IRC-Galleria

Armand

Armand

uusi vuosi on tuloillaan.

Selaa blogimerkintöjä

FlatoutMaanantai 11.04.2011 12:05

Peli: Flatout.

Alusta: PC.

Laitevaatimus: Ei vaadi uusinta tekniikkaa.

Testikone: Lisää kaasua.

Flatout on niitä pelejä joiden tuntemus on suorannainen kansallisallisvelvollisuus. Sillä kyseessä on yksi suomen peliteollisuuden helmistä. Voisin jopa väittää että kyseessä on yksi viihdyttävimmistä koskaan näkemistäni rennon arcadehenkisistä autopeleistä. Peli on kaiken lisäksi hyvin kestänyt vuosien vierimisen ja on edelleenkin näyttävä ja rullaa nykykoneilla todella jouhevasti. Ykkösosa on mielestäni myös paljon parempi peli kuin sen seuraaja Flatout II. Pelimaailmassa yleensä toinen osa on hiotumpi ja parempi, mutta tämän pelin kohdalla voimme panna kaavan uusiksi ja suosiolla jättää toisen osan omaan arvoonsa ja nostaa ykkösen the peliksi pelien taivaalle.

Kuten ehkä jo huomasit olen muinaisina aikoina kolunnut kummankin flättiksen läpi ja palasin vanhan hyvän ykkösen pariin silkkaa uteliaisuuttani. Sillä joskus joidenkin pelien kohdalla vuodet kultaavat muistot ja on ihan pakko tarkistaa oliko kyseinen peli niin hyvä miltä se silloin joskus tuntui. Ja olihan se, tuntui jopa paremmalta kuin yksikään toinen tämän jälkeen pelaamani autopeli PC-maailmassa. Tietenkin konsoleille on huimia autopelejä kuten Turismot ja kumppanit joita pidän yleisesti ottaen parempina kuin useimpia tietokoneen kaahailuja.

Kyseessä on hyvin yksinkertainen peli jossa on muutama mahtava koukku. Onnistunut tunnelmointi ronskilla rokilla ja V8-moottoreiden hyrinällä uppoaa minuun kuin kuuma veitsi voihin. Tähän soppaan lisätään maino vahinkomallinnus (tosin vahingot eivät juurikaan ajamiseen vaikuta), Näyttävät radat, Paljon irtainta romua ratojen varsille ja kiinteään esteeseen törmätessä kuski sinkoutuu ikkunan läpi lähimpään korpikuusikkoon. Tämän lisäksi omaa autoaan voi viritellä ja peruskisojen käydessä tylsiksi voi pelin bonuksissa huvitella esimerkiksi ihmistikalla, romurallilla ja vaikkapa singota kuski ikkunan läpi kohti jättimäisiä keiloja. Pelistä on onnistuttu tekemään muutamaa kämmiä lukuunottamatta mahdollisimman viihdyttävä paketti.

Viimeisten ratojen pikkaisen liian kireä vaikeusaste ei mielestäni sovi pelin rentoon rokkifiilikseen ja sai ainakin minut ärsyyntymään, lisää hehkutusta näissä viimeisiisä kisoissa aiheuttivat umpiagressiifiset kuskit jotka tonivät useammin kuin kerran minut päin mäntyä. Tästä johtuen jouduin hinkkaamaan viimeisen kolmanneksen ratoja huippuviritetyllä jenkkiautollani luvattoman monta kertaa. Lopun kireämmästä vaikeustasosta huolimatta peli ei ole mikään pitkä kokemus ja yksinpelikamppiksen jälkeen voi suunnata nettiin ottamaan mittaa toisista rokettirollikuskeista teksasin takamaiden maisemissa. Näistä maisemista puheenollen pitääkin mainita että vaikka kyseessä ilmeisesti onkin amerikan takapajuloissa tapahtuvat kisat. Jotenkin ympäristön voisi kuvitella kuuluvan ihan hyvin kotisuomeenkin. Korpi oli korpea ja kuusimetsät näyttivät siltä että olen joskus ollut keskisuomen paikkeilla samantapaisella ajaotaipaleella.

Pelin maastoista suurin asa oli liukkaita sora ja saviteitä ja päästäänpä kisojen edetessä kokeilemaan V8-koneella varustetun takapotkuauton talviajoominaisuuksiakin. Eli pelissä ajetaan lähes koko ajan kylki edellä ja vain pisimmillä suorilla keula näyttää menosuuntaan. Eli kyseessä on eräänlainen taiteenlaji hallita isoja jenkkivehkeitä niille vaikeissa olosuhteissa. Kuulostaa ehkä vaikealta, mutta pelko pois kyllä tämän hallitse naapurin mummokin kunhan ensin pääsee meganiikkaan sisälle. Löytyy pelistä muutama asfalttitaivalkin mutta ne eivät olleet yhtä hauskoja ajettavia kuin edellä mainitsemani liukastelut.

Kokeilkaa ihmeessä tätä teosta vaikka ette autopeleistä pitäisikään, takaan että on hauskaa ja varsinkin kaveriporukassa tämän hauskuusarvo kaksinkertaistuu. Niin ja muistakaa aina että aito V8-jenkki on ainoa kunnon äijäily ja pahismimmeilyauto. Kaikilla muilla autoilla neitimäisesti hivutellaan, jos uskalletaan.


Hyvää:
V8-jenkki on ainoa oikea auto.
Ratojen varrelta irtoava tavara.
Mukavat bonuskisat.
Hauskempaa peliä saa hakea.
Rempseä rokki ja erityisesti killerssin oman aikansa kova hitti.
On säilyttäny iästään huolimatta ulkonäöllisen ja pelattavan arvonsa.

Huonoa:
Lopun hinkkausradat.
Koko ajan kyljestä sisään tunkevat vastustajat.
Liiän lyhyt.

Yleisarvosana: 9 (asteikolla 1-10)

Kirjoittamani arvostelu perustuu omaan mielipiteeseeni, ja yli kahdenkymmenen vuoden pelikokemukseen.

Armand

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.