IRC-Galleria

Dinaareita: KalikalikeliMaanantai 28.07.2008 13:21

Tänään se sitten tapahtui: helvetti jäätyi ja Ammanissakin oli alle 25 astetta lämmintä. Ja uskokaa tai älkää, se kyllä tuntuu kovin kylmältä aikaisemman yli kolmenkymmenen jälkeen.

Suurin ongelma täällä "matalien" lämpötilojen suhteen on aavikolta puhaltava tuuli. Jos lämpötila ei ole yli kolmeakymmentä, kaupungissa puhaltavat rajuhkot puuskat viilentävät ihoa epämukavan tehokkaasti. Shortseilla ja t-paidalla ei siis ollut tänään asiaa pihalle, joten tottakai satuin niillä olemaan liikenteessä. Noh, pahemminkin voisi toki olla. Kysyin paikalliselta kaveriltamme Jordanian ilmastosta yleisesti aamupäivästä, ja sain tietää, että täälläkin talvet ovat itseasiassa melko kylmiä. Asteikon miinuspuolelle meneminen ei ole mitenkään epätavallista. Talven ollessa parhaimmillaan lämpötiloja miinus viiden asteen paikkeilla on tavattu.

Tästä heräsikin mielenkiintoinen pohdinta paikallisesta pukeutumisesta talvella. Koska asunnot eivät muutenkaan ole mitään rakentamisen taidonnäytteitä, uskallan väittää, että asumismukavuus kaupungissa kärsii huomattavasti Joulukuun jälkeisenä aikana. Siitä miten paikalliset selviytyvät talven ylitse en tiedä, mutta aion ottaa selvää. Joka tapauksessa kylmät talvituulet puhaltavat takuuvarmasti löyhästi rakennettujen talojen rakenteista ja yksinkertaisista ikkunoista sisään, ja patterien sekä muiden lämmityslaitteiden puute ei varmasti helpota paikallisten elämää tippaakaan. Onkin suoranainen ihme, että talot ovat sen näköisiä mitä ovat; normaalina viileänäkin yönä sisällä tuntee selvästi paremmin kotimaastamme tuttuja kesälämpötiloja.

Ilmeisesti koko tulevan viikon on ennustettu olevan samanlaista hampaiden kalistelua, joten lienee on syytä vaihtaa shortsit housuihin ja t-paita pidempään kaapuun. Kylmyyden lisäksi eräs toinen varsin ikävä ilmiö kätkeytyy myös näihin hyvinkin suhteellisiin mataliin lämpötiloihin: kun tuuli lakkaa puhaltamasta, hiki alkaa pukkaamaan vanhaan tuttuun malliin. Kaikista häiritsevintä tässä kaikessa hulluudessa on kuitenkin palamisen vaara. Sillä ei ole mitään väliä, onko ilman lämpötila viisi, kymmenen vai viisikymmentä astetta, keskipäivällä olkapäät huutavat hoosiannaa joka tapauksessa. Kyllä valkoisella miehellä on vielä paljon opittavaa rakkaan maapallomme tarjoamista vitsauksista.

---

Päivän kuvakimara: Pilviä Ammanin taivaalla.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.