Aamuherätys oli aikainen, minibussi tulisi hakemaan meitä puoli kahdeksalta. Maksoimme hotellin, keräsimme dollarimme kokoon ja söimme pannukakkuja ja kupin kahvia. Kyyti tuli hieman etuajassa ja lähtökiireessä jätimme Shadow of Angkoriin lähes aidot RayBan-aurinkolasini 2 € (vahingossa) ja romaanin (tarkoituksella). Eivätkä harminaiheet tähän loppuneet :)
Minibussin ilmastointi toimi painovoimaisesti, ts. avoimien ikkunoiden kautta. Paikkoja oli 14, samoin matkustajia. Ikävä kyllä rinkoille ei ollut säilytystiloja, joten ne oli pinottu lattialle penkkien väliin. Ensimmäisen puolituntia pyörimme Siem Reapin kapeilla kujilla poimimassa matkustajia kyytiin. Kyyti oli aika kuoppaista, mutta hyvin tasaista loppumatkaan verrattuna.
Kahdeksan tienoilla suuntasimme kaupungista kohti länttä. Tie kulki lentokentän ohi, pian sen jälkeen pääsimme maaseudulle, kestopäällyste päättyi ja auto alkoi pomppia ja hytkyä pahemmin kuin taannoinen norsukyytimme. Yön sateessa kastuneen hiekkatien kuivuessa se alkoi pölistä. Suurin osa matkustajista sulki tässä vaiheessa "ilmastoinnin", mutta kuljettaja halusi pitää ikkunat auki. Mikä oli ehkä viisasta, koska päivästä tuli todella kuuma.
Ensimmäiset neljä tuntia olivat varsin tapahtumaköyhiä: jatkuvaa pompotusta, pölyä ja kuumaa ilmaa. Välillä vähän isompia töyssyjä kuljettajan väistäessä ohittavaa tai vastaantulevaa autoa. Pari pysähdystä tienvarsikahviloille, joissa tankkasimme kylmää juotavaa. Tienvarrella riisipellot ja pienet aivan tien reunassa kiinni olevat kyläpahaset vaihtelivat epätasaisen tasaista tahtia. Suurin osa muusta liikenteestä oli jalan, "traktoreilla" tai mopoilla liikkuvia paikallisia, silloin tällöin vastaan tuli enemmän tai vähemmän korinsa menettäneitä rekkoja ja muutamia henkilöautoja.
Yhden maissa, Sisyfonin ja Poipetin puilivälin tienoilla tuli matkan kohokohta. Sillanrakennustyömaalla oli jotain ongelmia, joiden vuoksi tie oli poikki epämääräisen (=pitkän) ajan. Hetken odottelun jälkeen kuljettajamme käänsi auton vain hieman sitä leveämmälle, riisipeltojen, viidakonlämpäreiden ja talojen reunustamalle kujalle. Ajoimme kujaa muutamia satoja metrejä, kymmenien autojen jonossa. Sitten tuli pysähdys. "Bad tlaffic", totesi edestäpäin kävellyt paikallinen.
Odottelimme varttitunnin, kunnes selvisi, että samaa tietä tähän suuntaan oli tulossa bussi, joka ei sopisi ohittamaan meitä kapealla tiellä. Peruuttaa ei voinut, eteenpäin ei päässyt. Onneksi olimme lähellä t-risteystä, jonka toiselle risteäväle tielle pian risteykseen ajanut bussi saattoi peruuttaa. Jatkoimme matkaa tietä eteenpäin noin 200m jolloin tulimme sillalle.
Sillalla oli seuraava este. Riisisäkkilastissa ollut kuorma-auto oli kaatunut kapealta sillantöräältä jokeen. Kukaan ei ilmeisesti ollut loukkaantunut, koppi ja lavankaiteet olivat ehjiä ja pääosin vedenpinnan yläpuolella, mutta kuormuei oli kumossa ja sen kuormaa nosteltiin kuiville. Kuljettaja komensi kaikki kävelemään ja ohjasi bussin varovasti kapeasta väylästä. Kaatumatta. Parinsadan metrin kävely kapealla, yli metrin korkuiselle penkereelle rakennetulla tiellä toi meidät paikallisen temppelin pihaan, jossa kiipesimme takaisin bussiin.
Viimeinen tunti minibussissa meni jo rutiinilla, vaikka vihoviimeinen parikymmentä kilometriä tienpätkää olikin koko matkan surkein. Kun lopulta saavuimme Poipettiin, alkoi oikein kunnon monsuunikaatosade. Vettä tuli kuin saavasti. Vaihdoimme minibussista bussiasemalla turistibussiin, joka kuljetti meidät viimeiset kaksi kilometriä raja-asemalle. Turistibussi pysähtyi - tietenkin - toiselle puolelle alle 50 m halkaisijaltaan olevaa aukiota, jolla maastalähtötarkastus oli. Juoksimme aukion poikki kaatosateessa, rinkat selässä ja ainakin osa vaatteistamme säilyi kuivana - rinkassa suojassa ollut osa nimittäin.
Maastolähtöpapereita täytettiin jonossa betonikatoksessa. Oma jononi jähmettyi useiksi minuuteiksi. Pariskunnalla, mahdollisesti portugalilaiselle, tuntui olevan vaikeuksia tullimiehen kanssa. Vaihdoin jonoa ja pääsin silti ennen pariskuntaa nettikameran ja tullimiehen tarkastuksesta läpi. Seurasi 300 metrin pikapyrähdys katoksesta katokseen ja lopulta ilmastoituun Thaimaan maahantulotarkastukseen. Noin viisi minuuttia sen jälkeen kun sain maahantulopaperit täytettyä sade päättyi. Kamputsean puolella jonon hännillä olleet kävelivät sisään kuivina ja raikkaina. Ei hoppu hyväksi.
Portugalilainen pariskunta oli jotenkin ehtinyt edelleni passintarkastusjonoon. Ongelma olikin heidän passeissaan, ei tarkastajassa. Kymmenen minuuttia myöhemmin olimme takaisin Thaimaassa.
Hetken harhailtuamme heikosti kyltitetyllä raja-alueella lyhytpartaista stetson-päistä joulupukkia muistuttava bussiyhtiön helppoheikki palautti meidät ruotuun kovaäänisellään: "Bus to Bangkok, you got tickets, come here, dangerous, don't step on grass, there glass!". Kamputseasta ostetut siirtolippumme kelpasivat, eikun kyytiin!
Kamputseassa köröttelimme seitsemisen tuntia kolmensadan kilometrin matkaan pölyisinä ja hikisinä. Thaimaassa pidempi matka taittui puolessa ajassa, kylmissään. Bussin ilmastointi oli säädetty viereisellä penkillä istuneen ranskattaren mielestä alle viiteentoista asteeseen. Itse veikkaisin noin 18 astetta. Viileätä silti yli kolmeenkymmeneen itseään viikkoja totuttaneelle.
Juttelin suuren osan matkaa kanadalaisen Jillim kanssa. Hän oli viettänyt Thaimaassa jo kuusi kuukautta opettaen englantia paikallisessa eliittityttökoulussa osana opetusharjoitteluaan. Kamputsean retki oli hänelle pelkkä visa-run eli rajan takana käynti uuden 30-päivän Thaimaan maahantuloviisumin saamiseksi. Jill kertoi paikallisista tavoista paljon sellaista mihin oppaat vain viittasivat epämääräisesti.
Perillä Bangkokissa rysähti. Bussi töytäisi moottoripyöräilijän kumoon pari sataa metriä ennen Khao San Road:ia. Kuljettaja pysähtyi hetkeksi kapean kadun varrelle, lähti sitten eteenpäin ja ajoi noin kilometrin päähän levennykselle, jolle pysähtyi poliisiauton kurvatessa viereen.
Kiipesimme ulos bussista, jonka joukko taksi- ja tuk-tuk-kuskeja oli jo piirittänyt: "This Bangkok. Get out. Taxi hotel!". Otimme rinkat, väistelimme kuljettajat ja kävelimme kohti Khao Sanin hotellikeskittymää. Parin sadan metrin päässä huomasimme hotellin, jonka sisäänheittäjä huomasi myös meidät.
Kävimme katsomassa miltä huone näytti (vuoteet, suihku, jääkaappi ja säädettävä ilmastointi), kysyimme hinnan (750 bht) ja jäimme yöksi. Käyntikortin lupaama upea näköala Kuninkaalliselta palatsilta jäi tosin hieman epäselväksi. Ikkunastamme näkyi pari metriä leveä ilmastointilaitteiden täyttämä "sisäpiha", eikä hotellin julkisivullakaan ollut kuin parin huoneen ikkunat. Ehkä näkymä tarkoitti sitä, miltä hotellin kapea julkisivu näytti palatsille päin.
Hotellihuoneissa Thaimaassa ja Kamputseassakin on muuten aina joko ilmastointi tai tuuletin. Parhaimmissa molemmat tai säädettävä ilmastointi. Rantamökki tai merelle avautuvat ikkunat ovat melkein kuin tuuletin. Pahimpia ovat huoneet, joiden ilmastointia ei voi säätää. On/off AC ei juuri lohduta, sillä jos saunanraikas ilma ei liiku, et nuku, mutta etpä nuku silloinkaan, jos kone pauhaa pakkasta tupaan. Energianhukka on tietysti oma lukunsa.