wimp.com/thefuture/
Nämä olivat vähän saman luokan mainoksia kuin "Visa avaa tulevaisuuden"-sarja on ollut joku vuosi takaperin, aikansa futuristisia ja tulevaisuudessa ehkä mahdollisia asioita.

-Kirjojen etälainaus: Onnistuu useilla tavoilla. Voit tilata kirjan luettavaksi, monet kirjat ovat Print-on-Demand kustantajilla(tulostetaan tilatessa yksilöä varten), tai digitaalisessa muodossa kirjat siirtyvät melkein minkä tahansa kannettavan median mukana.
-Automaattinen navigointi: GPS-järjestelmän siviilikäyttö toi tämän ominaisuuden kaiken kansan käytettäväksi joitain vuosia sitten. GPS-sateliittipaikannus toimii metrien tarkkuudella missä tahansa maailmassa, ja sijaintisi voidaan myös jäljittää melko tarkasti kännykkäsi ja radiomastojen ylläpitämän yhteyden avulla. GPSn seuraajatkin ovat suunnitelmissa, ja seuraavan viiden vuoden aikana uusi, entistä tarkempi ja nopeampi järjestelmä julkaistaan.
-Faksin, tekstiviestin ja sähköpostin lähettäminen onnistuu mistä tahansa maailmassa. Tiedonsiirtomahdollisuudet on tehty niin laajoiksi, että voit vapaasti valita äänen, tekstin ja kuvan välillä, mitä mediaa siirrät ja mistä.
-Maksujen suorittaminen etänä: Onnistuu useilla eri tavoilla. Modernien autojen teknologian avulla olisi mahdollista jopa toteuttaa järjestelmä, joka automaattisesti laskuttaa kuljetuista maantiekilometreistä pelkkien staattisten tullien sijaan. Voit maksaa elokuvaliput, bussimatkat, junamatkat, sisäänpääsymaksut, jopa välipalat ja juomat kännykälläsi. Netin välityksellä voit tilata ruokakassin suoraan ovellesi koskaan lähtemättä talosta. Nettikaupat tarjoavat kotiinkuljetuksella lähestulkoon mitä tahansa.
-Biometriset tunnistukset(Ääni, DNA, sormenjälki, verkkokalvo): Onnistuu. Näitä kaikkia laitteita on jo mahdollista hankkia vaikka oveesi lukoksi. Äänitunniste on vain kaikista epäluotettavin järjestelmä, joka tiukimmillaan ei päästä omistajaansakaan taloon nuhaisena. Monet esim. IBMn kannettavista tietokoneista sisältävät sormenjälkien lukijan, jolla laite lukitaan. Tunnistimet ovat niin pieniä, että niitä on jopa muistitikuissa suojaamassa sisältöä.
-Potilastietosi aina mukana: Onnistuu useilla eri tavoilla. En tiedä miten yhtenäistetyt järjestelmät sairaaloilla ympäri maailman on, mutta suomessa taitaa sairaaloiden tietokanta olla melko yhtenäinen. Voit kävellä minne tahansa sairaalaan ja heillä on muutamassa minuutissa kaikki tietosi. Tällaisten lisäksi on erilaiset ihonalaiset mikrosirutekniikat olleet jo useita vuosia käyttövalmiita, en ole seurannut vain hetkeen onko yksimielisyyksiä jonkin asteisesta standardista saatu.
-Etäkokoustaminen: Onnistuu äänen ja kuvan kanssa missä tahansa maailmassa. Järjestelmiä on useita ja modernit kommunikointivälineet ovat niin tehokkaita, että tällaisen konferenssin, jossa on videota ja multimediaesitelmää, voi järjestää jopa pelkkien kännyköiden avulla.
-Elokuvien katselu juuri silloin kun haluat: Nauhoituslaitteiden kapasiteetit ovat räjähtäneet viime vuosina. Tämän vuoden aikana luultavasti digiboksien tallennuskapasiteetit ylittävät teratavujen rajan(voi olla jo ylitetty). DVD-tallenteet ovat yhtä halpoja kuin videokasetit aikoinaan ja säilövät elokuvan oikein käsiteltynä usean eliniän ajaksi. Mikäli elokuva turmeltuu, on netissä useita erilaisia palveluntarjoajia, joiden kautta voi katsella myös streamattuna elokuvia. Ja tietenkin elokuvat on mahdollista hankkia tietokoneen kovalevyllekin.
-Etäopiskelu: Käytännössä yliopistojen ja pienempien koulujen pakollinen työkalu kurssitarjonnan laajentamiseen. Tapahtuu usealla eri tavalla, joista yleisin on foorumikaltainen työskentely, jossa lähiopetusta lähimmäs päästään mahdollisten chat-sovellusten kautta, mutta pääosa opinnoista on itsenäistä tehtävien tekemistä ja palauttamista.

Tällaiset videot ovat aina hauskoja. Samanlaisen vaikutuksen saa nykyään aikaiseksi vuonna 1993 julkaistu scifitoiminta Demolition Man. Sylverster Stallone ja Wesley Snipes ottavat matsia ensin lähitulevaisuudessa vuonna 1996, jolloin osa amerikkaa on pelkkä jengien ja järjestäytyneen rikollisuuden luvattu maa, ja pääosin elokuva sijoittuu vuoteen 2032, missä kunnon tukkanuottasilla leikkimistä seuraa yllikyllin. Elokuvan tulevaisuus on erikoinen sekoitus utopiaa ja dystopiaa, missä maailma näyttää päällepäin kiillotetulta ja ongelmattomalta paratiisilta, mutta se johtuu vain siitä, että kaikki, jotka ovat eri mieltä säännöistä on lakaistu maton alle. Osa näistä futuristisista keksinnöistä on jo käytännössä luotu, mutta niiden käyttöönottoa ja taloudellisesti kannattavaksi hiomista on vielä tekemättä. Itselleni tässä on yksi suurimmista viehätyksistä vanhoissa scifileffoissa: Elokuviin on puskettu sen ajan mielikuvituksellisimmat tulevaisuudennäkymät, mitä he kuvittelevat ehkä joskus kaukana tulevaisuudessa saavuttavansa. Useimmiten näistä visioista puolet on jo nykyään joko toteutettu, tai todettu epäkäytännöllisiksi.

Toivottavasti vuonna 2020 6.päivä, I robot ja Minority Report näyttävät yhtä hupaisilta puoliksi toteutuneilta haihatteluilta.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.