IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Elämänkatsomus ja filosofia
Perustettu
21.4.2007
Tilastot
Käyntejä: 3752 (1.7.2008 alkaen)
Koko
64 jäsentä
Tyttöjä: 33 (52 %)
Poikia: 31 (48 %)
Keski-ikä
42,7 vuotta
Otos: 25 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 39,0 vuotta
Poikien keski-ikä: 46,8 vuotta
Ylläpitäjä
ansiuk
Valvojat
ansiuk, tähtiJii

Jäsenet (64)

tähtiJiiVan_IslandAntti-pappizebasLapinXX-pastoriLaSamiSenatorkarolottamurrimurremmaelinaHeavenboundjanskuskyernokaa^ElliNoora^annikailonatrise
« Uudemmat -

DeeveriKirouksen ja kirkon etymologiaLuonut: DeeveriKeskiviikko 13.08.2014 03:19

Sain kysymyksen:
Juontuuko suomenkielen sana "kirous" sanasta "kirkko"?


Kirous on substantiivimuoto verbistä kirota, jonka sanavartalo on kiro-.

Kirota on vanha itämerensuomalainen sana. Inkerin kielen kero on kiro ja kirosana, kerota on kirota. Karjalan kirota tarkoittaa kiroamista, sadattelemista, haukkumista, moittimista, sättimistä, solvaamista ja torumista. Lyydin kirota on torumista, haukkumista, moittimista ja sättimistä.. Vepsän kirota on sama kuin suomessa, samoin vatjan tsirota. Viron kiruda tarkoittaa kiroilua ja noitumista.

(http://sana-analyysi.blogspot.fi)

Sana “kirkko” on mahdollisesti peräisin kreikan kielen adjektiivista “kyriakon” tai “kyriake”, Herran (oma). Toinen mahdollisuus on, että sana tulee keltin kielen sanasta “kyrk”, joka on skotlantilaisten lähetyssaarnaajien kautta kulkeutunut germaanisiin maihin, missä sitä on alettu yleisesti käyttää. Romaanisissa kielissä on sitä vastoin säilynyt kreikan kielen, Uudessa Testamentissa esiintyvä sana “ekklesia”. On tuskin mahdollista, että kreikan “kyriakon” (Herralle kuuluva / Herran huone) olisi aivan kuin siirtynyt suoraan germaanisiin kieliin ohi romaanisten kielten. Keltin kielen sana “kyrk” merkitsee rajattua, aidattua, ja kielellisesti se liittyy latinan sanaan “circus”.

Raamattu käyttää nimitystä seurakunta eikä kirkko. Kirkko käsite ja sana ei siis kuulu Raamatun oman ilmoitukseen, vaan on ihmisten myöhemmin keksimä. Kirkko sana näki päivänvalon 150 jKr. Jeesuksen ja apostolien sanavarastoon ei kirkko sana kuulunut, eivätkä he koskaan sitä sanaa käyttäneet, eikä sitä sanaa löydy Uuden testamentin alkuteksteistä.

(Lähteenä mm. Veijo Meri, Sanojen synty.)

Näin ollen ei ole mitään viitteitä, että kirkko ja kirous olisivat samaa alkuperää. Kirkon ja sirkuksen yhteys on huvittava, mutta toisaalta turha siitä on irvailla. Raamatussa neuvottiin perustamaan seurakuntia, ei ”sirkuksia” eli kirkkoja.

Tutkin myös englanninkielisen curse sanan etymologiaa. Sieltäkään ei löytynyt tukea sille, että kirous ja kirkko (tai risti) olisi lähtöisin samasta kantasanasta.

curse (n.)

late Old English curs "a prayer that evil or harm befall one," of uncertain origin, perhaps from Old French curuz "anger," or Latin cursus "course." Connection with cross is unlikely. No similar word exists in Germanic, Romance, or Celtic. Curses as a histrionic exclamation is from 1885. The curse "menstruation" is from 1930. Curse of Scotland, the 9 of diamonds in cards, is attested from 1791, but the origin is obscure.

curse (v.)

Old English cursian, from the source of curse (n.). Meaning "to swear profanely" is from early 13c. Related: Cursed; cursing.

(http://www.etymonline.com/index.php?term=curse)

Word Origin and History for curse Expand

O.E. curs "a prayer that evil or harm befall one," of uncertain origin, perhaps O.Fr. curuz "anger," or L. cursus "course." Connection with cross is unlikely. No similar word exists in Gmc., Romance, or Celtic. Meaning "to swear profanely" is from c.1230. Curses as a histrionic exclamation is from 1885. The curse "menstruation" is from 1930.

(Online Etymology Dictionary, © 2010 Douglas Harper)

Aiheesta englanniksi:
http://epublications.uef.fi/pub/URN_NBN_fi_joy-20070009/URN_NBN_fi_joy-20070009.pdf

A-styleHAUTAJAISET ┼Luonut: A-styleKeskiviikko 30.04.2014 22:27

VoskuHyvää uutta vuotta!Luonut: VoskuSunnuntai 08.04.2012 04:17

Uusi vuosi uudet kujeet jep. Nyt puheenaiheina: perjantainen hölläily sekä datafaksi. Mistä se johtuu Matti, että sä et oo enää Nykänen. Voitko luottaa SäästöPankkiin Aina?

SEIS SYNTINEN JA KOHTAA KIRKON KIROUS!

-pinjAweli- trailalalai (: <3Luonut: -pinjAweliLauantai 29.01.2011 19:41

lähtis täst kauppaa
& sit @monapöö lle yyyyyööööööööööks. (:
paraskaveri on prinsessa & silleee. &lt;nam&gt; 1
&& huome kirkkooo monankaaa (monan ripariiiiii)
i hope, et näkis @moioonanniina a & @timppamo a (::: <3331

DuudeEnsimmäinen kertaniLuonut: DuudeLauantai 30.10.2010 02:03

Oletko jo kokenut ekan kertasi? Minä koen sen nyt, kun olen ekaa kertaa ehdolla seurakuntavaaleissa Seinäjoella.

Osa lähti kirkosta, suurin osa jäi kirkkoon. Kirkon jäsenet voivat nyt käyttää todellista valtaa äänestämällä seurakuntavaaleissa. Äänestähän sinäkin!

Ensimmäistä kertaa kaikki 16 vuotta täyttäneet kirkon jäsenet saavat äänestää.

Seurakuntavaalit 14.11.
Ennakkoäänestys 1.–5.11.


Ennakkoon voit äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa Suomessa. Seinäjoen ennakkoäänestyspaikat löydät täältä (mm. Nurmon ja Seinäjoen lukio).

Muista äänestää nuorta ehdokasta eli minua. Olen 23-vuotias opiskelija ja ehdolla Seinäjoella numerolla 109.

Lue lisää: www.tommyrosenqvist.fi | www.seurakuntavaalit.fi | www.ensimmainenkerta.fi

Ahdingossani minä rukoilen sinua armahtamaan maan lapsoset, sinun pelastuksen tulemiseen asti, jolloin luopio on uudelleen syntynyt, jolloin veri ei virtaa kansojen keskellä ja joilloin taudit eivät saastuta kansaasi oi Sinä, Suuri Jumala.

Valon korjaavan päivän, sen päivän minä olen tuleva sinulle valmistamaan. Minä peltojen kyntäjä, siemenien viljelijä, satosi korjaaja. Sillä totuudellinen on avun huutosi kansasi suulta, pienoistesi itku virsi sydämmistä. Auttamaan kristus on asetettu, sekä armosi pelastukseksi kansoille siunattu.

Silmäni näkevät kaukaa tulvivan vihan "suuren sodan alun", jonka esteenä olemme asettavat, jos sydämmemme eivät rauhaan kansojen kesken taivu. Kuin ilmarisen lintuinen, sinä asetit siipeni suojelemaan karitsojasi. Tulkitsija, tukijasi olkoon tulleita valtakuntaasi asutettaviksi, nuo edenin kasvavat kukat, jotka rauhan aurinkoon asetit valoon kasvamaan.

Arkki enkelit kutsutut, estämään tuon suru näytelmän, jonka ennustin. Jokaisesta varoituksestasi asettakoon kansasi lapsosesi kertomaan kansoille miten toimia pitää viisaan kulkijan. Herran suojassa nuo vaeltakoon, vaikka läpi myrskyjen ja piikkilankojen. Sanoit, minä vaellan kansojen keskellä ja olen puhuttava kaikkia kansoja. Sanasi sekä opetuksesi ojennan. Lukekoon ja kuulkoon kansa karitsan saapuvan, valkeudessasi astelevan viisauttesi eteen, joita paimeniksi kutsuttuva on. Kaikki tammen alta pois, jotka oppivat, tukemaan ja tulemaan vastaan eksyneitä, jotta oppisivat hekin viisaasti taidolla kulkemaan ja riemulla luomaan.Luomis työmme hedelmä rakkaudella kasvakoon sinun kättesi alla ja vanhurskaita kulkijat sinun nimissään olkoon toteuttaessaan Edenin kasvatuksen.

Sana sanasta, teko teosta. Ylistäköön kansa sinua Herra, sinun toiveitasi toteuttaen, jottei tuho meidän satoamme veisi. Jokaisella on osansa arkin luomis työssä ja jokainen on tuleva kuuliaiseksi Herran sanojesi kautta, sekä tekojesi. Anteeksi antavainen olkoon jokainen joka sinuun turvaa ymmärryksellään. Sillä, jokainen on tuleva eteesi itsensä kautta ja kutsutuksi kutsumukseensa ja Herran asettamaan työhön, jota profeetat suojelevat ja jota Herra palkitsee armollaan. Kutakin ansiollaan sydämmensä annosta. Vapauta itsesi ihminen paatuvasta sydämmestä ja kunnioita itseäsi, ettet köyhyyteen ja vääryyteen kulkisi. Kunnioita Herraa, sekä kunnioita asemaasi sinä kutsuttu, sillä aika muutoksien on tuleva.

Harusaki[Ei aihetta]Luonut: HarusakiSunnuntai 04.10.2009 14:22

kirkos olin. ei edes ollu kovin paha. ihan jees

Sophyya`[Ei aihetta]Luonut: Sophyya`Perjantai 04.09.2009 16:33

Konfirmaatiooooooon tomorrow.oujeeeeeee,back to the church again -.-"

Depisu[Ei aihetta]Luonut: DepisuSunnuntai 05.07.2009 10:55

kohta seurakuntaan lähos...ja sitte rippiralli 13 taloo :SS..mutta ennen sitä mennään kirkkoon...
saa kattoa millaaases kunnos on ku tulee kotia..kakkua ja kaffia :S

äs-ämJUMALAN RAUHAALuonut: äs-ämSunnuntai 03.05.2009 23:32

Sama mummo joka viimeks ei tykänny meist oli taas kirkos meijän edes :O

ps. SARTSU TAHTOO OULUUN KISOIHIN, kuka haluis tulla manipuloimaa mun vanhemmat ? <hymy>
« Uudemmat -