IRC-Galleria

Suunta-ohjaaja

Suunta-ohjaaja

Hei! Suunta-palvelu on auki sunnuntaista-torstaihin klo 18-21, www.suuntapalvelu.fi

8 vinkkiä säästämiseenTorstai 16.03.2017 13:21

Äh.. taas palkka tuli tilille viikko sitten ja nyt mulla on enää muutama kymppi jäljellä. Laskut ja vuokra piti maksaa, ruokiin menee ihan älyttömästi ja bussikorttikin täytyy ladata. Uudet talvikengät on pakko hankkia, koska ulkona on liukasta. Kaverit pyysivät leffaan. Joudun tällä kertaa kieltäytyä, koska mulla ei yksinkertaisesti ole varaa sellaisiin ylellisyyksiin.

Nämä ongelmat pyörivät varmaan monen nuoren ja aikuisen pääkopassa. Onko oikein, että sosiaalisesta elämästä tai terveellisestä ruoasta joutuu kiristää, koska ei ole rahaa? Joutuuko oikeasti syömään pakastepizzaa ja kattilan pohjaan liimautuneita makarooneja, koska ei ole varaa terveelliseen safkaan? Keräsin muutamia vinkkejä, jotka saattavat auttaa.

Suunnittele/harkitse mitä ostat
Tarvitsetko juuri sitä viisipäistä hiusharjaa tai kokispulloa joka ilta? Lisäksi kauppaan kannattaa mennä kauppalistan kanssa ja ostaa ne asiat, mitä siinä listassa lukee. Ei tule ostettua turhuuksia. Ja palauta ne kokispullot kauppareissulla, saat pari lanttia lisää.

Laske tulot ja menot
Aikuistumiseen kuuluu se, että tuloja ja menoja täytyy vähän vertailla. Kannattaa laskeskella etukäteen, että paljonko pakollisiin menoihin tulee menemään ja paljonko saat rahaa. Voit nostaa käteiseksi ne käyttörahat, jotka jää yli muiden menojen jälkeen. Silloin on helpompi nähdä, paljonko kulutat. Jos et halua tinkiä vaikkapa vaatteista, kuntosalista tai ulkona syömisestä, päätä rahamäärä, jonka voit kuukaudessa sijoittaa kyseisiin asioihin. Esim 20€ ulkona syömimiseen, 20€ vaatteisiin. Ei yli sen määrän.

Suosi jalkoja ja terveyttä
Olisiko joskus mahdollista, että ei menisikään kouluun tai töihin autolla tai julkisilla, vaan hankkisi pyörän ja hurauttaisi sillä? Pitkän päälle rahaa säästyy huimasti ja kroppakin sekä ympäristö kiittää.

Tee eväitä
Ulkona syöminen on melko kallista. Jos opettelet tekemään eväitä edes muutamana päivänä, säästät jo rahaa. Tee illalla kolminkertainen satsi ruokaa ja pistä jämät eväslaatikoihin ja töihin mukaan!

Mitä voi tehdä ilmaisiksi?
Kun käyttää vähän mielikuvitusta, keksii paljon asioita, joihin ei tarvitse rahaa: Ulkoilu, kirjastot, kaverin kanssa leffan katsominen. Ei ole vaikeaa selvittää, mitä muuta paikkakunnallasi voi tehdä ilmaisiksi. Jotkin museot ovat esimerkiksi ilmaisia ja nykyään järjestetään paljon erilaisia ilmaistapahtumia.

Kirpparit ja kierrätyskeskukset
Olen säästänyt itse rutkasti rahaa, kun olen ostanut asioita, mitä tarvitsen. Tai jos tekee mieli uusia vaatteita, myyn kirpputorilla vanhat vaatteet pois ja sitten voin käydä katsomassa uusia. Ehdoton suosikki on myös kirpputorit ja nykyään netissä toimivat kirppikset. Niistä tekee toisinaan tosi hyväkuntoisia löytäjä. Lisäksi se on ekologista, hyödyksi vaatteen myyjälle ja ihan hauskaa ajanvietettä muutenkin!



Laita säästöön/keksi jokin asia, mihin säästät
Laita tietyin väliajoin, vaikka kuukausittain, rahaa säästöön tulojesi mukaan. 20€ kuukaudessa on jo 240€ vuodessa. Toimiva tapa on myös asettaa jokin tavoite, johon säästät, kuten ulkomaanmatka tai se uusi fillari. Sitten sinulla on jokin asia, joka motivoi säästämään!

Valinnat
Valintoja on pakko tehdä ja asioita priorisoida. Eikö olisikin mukavaa, jos voisi aina tehdä ja saada kaiken, minkä haluaa? Elämä ei vaan pyöri niin ja jokaisen ihmisen täytyy tehdä välillä esimerkiksi tämä vaikea päätös: Netflix vai Spotify?

Terkuin Suunta-ohjaaja Lotta

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.