IRC-Galleria

Notsip

Notsip

Dida Streicher Sfinksi Brabham Pimeyden Ruhtinas

MetallilikaTorstai 24.08.2006 13:39

Haastattelen itseäni. Sad but true.

Millainen on ensimmäinen Metallicaan liittyvä muistosi?

- Jossain jääkiekkomatsissa soi joku biisi. Siinä oli hyvin vaikuttava riffi ja tarttuva kertosäe. Kysyin kaverilta, mikä biisi oli. Se osoittautui Enter Sandmaniksi. Se oli samalla ensimmäinen hapuileva kosketukseni metallimusiikkiin.

Kuuluuko Metallica omalle TOP 10- listallesi?

Kyllä, kyllä. TOP kympissäni ovat sellaiset kuin Amorphis, Blind Guardian, Children of Bodom CMX, Eppu Normaali, Iron Maiden, Metallica, Nightwish, Slayer ja Stratovarius. Älä pakota laittamaan niitä paremmuusjärjestykseen.

Mikä on mielestäni paras Metallican levy?

Pahan heitit. Viidessä ensimmäisessä levyssä on omat hetkensä, jotka tekevät niistä omalla tavallaan ainutlaatuisia. Kill'em All, Ride the Lightning ja Master of Puppets ovat pelkistetyn energisiä, ...And Justice for All lyyrisesti ja soitannollisesti taidokkain ja Black Album hiotuin kokonaisuus. Itselleni tärkein on Master of Puppets, mutta ...AJFAn ansio piilee moni-muotoisuudessa. Se ei ole mitään taustamusiikkia. Järjellä ajatellen paras on ...AJFA, mutta sydämellä MoP.

Onko Metallica hyvä coverbändi?

Varmaan on, jollei sitten Eläkeläiset. Pidin Metallican Danzig- coverista Last Caress/Green Hell. Myös Whiskey in the Jar ja So What toimivat hyvin. Metallica tuo covereidensa myötä tietoisuuteen sellaisia bändejä, jotka ovat jääneet pitkäksi aikaa varjoon. Diamond Head on tästä hyvä esimerkki.

Pystyykö Metallica vielä yllättämään?

Kyllä. Onhan se yllättänyt ennenkin. 1980-luvun lopulla murtautuessaan ulos thrash- karsinasta. 90-luvun puolivälissä kokeellisine Load-levyineen. St. Anger yllätti vihaisuudellaan. En ihmettelisi, vaikka seuraava levy olisi Kill'em Allin linjoilla!

Millaisia muistoja sinulla on edellisestä Metallican konsertista?

Metallica kävi Suomessa viimeksi toukokuussa 2004. Se oli ensimmäinen maailmankiertue Rob Trujillon kanssa. Bändi ja ennen kaikkea RT toimi hyvin, mutta Stadikan laitteisto ei tehnyt bändille oikeutta. No, ei kaikkea voi saada. Soittolista oli osin yllätyksellinen. Muun muassa Jump in the Fire teki Euroopan- debyyttinsä. Bändi sai keikan päätteeksi lahjaksi omilla nimillään varustetut kanteleet.

Mikä saa suomalaiset kuuntelemaan sellaisia bändejä kuin Metallica, Rammstein ja Judas Priest? Keskiverron suomalaisen iskelmän puolelle horjahtavan musiikkimaun huomioon ottaen näiden bändien suosio on yllätys.

Hevissä piilee yhä uutuudenviehätys. Vielä 80- luvulla mustiin pukeutuneet hevarit saivat turpiinsa. Silloin oli kiiltopintainen glamrock pinnalla. Vasta Black Album teki hevistä hyväksyttävää koko kansan musiikkia. Vuosituhannen vaihteessa hevi oli ehkä Suomen suosituinta musiikkia. Metallican perilliset HIM, The Rasmus, Nightwish ja varsinkin Apocalyptica alkoivat saavuttaa kansainvälistä suosiota.

Uskotko vielä rockmusiikin menneiden aikojen bändien comebackeihin?

EOS. Toiset ovat onnistuneet, mutta eräät jumittavat seitsemättä vuotta albumin kanssa. Se ei kuulosta uskottavalta. Hanoi Rocks ja Judas Priest onnistuivat palaamaan pinnalle pitkän vaitiolon jälkeen.

Kenet haluaisit nähdä Suomessa?

Ehdottomasti Cannibal Corpsen. Se ei kyllä ikinä saisi Metallican kaltaisia yleisömääriä, mutta CC:n konsertti kuuluu yleissivistykseen.

Kuka voisi olla Suomen oma Metallica?

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta hevibändistä on aloittanut soittamalla Metallican covereita. Kotiteollisuus on näistä yksi. Se on pitkän linjan yhtye, joka on saavuttanut vankan aseman Suomen raskaan musiikin kartalla. Helvetistä itään ja Suomen Black Album. Tällä hetkellä toivon että Stam1na saavuttaisi samanlaisen statuksen. Vanhaa Metallicaa (1983-86) muistuttaa eniten Mokoma.

Sopiiko suomen kieli rockmusiikin esittämiseen?

Kyllä vaan. Suomi on kuulemma ulkomaalaisten korviin saatanan ruma kieli, joten sellainen mörhäys kuulostaa sopivan uhkaavalta ja kiukkuiselta. Olen sitä mieltä, että vain omalla kielellä tehty musiikki on oikeaa. Siksi arvostan Eläkeläisiä ja Finntrollia enemmän kuin vaikka The Rasmusta.

Onko suomalainen rockmusiikki lyönyt itsensä läpi maailmalla?

Siinä mielessä kyllä, että maailman joka kolkassa tunnetaan Hanoi Rocks, HIM, The Rasmus tai Nightwish. Listasijoituksia ei kannata juurikaan tuijottaa. Joka bändillä on oma uskollinen fani-kuntansa, joka vähitellen laajenee. Stratovarius ja Nightwish ovat isoja nimiä Saksassa, Children of Bodom ja Sonata Arctica pätevät Japanissa, The Rasmus Briteissä, Apocalyptica ja Hanoi Rocks Jenkkilässä ja The 69 Eyes Ranskassa. Tätä nykyä taitaa HIM olla Suomen tunnetuin bändi maailmalla.

Mitä mieltä olet tämän vuoden Euroviisuista ja Lordin kappaleesta?

Lordi pelasti Euroviisut lässähtäneeltä kukkahattutätien ompeluseuran kokoontumiselta. Itse kappale on rockmittapuulla katsottuna tavanomainen, mutta Euroviisujen standardeilla aivan ehdoton huippu.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.