IRC-Galleria

Saas nähdä kuin käy.... :-/


#############################################################


Nokia joutui oikeuteen työsyrjinnästä Kiinassa

Julkaistu: 15.8.2007 22:00

Sami Sillanpää
helsingin sanomat

URL: http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Nokia+joutui+oikeuteen+ty%C3%B6syrjinn%C3%A4st%C3%A4+Kiinassa/1135229533099

PEKING. Matkapuhelinyhtiö Nokiaa syytetään työsyrjinnästä harvinaisessa oikeusjutussa, joka alkoi keskiviikkona Dongguanin kaupungissa Etelä-Kiinassa.

Kiinalainen työnhakija sanoo Nokian tehtaan Dongguanissa kieltäytyneen palkkaamasta häntä siksi, että hänellä on hepatiitti B -virus. Hän vaatii puolen miljoonan yuanin, eli noin 50 000 euron korvauksia.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen tämäntapaisesta työsyrjinnästä nostettu kanne monikansallista yritystä vastaan Kiinassa. Jopa 120 miljoonaa kiinalaista, eli lähes kymmenesosa maailman suurimmasta kansasta, kantaa hepatiitti B -virusta.

Nokialla on maailmanlaajuinen toimintaohje, jonka mukaan krooninen sairaus ei saa vaikuttaa rekrytointipäätökseen, ellei se tee hakijasta työkyvytöntä tai aiheuta huomattavaa riskiä muille.

"Tämä on pitkäaikainen politiikka. Tämän tapauksen (oikeusjutun) valossa politiikka on uudelleen kerrottu kaikille henkilöstöstä vastaaville työntekijöille ja heille on annettu koulutusta asiasta", sanoo tiedottaja Thomas Jonsson Nokian Pekingin-toimistosta.

Oikeusjutun nostanut mies käyttää julkisuudessa peitenimeä Li Sheng. Keskiviikkona alkaneessa oikeudenkäynnissä Lin asianajajat esittivät äänitteen, joka heidän mukaansa todistaa Nokian henkilöstöosastolla työskentelevän naisen torjuvan Lin hepatiitti B:n perusteella, kertoi Litä avustava Lu Jun puhelimitse.

Lu johtaa hepatiitti B -taudin kantajia tukevaa verkostoa.

Hepatiitti B voi aiheuttaa maksakirroosia ja -syöpää, mutta hyvin suuri osa viruksen kantajista voi elää normaalia elämää. Virus ei tartu arkisessa kanssakäymisessä.

Tästä huolimatta hepatiitti B:n kantajat joutuvat Kiinassa työelämässä usein syrjityksi. Noin puolet kiinalaisista kieltäytyy työskentelemästä viruksen kantajien kanssa, kertoi Kiinassa tehty kysely toukokuussa.

Jonssonin mukaan yhtiö on järjestänyt työntekijöilleen Kiinassa koulutusta selventääkseen taudin luonnetta.

Ensimmäinen oikeusjuttu hepatiitti B -viruksesta johtuvasta työsyrjinnästä nostettiin Kiinassa vasta vuonna 2003. Nokia-kanne voi osoittautua merkkipaaluksi viruksen kantajien kamppailussa paremman kohtelun puolesta, sanoo aktivisti Lu.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.