IRC-Galleria

Läpinäkyvää presidenttitaistoaKeskiviikko 18.01.2006 23:58


Presidentinvaalien ensimmäinen äänestyskierros on ohi. Iltapäivälehdet ovat tuutanneet sanomaa siitä lähtien: Niinistö, vaalien voittaja. Vanhanen suorastaan romahti, Halonenkin lähestulkoon. Halonen kiukutteli, suosio romahti, sanoo Iltalehtikin, tuo totuuden lähettiläs. Mielenkiintoisia näkemyksiä ammattikoulutetuilta toimittajilta, jos ajatellaan asiaa tosiasioiden valossa. Tarja Halonen keräsi 1 397 030 ääntä eli 46,3 % annetuista äänistä. Sauli Niinistö sai 725 866 ääntä, eli 671 164 ääntä vähemmän kuin Halonen. Harvemmin tällainen, varsinkaan näin selvä, tilanne maailmassa kääntyy niin, että kakkossijalle tullut olisi voittaja. Muutenhan Suomenkin voitaisiin sanoa voittavan Euroviisuissa joka vuosi.

Yrittää toki pitää loppuun asti. Niinistö on jo ehtinyt julistautua haalarikansan presidenttiehdokkaaksi – iso muutos muuten verrattuna vuoden 2004 joulukuuhun, jolloin Sauli kertoi Ilta-Sanomien erikoishaastattelussa mm. seuraavaa: ”Jos suuret yritykset eivät olisi lähteneet Kiinaan, ne eivät olisi nyt suuria yrityksiä.” Lohdullista puhetta varmasti satojen viime vuoden aikana yt-neuvotteluiden myötä irtisanottujen työntekijöiden kannalta. Oikein voi kuulla täyttyvien matkalaukkujen ropinan, kun duunari valmistautuu lähtemään kotikonnuiltaan kiinanmaalle haalarihommiin...

Niinistö myös on moittinut Halosta siitä, ettei tämä ole huolehtinut riittävästi työllisyyden hoidosta. Saulin mielestä presidentillä on jopa keskeinen tehtävä työllisyyden hoidossa, kuten hän kertoi vieraillessaan Turussa 26.10.2005. Ehkä mies on Luxemburgissa unohtanut sen, että Suomessa siirryttiin parlamentarismiin jo Koiviston toisen presidenttikauden aikana. Työllisyyttä hoidetaan siinä mallissa ensisijaisesti Arkadianmäellä, ei Mäntyniemessä. Nähtävästi mies luottaa myös siihen, että kansan muisti on lyhyt: valtiovarainministerinä Saulin tavaramerkiksihän muodostui kuntien rokottaminen, josta ”naapuripuolue” Keskustankin jäsenet ehtivät miestä moittia, esimerkiksi Mauri Pekkarinen keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa elokuussa 2002. Mauri omisti tässä kokouksessa puheestaan jopa yhden kokonaisen kappaleen valtiovarainministeri Niinistölle otsikolla ”Niinistö jälleen kuntien kukkarolla”.

Menneet ovat ilmeisesti menneitä, sillä Kokoomuksessa uskotaan keskustan lähtevän yhteistyöhön mukisematta. Ollaan tosiaan taidettu tulla kauas siitäkin hetkestä, jolloin Kokoomus ei antanutkaan riittävää tulitukea Esko Aholle vuoden 2000 presidentinvaaleissa. Myös direktiivien varjossa tuskailevat maanviljelijät ovat tainneet hekin muuttua yhtäkkiä täydellisesti, jos Kokoomuksen toimistolla todellakin ajatellaan, että tämä porukka lähtee automaattisesti Saulin taakse.

Tuleva presidentti on selvillä viimeistään 29. tammikuuta. Ensimmäisen kierroksen äänestysprosentista (73,9%) on vielä parannettavaa reilusti – kanna siis vastuusi ja käytä ääntäsi toisella kierroksella!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.