IRC-Galleria

high_priestess

high_priestess

Valhalla&House of Innana

Selaa blogimerkintöjä

Työ/ Yrittäjyys ja WammalandiaTorstai 30.11.2017 19:59

Huonoja uutisia

Vammaisverkostolla johon kuulun, oli tänään valmistelukokous paneelikeskustelutilaisuuden valmisteluun liittyen. Eräs henkilö siellä tiesi kertoa, mitä poliittisella puolella valmistellaan kaikessa hiljaisuudessa. Tosin ei niin hiljaisesti, ettei vammaisjärjestöt olisi saaneet vihiä aiheesta. Homma koskee vammaisten ihmisten työllisyyttä ja näin ollen elinikäistä köyhyyttä.

Kelassa on kaksi momenttia jonka mukaan voit saada eläkettä vamman taikka sairauden perusteella. 12:2 ja 12:4

Suurin osa ihmisistä on 12:2sella jolla olen minäkin. Tämä tarkoittaa, että eläkkeessä on brutto tuloraja, joka on tällä hetkellä 740 euroa ja rapiat päälle, eli siis karvan vajaan takuueläkkeen verran. Monet eläkeläiset saavat asumistukea, joten se palkka mitä saat vastaavasti vedetään pois asumistuestasi, jolloin parhaimmillaan vammainen henkilö maksaa siitä, että käy töissä. Jos lasketaan vaikkapa niin, että saat asumistukea 400e kk/ ja saat palkkaa 300e/kk asumistuki pienenee 300e/kk Työmatkakuluja on pk-seudulla 106e/kk. Tässä ei olla vielä huomioitu työpaikkaruokailua taikka muita työhön liittyviä kustannuksia.

Tuloraja on kuukausittainen, ei vuosittainen, joka ei anna pelivaraa. Eläkkeen voi pistää lepäämään kahdeksi vuodeksi, jonka aikana saat korotettua vammaistukea jonka avulla voit tasoittaa vammaan tai sairauteen liittyviä kuluja. Kahden vuoden jälkeen eläke poistuu, koska katsotaan, että pärjäät työelämässä ja voit hakea etuutta myöhemmin takaisin, jos tilanteesi muuttuu.
740 euroa bruttona on hyvin pieni summa, kun eläkekin on samaa luokkaa. Työstä jota teet, ei jää sinulle tässä tapauksessa mitään käteen, joten onko tässä mitään järkeä?

Nyt siis tätä tilannetta ollaan vielä entisestään heikentämässä vuonna 2021 Olennaisia muutoksia on seuraavat seikat.

Brutto tulorajaa alennetaan 600 euroon
Eläkkeen lepäämään jättämisen mahdollisuus poistuu
Et saa korotettua vammaistukea, mikäli menet työelämään
Eläke pienenee lineaarisesti palkkasi suhteessa, jos se ylittää 600euron rajan.
Asumistuki pienenee joka tapauksessa jo ennen brutto tulorajan ylitystä.

Herää hyvin vahva kysymys, että jos tämä ei ole rakenteellista syrjintää, niin mikä sitten on?
Onko tämä millään muotoa kohtullista?
Ihmiselämää ja arvoa tukevaa?

Yhteiskunta maksaa meillekin ammattikoulun, yliopiston ja korkeakoulut.

Tämän jälkeen se ilmoittaa tällaisella lakisäädöksellä, että kiitos mielenkiinnosta, sinua emme halua työpaikoillemme vain koska käytät apuvälinettä tai sinulla on sairaus? Meillä on paljon akateemikkoja, insinöörejä, sähkömiehiä, toimistotyöntekijöitä ja monia muita ammattinsa osaavia, koulutettuja ja täysin päteviä ja kykeneviä ihmisiä reservissä tälläkin hetkellä. Joiden on hirvittävän vaikea työllistyä, koska rakenteelliset puittet ovat hankalat ja osaltaan estävät sen vaikka olisi työnantaja joka henkilön haluaisi palkata. Onneksi tällä hetkellä se vielä on helpompaa ja joustavampaa, mutta tulvaisuudessa se ei kyllä sitä enää ole edes tässä hankalassa muodossa.

12:4 momentti on aivan kuin toiselta planeetalta, mutta vain harvat ja valitut sen saavat.

Tällä eläkemomentilla olevat henkilöt eivät kärsi edellisten suurten massojen tavoin. Heidän eläkkeensä pysyy vaikka palkkatulo olisi kuinka suuri tahansa. Asumistuki toki pienenee, mutta eläke ei lähde vaikka palkka olisi 2500e/kk, Molemmat momentit annetaan sairauden ja vamman perusteella, mutta toiseen sinun lääkärisi pitää osata lausua taikasanoja, jotta sinä saat tämän eläkkeen tuon toisen painajaisen ja kiduttajan sijaan.

Niin ja mites se Yrittäjyys sitten, jos palkkaaminen on kerran niin hankalaa?


Vastaus on varsin tymäkkä.
Vammainen on harvoin yrittäjä. Tämä siksi, että aivan kuten tavallinen henkilö, vammainenkin putoaa täysin kaiken sosiaaliavun piiristä pois Ei ole enää fysioterapiaa, joka on usein sidottu eläkkeensaajanhoitotukeen, joka yrittäjäksi tullessa poistuu samantien.

Fysioterapia, jonka avulla ylipäänsä olet työkykyinen, jota tarvitset konkreettisesti ja olennaisesti päivästä toiseen jaksamiseen ei ole enää saatavissa, joten sinun on maksettava se itse, yrityksesi tuotoista. Vain harva yritys tuottaa samantien voittoa, usein vasta toisena tai kolmantena vuotena yrittäjä voi nostaa itselleen oikeaa palkkaa.

Mitä teet vammaisena tai sairaana ihmisenä, kun tarvitset lääkkeitä ja apuvälineitä ja kaikkea muuta mahdollista jotta selviät arjesta?`Millä syöt ja maksat laskusi? Vammaisille/ sairaille henkilöille ei myöskään myönnetä lainoja kauhean helposti saatikka yrityslainoja. Ei luoteta siihen, että homma kannattaisi kovinkaan pitkään. Ainoa mahdollisuus on saada yritysenkeli tai sijoittaja, jotta tämä auttaisi sinua alkuun. Ja sitten se kysymys, mistä riivit kasaan alkupääoman?

Toki on olemassa ukko.fi kaltaiset palvelut, mutta siitäpä taas päästään takaisin pisteeseen A, eli palkansaajan ongelmiin,- eläkkeen kanssa.

Näetkö sen onnettoman hamsterinpyörän?

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.