IRC-Galleria

Armand

Armand

uusi vuosi on tuloillaan.

Selaa blogimerkintöjä

XIIIMaanantai 26.09.2011 06:33

Peli: : XIII.

Alusta: PC.

Laitevaatimus: Olematon.

Testikone: Luki sarjakuvaa.

Herra XIII on minulle tuntematon sarjakuvasankari ja ensitutustumiseni kyseiseen herraan tapahtui pelin avulla. Pikaisen taustatutkimuksen tehtyäni ja sealailtuani alkupään XII-albumia kirjastossa voin kertoa että kyseessä on Belgialainen sarjakuva jonka on Jean Van Hamme käsikirjoittanut ja kuvittanut William Vance. Sarjakuva muistuttaa asetelmiltaan Ludlumin Meduusa-trilogiaa. Sarjassa on 19 osaa ja siitä on tehty tämä peli ja tv-elokuva. Jos haluatte tietää lisää lukekaa itse sarjakuvaa jota on julkaistu suomessa peräti kahteen otteeseen.

Pelin alkua voi kuvata hyvin hyvin kliseiseksi, taikka minun tienivuosieni erääksi sunnuntaiaamuksi. Sillä mies herää keskellä hiekkarantaa muistinsa menettäneenä ja häntä tulee auttamaan hemaisevan näköinen blondi. Minua ei Blondit auttaneet kuten pelin sankaria. Yhtymäkohtia silti löytyy sillä pahaksi onnekseni huomasin ettei ole muistia edellisen illan tapahtumista, goottimeikit poskille levinneenä ja joko oma taikka sitten jonkun muun paska housunperseessä (siis housujen ulko, ei siäpuolella) komeillen raahustin asuntoni kylpyammeeseen ja sammuin sinne.

Sankarimme puolestaan joutuu heti pelastautumisensa jölkeen tarttumaan kättä pitempään. Tästä eteenpäin reitti on suora ja ammuttavaa riittää. Alun suoran toiminnan, tai halutessaan salamyhkäisemmen toiminnan kentät olivat ihan kivaa pelailtavaa. Kiva kumminkin muuttuu loppua kohden vittumaiseksi puurtamiseksi ja kyllästymismittarit huutavat punaisella. Turpiinsaantitason vaikeusaste yhdistettynä tallennuspistejärjestelmään syö lopunkin peliilon. Aseet ovat sitä vanhaa tuttua huttua jotka on nähty enennkin. Agentin erikoisvempelisiin sitten kuuluu mm murtomiehen unelmasarjaan singahtava tiirikka ja tartuntakoukku jolla pystytään ennalta määrätyissä paikoissa joko kiipeämään alas taikka ylös.

Pelkkänä vanhana räiskintäpelinä XIII joutaisi unohduksen kaivoon enkä suosittelisi sitä kenellekkään. Mutta tämä peli onkin tehty tyylillä. Harvoin olen nähnyt yhtä onnistunutta sarjakuvagrafiikkaa ja juonikin on aika hyvin mukailtu alkuperäisestä tarinasta. Sarjakuvalähtöisyys myös näkyy sellaisina hienouksina kuten kun osut uhriasi päähän se esitetään verisinä pikkuruutuina ylhäällä. Myös muita tapahtumia käsitellään ruutujen avulla. Pelin äänet myös näkyvät, räjähdys on "KABOOOM" ja ihmisten askeleet "tap tap tap".

Ääninäyttelijät ovat hyviä ja muustakaan taustamölinässä ei rutinanaiheita löydy. Sarjakuvagrafiikka uhmaa aikaa, sillä jo aika iäkkääksi peliksi tämä vaikutti silmiini tuoreelta ja jotku kohtaukset suoraansanottuna upeilta. Voi olla että silloin kun tämän hetken kuumimmat hotit ovat auttamattomasti vanhentuneet tämä teos seisoo vieläkin ikäneidon arvokkuudella pysyttä. Tietenkin pelimeganiikasta huomaa teoksen iän, sille ei voi mitään. Hahmo tottelee hyvin ohjausta ja vaikka en hommannut päivityksiä pysyin pelaamaan pelin ilman bugeja läpi. Tehtäisiinpä nykyäänkin pelit yhtä huolella loppuun, ennen julkaisua.

Hyvää:
Tyylipisteet 10.
Grafiikka näyttää tuoreelta tyylinsä ansiosta.
Viimeistelty kokonnaisuus.
Vahva juoni putkiräiskyttely/hiiviskelyksi.

Huonoa:
Loppua kohti muuttuu vaikeustasonsa ja tallennuspisteiden takia tylsäksi puurtamiseksi.
Ei taatusti vetoa muihin kuin tunnelmoijiin.
Aseistus ei päätä huimaa.

Yleisarvosana:
8 (asteikolla 1-10)

Yhteenveto:
Erittäin hienolla tunnelmalla ja juonella siivitetty putkiräiskintä. Sarjakuvagrafiikat uhmaavat aikaa mutta tuskin nykyaikainen perusrynkkyhippailija saa tästä paljoakaan irti.

Kirjoittamani arvostelu perustuu omaan mielipiteeseeni, ja yli kahdenkymmenen vuoden pelikokemukseen.

Armand

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.