IRC-Galleria

Inkkari

Inkkari

Muokkaa tilaasi

Eroperheiden isiä syrjitäänPerjantai 17.10.2008 01:59

Isien huono asema ja syrjintä avioeroa seuraavassa huoltajuusprosessissa on tunnistettavissa joka puolella Suomea, eikä se ilmene vain yksittäistapauksina Vaasassa. Adressini tasa-arvon puolesta huoltajuusriidoissa on nyt allekirjoittanut lähes 7000 ihmistä.

Eroavien peruslähtökohdat ovat hyvin erilaisia ja lasten huoltaminen on yksilöllistä. On perheitä, joissa miehen arkipäivä on lähes samanlainen kuin naisenkin. Joissakin perheissä äiti todellakin hoitaa kaikki kotiin ja lapsiin liittyvän, ja toisissa taas isä on joko yhtä vastuullinen tai jopa vastuullisempi kuin äiti. Lasten huoltajuuskiistoissa sosiaaliviranomaiset asettuvat lähes aina äidin kannalle. Vanhan ajan periaatteilla naista pidetään perinteisesti parempana huoltajana kuin miestä. On kuitenkin nykyaikaisen, tasa-arvoisen ja kehittyneen yhteiskunnan mukaista tutkia asia perusteellisesti. Lapsen edun mukaista on yhteishuoltajuus. Ainoastaan lapsen ollessa vaarassa toisen vanhemman toiminnan takia voidaan yksinhuoltajuus katsoa lapsen edun mukaiseksi.

Huonosti hoidettu ero tai erosta seuraavat taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat ovat omiaan heijastumaan lapsiin. Lapsen lähivanhemmalla on lain mukaan velvollisuus edistää lapsen ja muualla asuvan vanhemman tapaamisia. Mikäli vanhemmilla on sosiaalitoimessa tai tuomioistuimessa vahvistettu tapaamissopimus, voi tapaajavanhempi hakea tälle sopimukselle täytäntöönpanoa tuomioistuimesta, ellei se toteudu. Oikeusapu on kallista, vaikka se olisi yhteiskunnan järjestämää. Oikeudenkäynnit maksavat käyttövaroista ja helposti realisoitavasta omaisuudesta riippuen jopa kymmeniätuhansia euroja. Parisuhteen kariutuessa riitaan, jossa toinen osapuoli lähtee yhteisestä kodista ovet paukkuen, todennäköisesti neuvottelut lasten asemasta eivät onnistu ilman ulkopuolista apua. Sosiaaliviranomaisten tehtävä on huoltajuuskiistaa ratkottaessa katsoa kokonaisuutta, eli miten perheessä asiat on hoidettu ennen eroprosessia.

Sosiaalitoimi asettuu usein äidin puolelle. Vahva puolueellisuus on näkyvää jo huoltajuusprosessin alussa. Äidin puheista tehdään laki, jolla prosessia viedään eteenpäin. Kun äiti sanoo mitä tahansa, se on ainut totuus. Isän puheita katkotaan ja irrotetaan yhteydestään sekä tapahtumien kulkua esitetään valikoiden ja vääristellen. Lisäksi he tarjoavat äidille ajatuksiaan, joita käyttämällä voi päästä isästä eroon. Äärimmilleen toiminta viedään tapauksissa, joissa äitejä suojellaan lasten kustannuksella, "lastensuojelun" nimissä. Lastensuojelu- ja sosiaaliviranomaiset eivät saa ottaa tuomioistuimelle kuuluvaa oikeutta omiin käsiinsä. Huoltoselvittäjien puolueettomuusedellytykseen kuuluu, että selvittäjä ei ole saanut aiemmin hoitaa esimerkiksi sovittelijan tehtävää tai perheen lastensuojeluasiakkuutta, jossa olisi käsitelty perheen lapsen asioita. Kun viranomaiset salaavat äidin tekemän lasten pahoinpitelyn isältä ja tuomioistuimelta, salailijoista tulee kanssarikollisia. Lasten ruumiillinen kuritus ei ole pelkästään sopimatonta, vaan se on lainvastaista. Lastensuojelulla ei ole oikeutta pitää salassa olennaisia tietoja ja antaa puolueellista, valheellista ja puutteellista lausuntoa huoltajuusselvitykseen. Lastensuojelun tehtävä on turvata lapsen tilanne pahoinpitelyä epäiltäessä eikä asettua pahoinpitelijä-äidin puolelle. Eduskunnassa, adressini luovutustilaisuudessa 12.10.2006, kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi totesi, että sosiaaliviranomaiset ovat asennevammaisia ja että heitä pitäisi kouluttaa.

Lapset ovat pyyteettömän lojaaleja vanhempiaan kohtaan. Mikäli huoltajuusriita pääsee valloilleen, ainoa todellinen kärsijä on vanhempien armoilla oleva lapsi. Puolueettomuus on lapselle yksi keskeisimpiä keinoja selviytyä erosta. On tärkeää, että hän voi keskittyä omaan eroprosessiinsa ilman, että hänen tarvitsee kärsiä sosiaaliviranomaisten asennevammaisuudesta. Sosiaaliviranomaisten asennemaailmassa tulisi tapahtua vallankumous tasa-arvoiselle huoltajuudelle.

Oikeusturvaterveisin
Niko Linsa (348)
http://www.syrjityt.fi

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.