IRC-Galleria

raudantakoja

raudantakoja

lunta tulvillaan...

Epikuroon ongelmasta viisastuneenaKeskiviikko 21.05.2008 14:16

Platonin kirjallisesta ilmaisusta innostuneena päätin kirjoitella omia ajatuksiani dialektisen keskustelu-käsitteen muotoon: väite, kysymys, oletus - Sokrateen metodi. Tällä kertaa kirjoitan uskonnoista.

- Väität siis, että uskonnot ovat pääasiassa köyhien oopiumia. Miksi väität niin? hän kysyi.
- Rakas ystäväni, onhan toki selvää, ettei maailmaa hallitse mikään yliluonnollinen voima. Tämä asia on todistettu tieteessä monta kertaa. En tiedä mitä jumala on mutta tiedän mitä se ei ainakaan ole. Kaikki järjestelmällinen usko on vain hallitsejien köyhille antamaa lohtua tulevasta, jonka tarkoituksena on kääntää huomio pois tosiasiallisista asioista.
- Mutta kuinka voit olla niin varma, ettei mikään jumala vaikuta tähän maailmaan?
- Voi hyvänen aika! Jo Epikuros antiikin Kreikassa sen puki sanoiksi! Epikuros'n ongelma on suurin kapula uskontojen rattaisiin, mitä järki on koskaan antanut.
- Tarkoitat siis, että jos jumala pystyy, muttei halua estää pahaa, hän ei ole hyvä vaan pahansuopa. Jos hän taas pystyy ja haluaa, niin pahaa ei pitäisi olla olemassa. Jos hän taas haluaa, muttei pysty, hän ei ole kaikkivoipa. Jos hän taas ei halua eikä pysty, ei hän silloin ole jumala.
- Täsmälleen, ystäväni.
- Mutta Epikuros'n ongelma on ollut teologien tiedossa jo vuosituhansia? Miksei se ole kaatanut esimerkiksi kristillistä kirkkoa, jos se kerran on kaiken ratkaisu?
- Se on yksi asia, josta uskontojen on parempi vaieta säilyttääkseen asemansa. Täytyy muistaa, että erityisesti kristinuskossa on kyse suurimmaksi osaksi kaikesta muusta kuin teologiasta. Kristinusko on valtajärjestö. Tukemalla sitä suosivaa, se samalla tulee tukeneeksi itse itseään hallitsijan kautta. Jumalan tahdolla perusteleminen on kansalle kuin säädyllisyys, ei sitä uskalleta rikkoa.
- Mitä perusteita sinulla tälle on?
- Kristinusko ei alunalkaenkaan ollut mikään uudenlainen uskonto. Se pohjautui paitsi juutalaisuuteen, myös vahvasti tuhansia vuosia vanhoihin myytteihin ja legendoihin. Esimerkiksi Jeesus Kristus on hahmona täsmälleen samanlainen kuin vaikkapa Egyptin Horus tai Persian Mitra.
- Mitä tarkoitat?
- He kaikki syntyivät N-kirjaimella alkavasta neitseellisestä äidistään 25. joulukuuta, saivat 12 opetuslasta, aloittivat työt 30 vuotiaana, heidät petettiin, ristiinnaulittiin kolmeksi päiväksi, jonka jälkeen he kaikki nousivat kuolleista.
- Mitä? Yritätkö väittää, ettei tuo tarina ole yksin Jeesus Kristuksesta?
- Väitän. Useista auringonjumalista on olemassa samankaltaisia tarinoita. Ne pohjautuvat tyystin astrologiaan.
- Voitko perustella väitettäsi?
- Hyvä ystävä! Jos voisin matkustaa Egyptiin, minä näyttäisin sinulle Horuksesta kertovat hierroglyfit! Tosin se ei ole tarpeellista: luomalla katseesti taivaalle voit huomata kaiken.
- Mitä tarkoitat?
- Risti, jolle nämä auringon jumalat kuolivat, on itse asiassa Etelän risti. Aurinko makaa sen alla kolme päivää 22-25. joulukuuta välisenä aikana, ennen kuin lähtee taas uudelleen nousuun ja päivä alkaa pidentyä.
- Tuo on musertavaa tietoa!
- Sanopa muuta, ystäväni. Katsomalla vaikkapa Zeitgeist -dokumentin saat lisää selkoa kristinuskon todellisesta luonteesta.
- Kristinusko on siis vain vallankäytön väline?
- Näin se tosiaan on, hyvä ystävä. On outoa, miten valtavirran historioitsijoiden keskuudessa ei olla huomattu yhtäläisyyttä kristinuskon nopean suosioonnousun ja Konstantinus Suuren politiikan välillä. Kaikki nämä tarinat "rististä taivaalla" ovat täyttä taktiikkaa, jolla Konstantinus valjasti kristinuskon aseekseen, uudeksi hengen poliisikseen, jos voin tällaista nimitystä käyttää.
- Luuletko tosiaan, ettei sitä ole ennen tajuttu?
- No, todennäköisesti on. Sitä ei vaan valtavirrassa kuule. Miksipä kuulisi? Kristinusko on kuitenkin yksi maailman menestyneimmistä organisaatioista ja vallankäytön huippu.
- Miten luulet, että tällainen totuus voitaisiin sulattaa?
- Hyvä huomio, ystäväni. Aivan kuten Platoon totesi luolavertauksessaan, on aidon, ideaalin totuuden näkeminen sokaiseva kokemus sen jälkeen, kun on tottunut katsomaan vain "varjoja", epätodellisia ja luotuja valetotuuksia. Mutta kun silmät tottuvat valoon, ei näitä varjoja voi pitää enää todellisina. Se on todellinen järjen riemuvoitto!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.