IRC-Galleria

tardif

tardif

ei tiedä pitäisikö alkaa aktiiviseksi?

43Perjantai 18.04.2008 21:13

Ihanaa, kerrankin mulla on oikeasti jotain yhteiskuntapoliittiista sanottavaa, eikä aina vaan tavallista läpätettävää. Harmillisinta tässä on, ettei tätä saittia ikinä lue kukaan politiikan toimittaja joka huomaisi tän, mitä mä nyt aion kirjoittaa, paitsi jos mä heti perään teen jotain radikaalia. Mutta ei mun tavallisella ryhmäsielun luonteella tehdä mitään radikaalia..

Siis on ollut jo pitkään selvää se, että kansainvälistä taistelua halvimmasta työvoimasta ollaan käyty. Esimerkiksi teollisuudessa monet pienelektroniikan komponenttivalmistajat ovat muuttaneet Romaniaan. Siis Kiinaankaan ei kannata kaikkien firmojen edes lähteä, koska se tulee maksamaan aika pirusti kun Kiina on niin kaukana ja ihan erilainen markkina- ja toimintakulttuuri. En siis todellakaan yritä vakuuttaa että Romania olisi mitenkään parempi, mut on se lähempänä ja vois luulla että siksi se saattaisi olla houkuttelevampi vaihtoehto kuin Kiina, koska Romaniasta saa melkein yhtä halvalla työvoimaa. Tosin kai niitä muitakin kuluja menee.. Mut eihän nämä asiat ikinä ole kovin mustavalkoisia.

Mut pointti on se. Että enää ei välttämättä riitä se että muutetaan Kiinaan tai Romaniaan, koska on toimialoja jotka eivät yksinkertaisesti vaan voi lähteä. Kilpailuetua firmat hakee jo sillä että ne kilpailee ympäri Suomen halvimmasta työvoimasta. Siis halvoista asunnoista ja koulutetusta työvoimasta yritykset on sijoittumispaikkaa miettiessään jo kilpailleet hyvän aikaa. Se ei oo mikään uusi juttu.

Mut se on, että Helsingissä toimiva firma potkii Helsingistä yhden osastonsa, esim. taloushallinnon työntekijät pellolle ja keskittää koko taloushallinnon johonkin toiseen kaupunkiin, jossa sattuu olemaan paljon vapaata työvoimaa ja Helsinkiä matalammat elinkustannukset, jolloin kun lasketaan yksi+yksi, ei tarvii maksaa työntekijöille niin suurta palkkaa kun Helsingissä. Joten tässä siis on oikeasti ja markkinatalouden kielellä, eli rahan säästöllä esitetty mahdollisuus pikkuisille muuttotappiokunnille nostaa omaa habitustaan ja talouttaa plussalle.

Ja selvyyden vuoksi, ei oo mun idea toi, sen on jo firmat keksineet kauan ennen mua. Mä vaan yhteiskunnan tarkkailijana totean että tommoinen saattaa varmastikin yleistyä, kun tämä kilpailu tästä vaan yltyy ja kun kunnilla taloudellinen tilanne kovenee niin kannattaa varmaan hyödyntää tuota ideaa, jos kerrankin niille jolla on vähän annetaan jotain.

Julmaahan tuo on. Eikä noin saisi tehdä siis inhimillisyyden nimissä ollenkaan. Mutta kukapa siitä välittää jos taloudellista etua on tarjolla..

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.