IRC-Galleria

Suunta-ohjaaja

Suunta-ohjaaja

Hei! Suunta-palvelu on auki sunnuntaista-torstaihin klo 18-21, www.suuntapalvelu.fi

Työnhaun työkalut kuntoon!Maanantai 27.02.2017 12:31

Kevät on kiihkeää työnhaun aikaa. Koulut loppuvat, monet vastavalmistuvat ovat siirtymässä työelämään, kesätyöpaikkahaku käy kuumana ja muutenkin työmarkkinat vilkastuvat. Työnhakusivustoilla käy kova kuhina ja jokainen hakija haluaa erottua edukseen muista hakijoista ja saada juuri sen toiveidensa työpaikan. Haastavaa? Kyllä! Mahdollista? Kyllä!

Kun se mielenkiintoinen paikka on löytynyt, niin mitä kannattaa ottaa huomioon työnhaun ensimmäisessä vaiheessa - oli kyseessä sitten työpaikan tai alan vaihto, valmistumisen jälkeinen ensimmäisen työpaikan etsiminen tai vaikka kesätyönhaku? Perustyökalut CV ja hakemus!

Työnhaussa se tärkein tietolähde sinusta on ansioluettelo eli CV (lyhenne sanoista curruculum vitae), joka on tiivistelmä henkilötiedoistasi, taidoistasi, koulutuksestasi ja työkokemuksestasi. Mikäli työkokemusta ei vielä ole kertynyt, voi CV:ssä kertoa lyhyesti myös omista kiinnostuksen kohteista, harrastuksista ja muusta erityisosaamisesta. Tärkeää on, että luettuaan ansioluettelosi, palkkauksesta vastaava ihminen on saanut nopeasti ja ytimekkäästi yleiskuvan siitä, kuka olet ja mitä osaat. Hyviä neuvoja CV:n sisältöön ja valmiita maksuttomia pohjia löytyy esim. täältä: http://ansioluettelo.net/

Toinen tärkeä työkalu on varsinainen työhakemus. Joissain paikoissa on käytössä ns. sähköinen hakemuslomake, johon verkossa täydennetään pyydetyt tiedot. Joihinkin työpaikkoihin taas voi kirjoittaa hakemusosan vapaamuotoisesti. Tällaisessa työhakemuksessa voit kertoa vapaammin, miksi olet kiinnostunut avoimesta paikasta ja miksi juuri sinä olisit hyvä valinta työpaikkaan.
Hakemuksessa voit nostaa tiettyjä työpaikan kannalta merkittäviä osaamisalueitasi tai luonteenpiirteitäsi esiin ja kertoa tarkemmin työhakemuksessa esitetyn osaamisen täyttymisestä kohdallasi. Mikäli työpaikkailmoituksessa pyydetään nimeämään suosittelijoita tai palkkatoive, ne voi laittaa hakemuksen loppuun.
Hyvä työhakemus on myös aina kirjoitettu työpaikkailmoituksen mukaan, eli hakemuksessa vastataan työpaikkailmoituksessa esitettyihin ”vaatimuksiin” ja siitä löytyy hakemuksessa esiintyviä avainsanoja. Muita vinkkejä hyvään työhakemukseen löytyy mm. Duunitori-sivustolta: https://duunitori.fi/tyoelama/tyonhakuopas/tyohakemus/hyva-tyohakemus/

Kun nämä kaksi dokumenttia ovat kunnossa, oikoluettu kirjoitusvirheiden varalta sekä tallennettu pdf-muotoisiksi tiedostoiksi (jotta ne avautuvat vastaanottajankin koneella haluamasi muotoisena), voi lähteä hyvillä mielin hakemaan kiinnostavaa avointa työpaikkaa.



Lisävinkki: Jos työpaikkailmoituksessa on annettu lisätietoja antavan henkilön yhteystiedot ja jokin asia työpaikassa tai ilmoituksessa mietityttää tai kaipaat lisätietoja, ota rohkeasti yhteyttä tähän ilmoituksessa mainittuun henkilöön. Yhteydenotto ennen hakemuksen lähettämistä saattaa myös saada sinut jäämään työnantajan edustajan mieleen paremmin.

Sitten ei muuta kuin peukut pystyyn ja onnea työnhakuun!


/ Suunta-ohjaaja Hanna

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.