IRC-Galleria

Blogimerkintä

« Uudempi -
Radio Olotilan narsismi-lähetys siirtyy sairastumisen vuoksi sunnuntaille 20. 12, ja ohjelman alkamisaika on klo 14:00. Kysymyksiä ja kommentteja ehtii näin ollen vielä lähettämään osoitteeseen radio@olotila.net.

Pahoittelut viime hetken muutoksesta!

- Jyri

Heräämö luotaa narsismin, itsekeskeisyyden ja itsetunnon merkitystä minäkuvan, ihmissuhteiden ja henkisen kasvun kannalta. Mitä narsismi on ja miten sen tunnistaa? Miltä narsistiset luonteenpiirteet tuntuvat narsistista itsestään? Miten narsismi näkyy parisuhteessa tai työpaikalla? Miten tulla toimeen narsistisista piirteistä kärsivän henkilön kanssa, ja voiko narsismista parantua?

Narsismi käsitetään usein räikeän korostuneeksi, jumala-kompleksin sävyttämäksi itseriittoisuudeksi. Kysymys on kuitenkin paljon moniulotteisemmasta minäkuvan, ajattelun ja tunteiden umpisolmusta, joka on paljon yleisempää kuin moni uskookaan, ja joka esiintyy ehkä jopa useammin itsetunnon heikkoutena kuin ylilyövänä egoismina.

Narsisti ei useinkaan pysty tunnistamaan itseään narsistiksi; se kun käsitetään yleensä ylikorostuneeksi itseihailuksi. Todellisuudessa (ja varsinkin narsismista kärsivän näkökulmasta katsottuna) kysymys on kuitenkin nimen omaan itsetunnon puutteesta ja tämän puutteen suojaksi rakennetusta ajattelu- ja tunnemallista. Lievätkin narsistiset taipumukset aiheuttavat usein jatkuvaa henkistä kärsimystä sekä narsistille itselleen että hänen lähipiirilleen, ja tekevät tilanteen hahmottamisen ja "maanpinnan löytämisen" hyvin vaikeaksi.

Heräämömäiseen tapaan aihetta lähestytään rakentavassa, ei syyttelevässä tai tuomitsevassa hengessä. Heräämössä narsismia ei käsitellä yksioikoisena diagnosoituna "häiriönä", joka voidaan sitten lokeroida pois päiväjärjestyksestä psyykkisenä ongelmana. Ohjelman toimittaja on itsekin kärsinyt pitkään narsistisista luonteenpiirteistä. Narsismista on mahdollista päästä yli, ja tämä prosessi saattaa toimia voimakkaana henkisen kasvun katalysaattorina.

Voit lähettää toimitukselle aihetta koskevia kysymyksiä, ajatuksia ja kommentteja etukäteen osoitteeseen radio@olotila.net. Lähetyksen aikana voit antaa palautetta olotila.netin kahvihuoneessa osoitteessa http://www.olotila.net/kahvihuone/

Ohjelma tulee ulos livenä sunnuntaina 13. 12. klo 13:12 alkaen ja sen voi kuunnella (sekä livenä että myöhemmin äänitteenä) osoitteessa http://radio.olotila.net/

Kuuntele!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.