IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Mielipiteet
Perustettu
23.2.2008
Tilastot
Käyntejä: 9 774 (1.7.2008 alkaen)
Kommentteja: 19
Koko
194 jäsentä
Tyttöjä: 22 (12 %)
Poikia: 172 (88 %)
Keski-ikä
37,6 vuotta
Otos: 139 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 36,0 vuotta
Poikien keski-ikä: 37,8 vuotta
Ylläpitäjä
kaikkeus
Valvojat
enra, Idhren, avantgardist, Malitsu, Charris, Tiia_106

Jäsenet (194)

saastafarispooof8Dchr0nicdemersPuuhkajaErri-magimagiTriple-ADHDPursuSleijeriIdhrenStar^ReincarnationJzzzosi
Mietin tässä, että kun meillä suomessa on hieno mielipiteen vapaus, niin miten sitä käytetään väärin. Mielipiteen vapauden turvin tunnutaan monesti ajattelevan, että kaikki ajatukset on yhtä hyviä ja niitä pitää kunnioittaa yhdenvertaisesti. Kuitenkaan kaikki ajatukset eivät ole yhtä hyviä. Jotkut argumentit ovat toisia pätevämpiä. Sanoisin, että yleensä huonoja argumentteja yhdistää se, että ne ovat pelon tai tietämättömyyden muovaamaa mutuilua.
Toki on syytä huomata, että tätä käytetään myös toisinpäin väärin. Monesti ihmiset ovat kovin varmoja omasta näkemyksestään, vaikka molemmilla puolilla olisi päteviä argumentteja. Monet asiat menevät loppujenlopuksi tähän kategoriaan, jossa molempia näkökulmia voidaan perustella suhtkoht pätevästi. Silloin vapaus olla erimieltä pääsee todella loistamaan.
Seuraavaksi joitain juttuja, jotka minusta vaikuttavat täysin selkeiltä. Niin sanotuilta no-brainereiltä, joita vastaan en ole kuullut yhtään pätevää argumenttia.

1. Kaikki huumeet on laillistettava: sillä valtion kontrolli toimii aina alamaailman kontrollia paremmin. Jako laillisiin ja laittomiin päihteisiin on täysin keinotekoinen, eikä perustu mitenkään päihteiden ominaisuuksiin. Kieltolaki ei ole koskaan toiminut. Laillisina päihteitä voidaan rajoittaa perustuen niiden ominaisuuksiin, kuten koville kovempi kontrolli ja miedoille lievempi. Kontrollin on perustuttava todelliseen haittojen minimointiin. Lisärinä viinan juonti ei varmaan kenestäkään ole kovin rikollista toimintaa. Sit jos hakkaat jengii kännipäissäs niin se on. Sama pätee muihinkin päihteisiin. Jos vedät kokaa, niin se ei ole kovin rikollista toimintaa. Sit jos hakkaat jengii kokapäissäs niin se on. Kuka huomaa tän punasen langan? Vasta-argumentit tähän on lähinnä sellasta spekulatiivista pelottelua, että mitä kaikkea pahaa universumissa voikaan mahdollisesti tapahtua. Enkä sikäli syytä teitä siitä. Huumepelko tulee yhteiskunnalta annettuna ja siitä eroon pääseminen vaatii työtä. Oon ite käyny saman läpi.

2. Asevelvollisuus on suomen suurin sukupuolisen tasa-arvon epäkohta: koska siinä yhdistyy kaikki mahdolliset syrjinnän muodot. Se häiritsee urakehitystä. Se on syvällä ihmisten asenteissa. Se on kirjattu lakiin. Se on oikeastaan niin syvällä meidän kulttuurissa, ettei monet edes tajua sen olevan syrjintää. Argumentit tätä vastaan on lähinnä "koska tuntuu siltä", "koska perinne", "no onhan se syrjintää, mutta hyvä näin" ja "mutta naiset on alistettuja". Tästä tulee lähinnä mieleen se, kuinka tasa-arvo koski aluksi vain valkoisia miehiä, joilla oli omaisuutta. Ehkä ajankanssa sukupolvien vaihtuessa tämäkin ruvetaan näkemään uudella tavalla.

3. Homoperhe tai yksinhuoltajaperhe voi tarjota hyvän lapsuuden: koska näin tapahtuu kokoajan. Kaikki selvitykset ovat osoittaneet, että näin todella on. Jätän tämän ulkopuolelle kokonaan keskustelun siitä, mikä on ideaaliperhetyyppi. Se on niin hankala aihe, ettei siihen näytä löytyvän yksiselitteistä vastausta vaikka kuinka vääntäis. Se vaikuttaa tässä vaiheessa lähinnä ideologiselta valinnalta. Mutta mitä väliä sillä loppujenlopuksi on, että mikä on se kaikkein ideaalein? Tietyt tahot tuntuu haluavan tehdä siitä jotenkin ison kysymyksen, että nyt laitetaan perhetyypit objektiiviseen parhausjärjestykseen. Eikö riitä, että perhe pystyy tarjoamaan lapselle hyvän lapsuuden? Pitääkö siitä tehdä joku hirveä yhteiskunnallinen haloo, että miten optimoimme lapselle teoreettisesti keskimäärin mahdollisimman ideaalin lapsuuden.

4. Suomen valtionvelka on kohtuullinen: emmekä ole kreikan tiellä. Lukuja katsomalla se selviää. Suomen valtionvelka suhteessa BKT:hen on varsin keskinkertainen. Häviämme 60%:lla toki Ruotsille (40%) ja Virolle (20%). Mutta olemme vähemmän velkaantuneita kuin Saksa (77%), Iso-Britannia (91%), Ranska (92%) tai Yhdysvallat (102%). Olemme kaukana Italiasta (125%) ja etenkin Kreikasta (175%). Joten kaikki muut puheet osoittaa joko perehtymättömyyttä tai tarkoitushakuista hämäystä. Tosin ilmaisu "olla jollain tiellä" on sopivan epämääräinen, että sillä voidaan perustella mitä tahansa liikettä johonkin suuntaan. Lisäksi velkasuhdetta tunnutaan pitävän jotenkin talouden elinvoimaisuuden mittarina. Toki se varmaan kertoo jotain siitä, mutta se ei ole mikään sellanen kaiken selittäjä, joka summaisi talouden elinvoimaisuuden. Talouden asiantuntijat eivät ole oikeasti löytäneet mitään sellaista suoraa korrelaatiota talouden elinvoimaisuuden ja velkasuhteen väliltä. Esimerkiksi Saksaa pidetään Euroopan mallimaana, ja silti sen valtionvelka on suurempi kuin Suomella. Yhdysvallat puolestaan on maailman johtava ja ylivoimaisesti suurin talous. Valtion velalla on paikkansa ja hyvin käytettynä se tukee valtion talouden elinvoimaisuutta.

Tällaset nyt tällä kertaa. Jos keksitte hyviä argumentteja näitä vastaan, niin otan ne yllättyneenä ja mielenkiinnolla vastaan. Jos taas keksit lisää kohtia, jotka voisi lisätä listaan niin mielenkiinnolla katsastan myös niitä. Varmasti löytyy vielä lisää, mutta nämä tuli tällä kertaa mieleen.

pettriHALLOWEEN VLOGI! >.<Luonut: pettriTiistai 05.11.2013 20:02

Nettipiratismista. Siis kun ihmiset levittää netissä elokuvia, musiikkia, sarjiksia ym. Sounds like kirjasto? Maybe.

Mitä piratismia vastustavat yhtiöt sanoo ja miten siitä tuomitaan? Piratismi nähdään tulon menetyksenä ja lukuja laskiessa katsotaan yksinkertaisesti paljonto tuotetta on ladattu ja levitetty. Montako kappaletta. Ja niin monesta kappaleesta on aiheutunut tulon menetys tekijöille. Toimivaa? Jos nuoret ja ihmiset latailevat tavaraa satojen miljoonien tai miljardien edestä, niin olisivatko he ehkä ostaneet saman verran tuotetta, jos eivät olisi saaneet ilmaiseksi? Olisiko nuorilla (ihmisillä) edes oikeasti niin paljon liikkuvaa rahaa käytössään?

Toinen näkökulma minkä yhtiöille ja tekijöille voisi kertoa on, että netti levikki lisää tuotteen näkyvyyttä niin paljon, että todellisuudessa tämän näkyvyyden kautta useammat ihmiset ostavat tuotteen. Mitenkä lie. Tarkkoja lukuja on vaikea saada, mutta näkyvyys on hyväksi ja teoria on mahdollinen.

Kuluttajalle kuitenkin nettipiratismi on tuonut valtavat määrät mahdollisuuksia ja tuotteita helposti saavutettavaksi silloinkin, kun niitä muulloin olisi vaikeaa tai mahdotonta löytää. Paljolti niinkuin kirjasto. Paitsi etteivät tavarat kulu ja materiaa ei tarvita.

Kuitenkin kysymys jää menettävätkö tekijät jotain piratismin seurauksena. Vai johtuuko myynnin heikkeneminen jostain muusta, kuten älyttömän korkeista hinnoista ja ostovoiman hiipumisesta. Kirjasto on ratkaissut asian maksamalla lainattavista tavaroista tekijöille. Ehkä tämän älyttömän riidan ratkaisemiseksi tarvittaisiin jonkinlainen vastaava laajakaista vero tjs. Piratismi on jokatapauksessa tullut jäädäkseen.

http://yle.fi/uutiset/nettipiratismi_aiheuttaa_suomessa_jattitappiot/1708634
Helpoin tie ulkomailta suomalaiseksi on pakolaisuus. Miksi pakolaisia suositaan? 1. Halutaan auttaa kehitysmaalaisia 2. Suomen väestö vanhenee, ja suomeen kaivataan lisää työikäisiä.

Miksi perustelut ovat täyttä paskaa?

1. Pakolaisuuden vaikutus kehitysmaihin on hyvin marginaalista. Näiden yksilöiden elämään sillä on tietysti suuri vaikutus. Mutta jos oikeasti halutaan auttaa kehitysmaalaisia kokonaisuudessaan, niin tehdään se tehokkaammin kehitysavun tai markkinataloudellisten valintojen kautta.

2. Suomen väestön vanhetessa pelätään työvoima pulaa. Kuitenkin jokainen työnhakija voi todeta että töitä on hankala saada. Tällä hetkellä työntekijöistä on ennemminkin ylitarjontaa. Tästä hyötyy toki työnantaja, joka voi valita parhaat päältä. Automatisoinnin lisääntyessä työntekijöiden tarve pienenee entisestään. Mitenkähän mahtaa käydä. Tuleekohan joskus oikeasti työvoimapula? Jos sitten näyttää siltä, että siihen ollaan menossa, niin eivät pakolaiset ole mikään ratkaisu siihen. Monet heistä ovat täysin kouluttamattomia ja työllistyminen vaikeaa. Sen sijaan Suomeen kyllä olisi tulossa nuoria töitä etsimään. Mutta se onkin vaikein tie Suomeen. He ovat täysin oman onnensa nojassa. Täytyy olla työpaikka valmiina, muuten ei saa ruokaa, ei asuntoa, eikä lisäkoulutusta. Heillä ei ole täällä mitään, mitä he eivät tuoneet mukanaan. Ja vaikka olisi työskennellyt Suomessa vuosikausia, ei silti saa kansalaisuutta. Se alku on aina vaikein, mutta heidän työllistymispotentiaalinsa on selvästi pakolaisia korkeampi. Olisikohan tässä muutoksen paikka? Mitäs jos karsittaisiin pakolaiset pois, ja sen sijaan valikoitaisiin halukkaita työllistymispotentiaalin mukaan ja tarjottaisiin heille tukea uran alulle?

FryGuyEduskuntavaalit 2011Luonut: FryGuyMaanantai 18.04.2011 17:23

"Everything went better than expected"

Kun ennakkoäänten tulokset räpsähtivät ruudulle tasan klo 20.00, en ollut uskoa silmiäni. Persujen 18,7 % kannatus ampui reippaasi yli Niinistön, Heinäluoman ja Kääriäisen veikkauksista sekä oli samalla Suomen historian suurin vaalivoitto. Omat veikkaukseni menivät siis lähes täysin nappiin Keskustan jättitappio mukaan lukien. Tämän vaaleja seuranneen aamun tunnelmat olivat kuitenkin hyvät ja puolueiden järjestys on juuri oikein. Kokoomus ns. "järkipuolueena" suurimpana, SDP aika hyvänä välimallina ja Perussuomalaiset uutena muutosmielisenä puolueena kolmantena.

Vaikka toivoinkin Persujen nousua niin ääntenlaskennan puolivälissä about 60% paikkeilla oli pienet rytmihäiriöt lähellä kun Persut olivat hetken kaikkein suurimpana puolueena 19,5% kannatuksella. Aivan suurimman puolueen paikkaa en olisi heille suonut, mutta kuten jo totesin niin "Everything went better than expected".

Kaikista naurettavinta tänä aamuna on ollut seurata tuota sosiaalisessa mediassa esiintyvää vihanpurkaus-aaltoa, joka on todellinen shitstorm. Kaikkia heitä voisi rahoitella sillä, että Persut eivät olleet se suurin puolue. "Hys hys nyt!" Hieman heräsi myös sellainen fiilis, että vanhojen puolueiden kannattajiin kuuluvat lehdet (HS, IS, Iltalehti jne.) ja TV-kanavat (YLE, MTV3 jne.) onnistuivat syöttämään paskaa kymmenille tuhansille tarrautumalla mm. Timo Soinin henkilökohtaisiin asioihin. Jos Soinilta olisi esimerkiksi kysytty, että tykkääkö hän kaalilaatikosta ja vastaus olisi ollut "kyllä" niin nyt facebookista löytyisi kymmenen ryhmää, joissa itketään sitä, että sitä on nyt pakko syödä 4 vuotta. Näissä vihanpurkauksissa ei ole ollut siis päätä eikä häntää. Timo Soini kuuluu katoliseen kirkkoon ja vastustaa täten naispappeutta, aborttia, homoliittoja, esiaviollista seksiä ja avioeroa. Kyseessä on henkilökohtaiset mielipiteet eivätkä suinkaan puolueen kannat. Itse kannatan aborttia, naispappeus on yhdentekevää, ihminen saa vapaasti rakastaa ketä/mitä haluaa kunhan se on lakien sallimissa rajoissa, suosittelen esiaviollista seksiä ja jos siitä pidättäytyy niin avioerokin voi olla hyvin mahdollinen. Muistutan myös, että maahanmuuttokriittisyys ja maahanmuuttovastaisuus eivät ole sama asia eikä yksikään suomalaisista puolueista edusta jälkimmäistä. Kyse ei myöskään ole rasismista kuten monet aina onnistuvat väittämään eivätkä Perussuomalaiset kykene viemään Suomea ajassa taaksepäin, sillä aikakonetta ei ole keksitty. Kokoomuksen ollessa suurimpana puolueena en myöskään usko, että Suomi luopuisi eurosta aivan hetkessä, joten hengittäkää rauhassa.

Itsehän en siis äänestänyt Persuja vaikka heitä hieman puolustelenkin.

Tässä vielä puolueiden ääniprosentit ja äänimäärät:

KOK 20,4% 598 369
SDP 19,1% 561 049
PS 19,0% 559 342
KESK 15,8% 463 160
VAS 8,1% 238 473
VIHR 7,2% 212 837
RKP 4,3% 125 865
KD 4,0% 118 514
PIR 0,5% 15 164
MUUT 0,4% 11 742
SKP 0,3% 9 375
M11 0,3% 7 480
VP 0,1% 4 266
ITSP 0,1% 3 389
SSP 0,1% 3 183
STP 0,1% 1 874
KTP 0,1% 1 678
KÖY 0,0% 1 326

Vaalitulos 2011?Maanantai 18.04.2011 17:22, 165 vastaajaa

Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Eduskuntavaaleissa vain yksi vaalipiiri: koko maa. Äänestäjä merkitsee lippuunsa yhden ehdokkaan sijaan ehdokaslistan haluamassaan järjestyksessä.

Ääntenlaskussa lasketaan ensin ensisijaiset äänet. Ehdokkkaat jotka saavat ensijaisilla äänillä yli äänikynnyksen ovat varmasti valittuja. Seuraavaksi aletaan siirtämään ääniä niiltä ehdokkailta, jotka eivät ylittäneet äänikynnystä ja jotka saivat vähiten ensi- ja toissijaisia ääniä aloittaen vähiten ääniä saaneesta ja edeten eniten ääniä saaneen mutta äänikynnyksen alle jääneeseen ehdokkaaseen. Siirrossa ensisijainen ääni epäsuositulta ehdokkaalta siirtyy äänestäjän toissijaiselle ehdokkaalle. Näin siirretään ääniä ehdokas kerrallaan ja jos jossain vaiheessa joku ensisijaisilla äänillä äänikynnyksen alle jäänyt ehdokas saa ensisijaisista ja toissijaisista jo siirretyistä äänistä tarpeeksi ylittääkseen äänikynnyksen, siirtyy hän valittujen joukkoon eikä hänen ääniään siirretä eteenpäin.

Kun kaikkien (pois lukien ne, joiden ensi- ja toissijaiset äänet riittivät äänikynnykseen) ensisijaisilla äänillä äänikynnyksen alle jääneiden äänet on uudelleenjaettu toissijaisille ehdokkaille aloitetaan alle äänikynnysten jääneiden toissijaisten äänien siirto samalla periaatteella kuin ensimmäinen siirto ja näin jatketaan kunnes ei ole jäljellä enää ainuttakaan siirrettävää ääntä. Tämän jälkeen valitut ehdokkaat saavat kaikki äänensä mukaan eduskuntaan, jossa niiden painoarvo on: omat äänet / kaikkien edustajien äänet.

Näin jokainen valituksi tullut edustaja on aidosti edustamassa jokaista häntä kannattanutta ja äänestyksissään vain siirtää suoraan saamansa äänet äänestystulokseen. Ikään kuin suora kansanäänestys, mutta niin, että edustajasi käyttää äänesi äänestyksessä. Eli edustuksellista demokratiaa.

Kun nyt jokaisella äänestäjällä olisi nyt suoraan oma ehdokas, joka käyttää hänen ääntään, niin esitän lisäpohdinnan. Mitä jos äänestäjä voisikin kesken kauden siirtää äänensä toiselle ehdokkaalle, jos ei ole tyytyväinen oman ehdokkaansa toimintaan. Tämä varmistaisi ehdokkaan jatkuvan vastuunkannon ja sallisi käytännössä suoran demokratian niille, jotka sitä kaipaavat. Mistä tahansa eduskunnan päätöksestä josta suoraa demokratiaa kannattavat haluavat kansanäänestyksen, voidaan sellainen tehdä vain vaihtamalla ehdokasta äänestyksen ajaksi sellaiseen, joka varmasti äänestää omaa kantaa.

Kansanedustajien palkkauksen voisi muuttaa pelkäksi eläkkeeksi, joka on sidottu suoraan valtion taloudelliseen kehitykseen. Jolloin edustajilla olisi kolme hyväksyttävää motiivia toimilleen: 1. Äänestäjien suosio (mahdolliset potkut kesken kauden tai kauden jälkeen) 2. Valtion pitkän tähtäimen taloudellinen kehitys oman eläkkeen muodossa 3. Omatunto.
Mainostetaanpa hieman tännekin. Minä ja puoluekollega Kaj Sotala kirjoitimme pamfletin, joka käsittelee tekijänoikeuksia piraattinäkökulmasta.

"Kaikki mitä olet aina halunnut tietää piratismista
– ja paljon sellaista, mitä et ole edes osannut ajatella!

Digitaalisesta lataamisesta on tullut lähes kaikkien harrastus. Käytännössä jokaisen perheen tietokoneelta löytyy luvatta kopioituja ohjelmia ja tiedostoja. Pelkästään elokuva- ja musiikkiteollisuus laskee ”menettävänsä” vuosittain miljardeja laittoman kopioinnin takia ja taistelee sitä vastaan viestintäsalaisuuden rajoja koettelevin ottein.

Kiistanalaiset taloudelliset menetykset ovat vain yksi osa piratismikysymystä. Toisessa vaakakupissa ovat mm. sananvapaus, viestintäsalaisuus sekä muut perus- ja kansalaisoikeudet.

Kaj Sotalan ja Ahto Apajalahden Jokapiraatinoikeus on ensimmäinen aiheesta julkaistava kattava teos. Pamfletin nuoret tekijät uskovat digitaalisen kopioimisen muuttavan maailman tasa-arvoisemmaksi. Nykyinen tekijänoikeuslaki on jäänyt jälkeen internet-ajan mahdollisuuksista ja palvelee todellisuudessa muiden kuin luovan työn tekijöiden etuja.

Kirjoittajat käsittelevät aihetta kiihkottomasti. He todistavat, miten taiteella voi elää sen jälkeenkin, kun kaiken saa ladattua ilmaiseksi netistä: kirjat, musiikin, elokuvat…

Tekijöillä on unelma: maailma, jossa tiede ja taide on vapaasti kaikkien ulottuvilla vain yhden klikkauksen päässä."

Lisätietoa:

WSOY: http://www.wsoyom.fi/index.jsp?c=/product&isbn=951-0-36468-1

Piraattipuolueen blogi: http://blog.piraattipuolue.fi/2010/03/jokapiraatinoikeus-myynnissa-ja-mediassa/

SorinNetin miljoonat rikollisetLuonut: SorinLauantai 13.03.2010 02:03

Olet juuri ostanut uuden Lady Gagan uusimmat albumin ja luukutat levyn lempi hittiäsi antaumuksella. Haluat myös ystäväsi kuulevan biisin, joten vaivattomasti siirrät raidan mp3 muotoon ja lähetät ystävillesi mesessä. Jotkut heistä lähettävät sen myös ystävilleen ja niin edelleen. Tajusitko juuri aloittaneesi massiivisen rikosaallon?

Musiikin laiton kopiointi ja leviäminen netissä huolettaa erityisesti musiikkialan toimihenkilöitä ja artisteja. Nettiin ladattuja tiedostaja levittänyt Pirate Bay sivuston ylläpitäjiä ollaan tuomittu miljoona korvauksiin ruotsissa ja ranskassa on valmistauduttu takavarikoimaan rikollisesti musiikkia levittävien tietokoneet. Asia on otettu jopa niin vakavasti, että levyihin ollaan suunniteltu uusi upea kopiointi suojaus, joka tosin ei toimi, mutta lyhentää levyn käyttöikää. Taustalla on kuitenkin merkittävä ajatus: artistejenkin on saatava työlleen vastinetta.

Ongelma ei ole tietenkään vähäinen sillä internetissä leviävä musiikki luultavasti todella vähentää levy myyntiä. Vaikutus on periaatteessa samankaltainen kuin joku kävisi kaupasta jakamassa tuotteita ilmaiseksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että kirjastot ovat jo vuosi tuhansia tarjonneet mahdollisuuden tutustua kulttuuriin ilmaiseksi ja lisänneet siten sivistystä. Ne ovat varjelleet katoavia teoksia jättäen ne ihmisten saataville.

Internet on osaltaan mullistanut tiedon levityksen tältäkin osin. Sivuja selailemalla voi löytää jopa uruguaista tulleita tuntemattomia teoksia. Verkkoon on koottu valtavat määrät niin pienten kuin suurten artistien tekeleitä.

Laiton tiedostejen leviäminen on kuitenkin niin laajaa ja yleisesti hyväksyttyä, ettei sitä suurinkaan ponnistuksin ole onnistuttu estämään. Yhteiskunnalle tulee kalliiksi, jos jokaista taloutta täytyy valvoa sen varalta, että lähettävätkö laittomia tiedostoja. Puhumattakaan internetin maailman laajuisuudesta, jossa jokaisessa maassa vallitsevat omat lakinsa.

Kenties meidän tulisikin vain hyväksyä tämä seuraavana vaiheena tiedon jaossa ja lähteä etsimään tapoja sen kontrolloimiseen, kriminalisoinnin sijaan. Voisimme perustaa vaikka valtion tukeman sivuston, josta voisi vapaasti ladata haluamiaan kappaleita. Lisätuloja saataisiin mainoksilla. Käyttäjät voisivat lisäksi tuoda sivustolle omaa sisältöä ja kommentoida biisejä. Ohessa voitaisiin myös kertoa musiikki bisneksestä ja pyytää vapaaehtoista lahjoitusta artistille kiitoksi hyvästä musiikista. Sivuilta voisi myös halutessaa tilata levyjä kotiinsa. Valtion verotuksessa voisi olla siivu tätä ideaa varten, ja suosittuja latauksia voitaisiin palkita merkittävinä kulttuuri tekoina.

Tämä olisikin seuraava merkittävä kulttuuri teko ihmisten sivistyksessä ja ympäristöystävällisyydessä, juuri kirjasto perinteen eteenpäin vientinä. Samalla artistit saisivat vastinetta työlleen ja kansa olisi tuomarina, eikä varmasti se ihan oikean levyn omistamisen into hiipuisi mihinkään. Keikoille ihmiset ryntäisivät luultavasti entistä innokkaammin, sillä toisihan hanke lisää näkyvyyttä kaikille. Eikä vähäisimpänä seurauksena meillä olisi miljoonia rikollisia vähemmän.
Yritys nimeltään Sandrys Handel kokeilee onneaan ja pyrkii rekisteröimään suositun torrentien etsimiseen tarkoitetun palvelun, The Pirate Bay'n, kuuluisan merirosvolaivalogon. Sandrys Handelin aikomuksena on käyttää logoa hieman muunneltuna myydäkseen USB-massamuisteja. Temppu on luonnollisesti herättänyt perkeleesti huomiota netissä. Tämä oli mahdollisesti Sandrys Handelin tarkoituskin, sillä todennäköisyys, että Sandrys Handel onnistuu rekisteröimään muunnelmansa tavaramerkiksi, on näin nopeasti meikän kännykän laskimen kanssa laskettuna noin yhden suhde Peter Steelen meisselin pituuteen millimetreissä. Paitsi tietysti, jos oikeusjärjestelmä on epärehellinen, mutta kukapa nyt sellaista uskoisi!

Jotta tavaramerkin rekisteröinti voi pitää, on rekisteröitävän tavaramerkin oltava sellainen, että se ei ole jo yleisessä käytössä ja selvästi tunnistettavissa. Tämän vuoksi esimerkiksi rauhanmerkkiä ei voi rekisteröidä. The Pirate Bay'n logo on luonnollisesti ollut miljoonien ihmisten laillisessa käytössä useiden vuosien ajan, eikä se ole uusi juttu käytännössä kenellekään, joka on vähänkään enemmän harrastanut nettiä. Kärjistettynä The Pirate Bay'n laivan rekisteröimistä voi verrata siihen, että joku yrittäisi rekisteröidä tavaramerkikseen pentagrammin. Sandrys Handelin rekisteröimä kuva eroaa The Pirate Bay'n logosta siten, että The Pirate Bay'n nimi on kirjoitettu muotoon "The Piratebay" ja logon väri on hieman erilainen kuin alkuperäisessä.

Koska ihmiset ovat vahingoniloisia, on tämän uutisen seurauksena netissä levinnyt kulovalkean tavoin ilkkuminen siitä, miten yleensä voittajaksi selvinnyt The Pirate Bay sai kerrankin maistaa omaa lääkettään. Suomessa ainakin Aamulehti lähti tähän mukaan. Ainoa toki vaan se, että The Pirate Bay ei saanut maistaa omaa lääkettään, vaan tasan sitä samaa paskaa, jota sille on aikaisemminkin tarjoiltu; jakamisen, tiedon ja informaation rajoittamista oikeudellisin voimakeinoin.

Kuten The Pirate Bay'n filosofiaan kuuluu, The Pirate Bay'n logo on ollut vapaasti kenen tahansa käytössä. Logo on ollut The Pirate Bay'ssä saatavilla useissa erilaisissa skaalattavissa formaateissa, jotta sen käyttö ja jakaminen olisi helpompaa. Ainoa rajoitus on ollut se, että logoa ei saa käyttää siten, että se rajoittaa muiden vastaavaa oikeutta. Logon patentoiminen taas nimenomaan on tätä muiden vastaavan oikeuden rajoittamista, koska tällöin muita logoa käyttäviä vastaan voidaan ryhtyä oikeustoimiin. Asetelmaa voitaisiin verrata siihen, että homonvihaajat alkaisivat käyttää sateenkaarilogoa tunnuksenaan tai konservatiivit alkaisivat käyttää hampunlehteä kieltäessään hampun käyttämistä.

Sandrys Handelin toiminta on nimittäin täysin päinvastaista kuin The Pirate Bay'n toiminta. The Pirate Bay nimenomaan vastustaa nykyisiä jakamista rajoittavia järjestelmiä ja kannattaa vapaata jakamista. Tämän vuoksi se, että vapaasti jaossa ollut kuva rekisteröidään nykyisen vapaalle tiedonjaolle vihamielisen tavaramerkkijärjestelmän alle, on täysin vastoin The Pirate Bay'n ideologiaa. Siinä jokin vapaassa levityksessä ollut otetaan pois vapaasta levityksestä ja laitetaan rajoittavan säännöstelyn alaisuuteen. Kyse ei siis ole siitä, että Sandrys Handel olisi toiminut kuten The Pirate Bay, vaan siitä, että Sandrys Handelin toiminta on 180 astetta suorassa törmäyskurssissa The Pirate Bay'n toiminnan kanssa.

Muutenkin koko tapahtuneessa asiassa ja siihen tulleissa reaktioissa toistuu ymmärrysvirhe, jota ihmiset eivät ole vieläkään kokeneet tarpeelliseksi korjata omassa pienessä mielessään. Tämä ymmärrysvirhe on varastamisen ja kopioinnin onneton sotkeminen keskenään. Varastaminen ei ole sama asia kuin laiton kopiointi. Varastamisessa toiselta otetaan pois jotain ja siirretään se itselle. Kopioinnissa asia X jää toiselle, mutta tästä asiasta luodaan kokonaan uusi, alkuperäisen asian X kanssa identtinen kappale. Varkaudessa vanha asia viedään, kopioinnissa uusi asia luodaan.

Nimenomaan kopioinnin ja varastamisen perustavanlaatuisten erojen vuoksi The Pirate Bay'n Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde ja Carl Lundström eivät ole koskaan olleet oikeudessa varastamisesta. Koko The Pirate Bay'tä koskenut oikeudenkäynti keskittyi kysymykseen tekijänoikeuslain rikkomuksesta. Varkaus ja tekijänoikeusrikos sekä -rikkomus on kriminalisoitu lainsäädännössä erikseen juuri sen takia, että ne ovat eri asioita, eikä niitä voida rinnastaa toisiinsa. Varkaudella ja tekijänoikeusrikkomuksella ei ole juuri muuta tekemistä toistensa kanssa kuin se, että molemmat ovat nykyisen lainsäädännön kannalta rikoksia. Se, että ei osaa erottaa laitonta kopiointia ja varkautta toisistaan, on käytännössä sama kuin ei ymmärtäisi, että rattijuopumus ja ylinopeus ovat eri asioita.

Järkevä keskustelu tiedostojen jakamisesta, sen moraalisesta oikeutuksesta ja siitä, tuleeko lakia muuttaa ja jos tulee, niin mihin suuntaan sitä tulee muuttaa, ei ole mahdollista ennen kuin ihmiset ymmärtävät, mistä koko asiassa keskustellaan. Jos ihmiset puhuvat tekijänoikeuksien loukkaamisesta varkautena, muuttuu koko keskustelu merkityksettömäksi, sillä se ei enää koske koko sitä asiaa, mistä tiedostojen jakamisessa ja kopioinnissa on kyse. Kun kopiointia väitetään varkaudeksi, ei puhuta asiasta, vaan asian vierestä.

Niin pitkään kuin tekijänoikeuskeskustelu nojaa väärin premisseihin, se ei voi koskaan johtaa mihinkään yhtään sen enempää kuin keskustelu kiljun keittämisen laillisuudesta, jos kiljun keittämistä pidetään ampuma-aserikoksena. Argumentti, jonka lähtökohdat eivät pidä paikkaansa, on yksiselitteisesti virheellinen. Tämän vuoksi kaikki vapaata tiedostojen jakoa vastustavat argumentit, joissa oletetaan kopioinnin olevan varkaus, ovat automaattisesti virheellisiä. Erityisesti vapaan tiedostojen jaon vastustajien olisi hyvä ymmärtää tämä, jotta heidän argumenteillaan olisi jotain painoa.

Tämä se onkin minusta aika huvittava piirre piratismissa. Kun puhutaan kehitys avusta ja autetaan muita (esim. lääkkeillä) joilla ei ole mahdollisuutta tehdä omaa tai ostaa omaa. Heitä pidetään sankareina. Mutta taas jos mennään data-liikenne puolelle, se tarkoittaa rikollista.

Sinänsä sekin huvittaa kun nämä jotka käy hanakasti piratismia vastaan, ovat isoissa yrityksissä talous puolella. Ihmettelen heidän lyhyt näköisyyttään monissakin asioissa. Esimerkiksi Adoben ohjelmistot ovat niin kalliita ettei kukaan tavallinen kuluttaja niitä osta, mutta monet sen varettaa ja oppii kotonaan jo käyttämään... tästä seuraa se että yritykset ostavat mielellään sellaista ohjelmaa johon ei työläisiä erikseen enää tarvi kouluttaa.

Toinen esimerkki yleisemmistä piratismin kohteista. elokuvat, musiikki, pelit. Tiedän paljon ihmisiä jotka warettaa ja kokeilevat tuotteen ennen osto päätöstä. Huono tuote ei ansaitse palkkiota ja hyvä tuote ansaitsee... tämähän on laadun kehitystä. toinen myös joka ilmenee waretuksesta ihmiset löytää paljon asioita, mistä eivät ole ennen edes tajuneet olemassa olevan, koska ei kaupatkaan kaikkea voi hyllyillään tarjota. Tämä taas lisää sivistystä ja tietoa muustakin.

kommentoikaa vapaasti aiheesta ja lähettäkää halutessanne postia minulle. Olen kiinostunut kuulemaan muitakin mielipiteitä.
joel.haapalainen (tiedät mikä merkki) gmail.com