IRC-Galleria

Serri

Serri

on lähinnä kyllästynyt...

Hoitajan työstä...Maanantai 05.02.2007 13:44

Opiskelujeni ja nyt jo pienen pätkää työelämässä olleena olen hämmästyttävän usein kohdannut varsin omituisia käsityksiä hoitotyöstä, sen palkkauksesta jne... ja pakkohan niihin on ottaa kantaa :)

Eräänä kauniina kevätpäivänä tapaus Koukkuniemen käydessä kiivaimmillaan täällä Tampereella eräs tuttuni ihmetteli, että miksi muka henkilökuntaa ei saada tarpeeksi vanhainkotiin... kun"eihän se kädestä pitäminen ja kuunteleminen mitään erityistä koulutusta vaadi". On toki totta, että empatia on myötäsyntyistä, mutta tämänkin ihmisen käsitys siitä, että hoitotyö on kädestä kiinni pitämistä... huhhuh.

Tervetuloa vain vanhainkodin hoivaosastolle katsomaan sitä meininkiä, kun yhdessä huoneessa on hoidon alla ammottavat ontelohaavat selässä ja vuotavat ja haisevat haavat säärissä... ja tämä ei ole edes mikään erikoinen tilaisuus, isot haavat ovat arkipäivää vanhustenhoidossa, eikä niitä haavoja ihan tavallisella laastarilla peitetä, vaan niiden hoito vaatii harjoittelua ja taitoa.

Toisessa huoneessa olet pistämässä antibioottipiikkiä mummuun joka kiljuu ja huutaa, että "Nää huumaa mut, menkää pois, äiti auta!". Eikä se sillä hetkellä naurata kun mummun elimistössä jyllää pöpö mikä pitäisi lääkitä, mutta minkäs teet.

Kolmannessa huoneessa pappa on tukehtumaisillaan limaan ja hoitaja imee sitä imulaitteella pois papan kurkusta. Sitä vihreänkeltaista ja ihanaa limaa...

Yön tullen saattaa hoitaja-raasu olla yksin paikassa kuin paikassa, hyvinkin sairaiden ihmisten kanssa. Aamukolmelta saattaa sairas ihminen ruveta oksentamaan verta ja limaa... sen jälkeen kun kolmeen tuntiin ei ole tapahtunut mitään ja hoitajalla on jo muutenkin hassu olo kaikesta hiljaisuudesta. Auttaako tässä tilanteessa sitten se kädestä kiinni pitäminen? "Voi voi kun sulla on nyt vähän paha olo, mää pidän sua kädestä kiinni,niin kyllä se siitä...."

Hoitotyö on rankkaa työtä, oli sitten kyse lapsista, vanhuksista, vammaisista tai muuten vaan sairaista. Jokainen joka jostain ihmeen syystä kuvittelee, että tämä työ on helppoa... tervemenoa tutustumaan vaikka sinne vanhainkotiin, päiväkotiin tms... työt ovat erilaisia, mutta kyllä niissä kaikissa on omat vaikeutensa.

Hoitotyö on myös ihanaa työtä. Se kun neliraajahalvaantunut alkoholisti, kovanaama alkaakin itkemään ja kertomaan sinulle sitä, miksi on niin paha olla, palkitsee. Se kun dementoitunut mummu halaa sinua ja kertoo miten ihana olet, se palkitsee. Se kun pieni tyttö päiväkodissa kiukuteltuaan koko päivän, tuleekin syliisi ja antaa sinulle tekemänsä piirrustuksen, se palkitsee. Raadollista tämä työ tottavie on, mutta myös antoisaa.



Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.