IRC-Galleria

Zeitgeist: AddendumTorstai 23.10.2008 23:13

Aika masentavaa, joskin mielenkiintoista, katsottavaa. Zeitgeistin 'jatko-osa' keskittyy kertomaan Yhdysvaltain finanssijärjestelmästä, sen korruptiosta ja orjuuttavasta toimintatavasta sekä uudesta, kehittyvästä maailmanjärjestelmästä. Ohjelman mukaan nykyään maapallolla vallitsee ns. rahataloudellinen maailmanjärjestelmä (pitää varmasti paikkansa), kun taas tämän korruptoituneen rahataloudellisen maailmanjärjestelmän seuraaja on/olisi nk. resurssipohjainen järjestelmä, jossa raha itseisarvona olisi käytännössä turha.

Tästä rahataloudellisen systeemin toiminnasta kerrottiin näin (lyhennelmä): Valtio ilmoittaa keskuspankille, että se tarvitsee lainaa vaikkapa 10 miljardia dollaria. Keskuspankki antaa rahat, ja saa vaihdossa valtiolta ns. bondin, valtion velkakirjan, jonka mukaan keskuspankki on tulevaisuudessa oikeutettu saamaan lainaamansa rahat takaisin. Tästä lainatusta summasta (10 miljardia $$) on oltava 10% (=1 miljardi $$) likvidinä, ja loput 9 miljardia dollaria valtio voi lainata eteenpäin. Taasen tästä lainatusta 9 miljardista dollarista on oltava likvidinä 10%, jonka jälkeen jäljelle jää 8,1 miljardia dollaria. Saman kaavan mukaan tämä 8,1 miljardia dollaria voidaan taas lainata eteenpäin, jne jne jne.

Rahaa siis luodaan tyhjästä, ja kaikki tämä tyhjästä luotu raha kasvattaa velkaa.

Lopputuloksena on loppumaton velkakierre, jonka maksamiseen tarvitaan aina vain lisää valuuttaa - joka siis lisää velkaa entisestään. Asia on vaikea ymmärtää, mutta sitä ei oikein voi yksinkertaisemmin selittää. Tällä järjestelmällä on Zeitgeistin mukaan vain yksi tarkoitus: orjuuttaa.

Lyhyesti siis jokainen nykyinen yhteiskuntajärjestelmämme on pohjimmiltaan mätä, koska jokainen ideologia; fasismi, kommunismi, kapitalismi, jne. perustuvat rahataloudelliseen järjestelmään.
Toisin sanoen, niin kauan kuin on rahaa, on sekä köyhiä ja rikkaita. Ja rikkaat orjuuttavat köyhiä.


Vaihtoehdoksi nostetaan resurssipohjainen järjestelmä. Resurssipohjaisessa systeemissä rahalle ei olisi tarvetta (miten lie mahdollista?), myös politiikka, liikeyritykset sekä laki olisivat turhia. Kaikki teollisuus, tai ainakin n. 90 prosenttia, voitaisiin toteuttaa roboteilla. Suomeksi, töitä ei tarvitsisi tehdä.. paitsi sen jäljelle jäävän n. 10 prosentin verran väestöstä. Kukaan ei varmasti ole suostuvainen työntekoon, jos itse olisi tällainen ns. väliinputoaja, yksi kymmenestä. Ajattele asiaa vaikkapa näin - asut kerrostalossa, olkoon asukasmäärä vaikkapa kolmekymmentä. Olet yksi niistä kolmesta onnellisesta, jotka pääsevät tekemään töitä, samaan aikaan kun muut viettävät kissanpäiviä. Hyväksyisitkö tämän? Minä en..

Kuulemma tilastojen mukaan köyhät ovat suurin yhteiskuntaluokka, joka tekee rikoksia. Siis rahan puute ajaa rikollisuuteen - ymmärrettävää. Mutta poistaako se lakien tarpeen? Mielestäni ei. Entä sitten, vaikkei esimerkiksi pankki- tai kaupparyöstöjä enää tapahtuisikaan, koska ei olisi mitään, mitä ryöstää / tarvetta ryöstää, koska raha olisi merkitöntä (oikeastaan sitä ei vain olisi)? Koska lakia ei olisi, mitä sitten tehtäisiin, kun joku alkaisi mielipuolisesti ilman mitään motiivia tappamaan ihmisiä? Varmasti näitäkin mindfuckeja löytyy. Vain eläimiähän me kaikki pohjimmiltamme olemme, mitä sitten vaikka tiedostammekin moraalin? Ei sitä ole pakko noudattaa, etenkään ilman lakeja.

Nykyteknologiaa ylistettiin paljon - luotiin mielikuvia 4000 mailia tunnissa kiitävistä maglev-junista, ja niiden koko maapallon kattavasta verkostosta. Ironista sinänsä, uskon, että ilman yrityksiä kukaan ei ole tarpeeksi motivoitunut toteuttaakseen tätä visiota.


Kaikenkaikkiaan tämä resurssipohjainen järjestelmä toteutuessaan olisi hyvin mahdollisesti suuri parannus nykyiseen. Ainoa vika piileekin siinä, että suhtaudun suhteellisen pessimistisesti sen toteutumismahdollisuuteen. On mielestäni yksinkertaisesti mahdotonta kaataa nykyistä rahapoliittista järjestelmäämme.


Kannattaa katsoa tämäkin dokumentti, suosittelen.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.