IRC-Galleria

Avautuja iskee.Lauantai 10.03.2012 01:05

Kirjoitin tämän tekstin suunnilleen samanlaisena erään blogin kommenteissa. Aloin pohtimaan asiaa, ja laitan sen tännekin, lisäysten kera toki, vaikka tätä ei kukaan luekaan.

Mä oon monesti huomannut alitajuisesti noudattavani Maslow'n tarvehierarkiaa. Puhelimella hifistely kuuluu tällaisessa tarvehierarkiassa ehkä siihen viimeiseen kastiin, joten mulle puhelin on vain välttämätön paha, mitä ilman ei pärjää, vaikka ehkä niin haluaisikin. Monilla kavereilla asiat on luonnollisesti toisin, ja se turkasen puhelin on jatkuvasti hanskassa, ja päivässä voidaan käyttää 4-6 tuntia kännykän kimpussa. Ja sitten sitä rakkinetta ladataan joka yö, parhaimmillaan ollaan koulussakin laturin kanssa, että voi ladata kännykkää samalla kun sitä mediaa pitää kuluttaa oppitunneillakin.

Pakko välillä miettiä itsekseen, että onko ihmisellä tarvetta oikeasti käyttää mediaa noin paljoa, vai onko tuo kaikki vain markkinavoimien aiheuttamaa hapatusta, että media ympäröi meidät, ja kaikkien on sitä käytettävä? Tarkoitan lähinnä sitä, että oliko kenelläkään tarvetta surffailla netissä kännykällä 4-6 tuntia vuorokaudessa, ennen kuin kehitettiin kännykkä, jolla se oli mahdollista?

Kaverini hypettää jatkuvalla syötöllä iPhonensa ominaisuuksia. Kaveri hokee jatkuvasti, ettei voisi enää tulla toimeen ilman iPhonea. Mihin hän sitä tarvitsee? Puhelimena sen käyttö on toissijaista, vaan kaikkea muuta sillä sitten tehdäänkin. Jatkuvalla syötöllä facebookissa, twitterissä, tai sitten netissä surffailua, sillä pelataan jatkuvasti jne. Aivotoiminta ulkoistetaan täysin puhelimelle, sillä onhan tosi vanhanaikaista muistaa ulkoa esimerkiksi sitä, misskä kaverit asuvat, vaikka heidän luonaan on lukuisia kertoja käytykin. Onhan puhelimessa sentään navigaattori. Ja miksi pitäisi muistaa syntymäpäiviä, näkeehän ne facebookistakin, ja sitten voi persoonattomalla tavalla kirjoittaa kaverin, jota näkee kerran kahdessa vuodessa, seinälle lakonisesti "Paljon onnea <3333".

Kuinka moni esimerkiksi muistaa muita kuin oman puhelinnumeronsa ulkoa? Ja toisaalta, miksi siihen olisi tarvetta, kun lähes kaikki urpot jättävät numeronsa facebookkiinkin? Tai saahan ne numerot sillä tekoälypuhelimella sieltä Enirostakin. Minua pidetään kaveripiirissä poikkeuksena, kun muistan kavereiden syntymäpäivät ulkoa, muistan jopa hyvin monien osoitteetkin ulkoa, kuten myös puhelinnumerot. Ja jos menen kauppaan, ei minun tarvitse välttämättä kirjoittaa ostoslistaa, vaan muistan ostokseni ulkomuistista. Harmillisen usein vain näkee näitä älypuhelinkäyttäjiä haahuilemassa pitkin kaupan käytäviä kärryt poikittain katse tiukasti naulittuna puhelimen näyttöön, josta tarkkaillaan tiukasti ostoslistaa, että varmasti tulee tomaatit ja pyykinpesujauheet vietyä kotiin. Ja katsetta ei nosteta vahingossakaan.

Kun mennän aikaa 50-60 vuotta eteenpäin, miten pahasti dementoitunutta kansasta tulee, kun kaikki aivotoiminta voidaan jo alle parikymppisenä ulkoistaa elektroniikalle? Hienoin puoli siinä tulee olemaan se, että suurin osa ihmisistä on silloin niin pahasti dementoituneita, että he eivät muista oikeaa hakusanaa, minkä voi syöttää älypuhelimellaan googleen, ja etsiä tautiin täsmääviä oireita.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.