IRC-Galleria

Oronen

Oronen

on kalsarisankari

InspiraatioMaanantai 25.08.2008 20:52

Mitä paskaa, mikä on inspiraatio?

Inspiraatiollahan siis suomen kielessä tarkoitetaan jonkinlaista mielentilaa, tai vinksahdusta päässä joka saa ihmisen tekemään jotain mukamas taiteellista. Taidehan sitten onkin taas vaikka mitä. Taidettahan voi olla kaikki, mitä ihmiset pitävät edes jollain tasolla kauniina, kantaa ottavana, erilaisena, kummallisena, kiihottavana, kauniilla tavalla rumana, rumalla tavalla kauniina, syntisenä, tabuna, lapsellisena, kypsänä, edistyksellisenä, retrona tai vaikka perunana.

Eli siis tästä voi päätellä, että taide voi olla ihan mitä vain, mutta miksi sitten mikä vain ei voi olla taidetta. Jos joku sorvaa tehtaassa kymmenen metrisen puutolpan, laittaa sen sisälle johdot, päähän lampun ja pystyttää sen tienposkeen valaisemaan ihmisten kulkua, se ei ole taidetta, vaan katulamppu.

Mutta odotappa vaan, kun joku rappiollista boheemielämää viettävä rikkaan suvun vesa käy kaatamassa sellaisen tolpan, kusee siihen päälle, kirjoittaa kylkeen "Vittu" ja vie sen galleriaan. Sitten se tolppa onkin niin kaunis, että jää kriitikoiden mielessä Angelina Joliekin toiseksi. Sitä perkeleen tolppaa, josta aikaisemmin oli jotain hyötyäkin, kehutaankin nyt loistavaksi nerokkuuden kukaksi. Taideteokseksi, joka koskettaa ihmistä useammilla kuin yhdellä aistilla. Monumentista suorastaan huokuu entisaikojen, nykyään jo kuolleeksi luultu anarkia.

Ja kaveri katulampputehtaalla joutuu sorvaamaan uuden tolpan, koska joku mulkku on sahannut edellisen poikki.

- Oman taiteensa muiden kustannuksella kyseenalaistava Oronen

PS. Jos joskus törmään taidetta tutkiskellessani katuvalotolppaan, johon on kustu ja kyljessä lukee "Vittu", vaadin päästä osingoille.

PPS. Mitä vittua oikeasti on inspiraatio!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.