IRC-Galleria

Sue_Cidal

Sue_Cidal

\,,/_(oO)_\,,/

Tupakoitsija, sinä syntinen!Torstai 09.10.2008 14:19

Käytiin eilen Helsinskissä shoppailutrippailulla. Etäisyys peiton alta junan penkkiin oli muuten 50 minuuttia, mikä kolmen yövuoron jälkeen neljän tunnin unilla oli vallan loistava suoritus. Tältä unikeolta taisi olla oma ennätys.

Mutta asiaan. Rautatieasemalla siellä eteläisimmässä pisteessähän ei saa enää tupakoida. Joku pälli on keksinyt loistoidean, savuton rautatieasema, whipii! Kävihän se tietysti vituttamaan. Kaisaniemeen junan himmaillessa muistettiin asiasta jo junassa kuuluttaa, että saavumme savuttomalle vyöhykkeelle, kiitos huomaavaisuudestanne. Jasså. Jokainen palkki ja mainostaulu oli teipattu täyteen kylttejä, missä röyhyke oli vedetty yli punaisella poikkiviivalla. Tekstitaulut aseman sisällä ja jatkuva asiasta kuuluttaminen sekä suomeksi, ruotsiksi, että englanniksi muistuttivat, että tupakointi tekee sinusta suuren maailman rikollisen. Toitotuksesta ei voinut välttyä. Moiseen oli päädytty kuulemma sen vuoksi, että savu jää kiertämään laiturialueen katokseen ja saastuttaa kanssamatkustajia. Katosalue on niin valtava, että pistää miettimään, kenen nenään savu jää pyörimään.

Tupakoitsija maksaa huomattavasti enemmän valtiolle omasta pussistaan kuin tavallinen veronmaksaja. Tupakan verotusta nostetaan jälleen. Kuitenkin valtio kiittää saamastaan lisätulosta vaikeuttamalla meidän kuningasasiakkaidensa elämää. Ovatkohan miettineet, mitä tuloille tapahtuisi, jos kaikki lopettaisivat yhtäkkiä tupakoinnin, koska siihenhän tässä koko ajan tähdätään kaikkine korotuksine ja rajoituksineen? Ensiksi muuttuivat savuttomiksi ravintolat, sitten työpaikat, nyt rautatieasemat (varmasti muutkin asemat tulevat mukaan hankkeeseen perässä).

Työpaikallani kiellettiin pari vuotta sitten tupakointi - koskien myös kahvi- ja ruokataukoja, jos joku onnekas ylipäänsä pystyy sellaisen jossain vaiheessa kahdeksantuntista päivää pitämään. Mielleyhtymä tietysti on, että mikäs siinä, kävelee tauolla vaan ulos talosta johonkin, koska taukohan ei kuulu työaikaan. Ei. Vaikka menisit Tampereelle "taukosi" aikana, et saa polttaa. Hommaa on tehostettu rajojen ulkopuolelle, talon ympärillä on savuton vyöhyke. On määritelty tarkkaan, missä kohtaa kaupunkia saat sytyttää tupakan lähtiessäsi töistä tai mille kadulle tumppi on pudotettava tullessasi töihin. Moinen rajoitus uloittuu myös yhtymän järjestämiin koulutuksiin (missä tahansa, ei siis omassa talossa), palavereihin ynnä muuhun, mistä nyt vaan satut palkkaa saamaan. Siinähän on hauskaa kuulla asiakkaalta pakkas- tai sadepäivänä, että voi voi, kun joutuu menemään ihan peräti ulos asti tupakalle. Voi voi, kun menisin oikein mielelläni!

Tätä on kuulemma siis kysytty työntekijöiltä, ja he halusivat näin. Mara-alan työntekijät halusivat työajakseen täyden tupakointikiellon? Kuulostaa hiukan epämääräiseltä. Baaritiskillä asiakkaiden päin naamaa tupruttelu vedettiin vähän yli rajojensa. Ja minulta ei kysytty ainakaan henkilökohtaista mielipidettä, kuin vasta jälkikäteen. Jos olisin kieltäytynyt, se olisi tarkoittanut potkuja. Ja nyt en siis saa enää polttaa edes Helsingin rautatieaseman edustalla!

Kadulla silloin tällöin vastaan lyllertää joku paikallinen liisahyssälä, joka tuijottaa paheksuen tai tukehtuu itseaiheutettuun yskänkohtaukseensa kun näkee minut ja tupakkani onnellisena ja vapaana sipsuttelemassa. Muutama samankaltainen alkaa sättiä kovaan ääneen ohimennessään, mutta ei päin naamaa, koska ihan siihen ei uskalleta lähteä. Oma mielipide katujen pahiksille on kuitenkin tuotava sivumennen julki. Olen saanut todistaa vierestä bussipysäkillä suoran hyökkäyksen yhtä tupakoitsijaa kohtaan. Katossyndrooma iski mummoon. Ja hauskinta oli, että kyseinen rikollinen oli ollut katoksessa tupakkansa kanssa ennen mummoa, mutta mummon oli pakko tunkea tupakansavun keskelle. Että teki mieli potkaista, mutta ei yhtään tupakkaa. Silti päädyin väkivallattomampaan ratkaisuun, ja ihan vaan vittuillakseni, pistin myös tupakiksi samaisessa katoksessa.

Olisin halunnut keskustella samassa yhteydessä myös vanhojen tätien tukehduttavista hajuvesistä (jossain toimistoissa muistaakseni hajuveden käyttö on jo kielletty, good for you!) ja bussikatoksissa sekä eritoten hississä piereskelystä, mutta jätetään ensi kertaan...

Kohta kielletään siis tupakointi myös kadulla, ja sinne tänne rakennetaan meitä täriseviä raunioita varten säälistä muutama tupakkahuone Japanin malliin. Kopperot duunataan verovaroilla, mistä savuttomat, eli "paremman luokan" kansalaiset saavat kauhean tupakkayskän. Että heidän verovaroillaan semmoisia! Mietitäänpä hetki niitä verovaroja.



Ei vittu, menen tästä parveketupakoimaan, kyllä, niin kauan kuin saan edes siitä ilosta vielä toistaiseksi nauttia!


Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.