IRC-Galleria

Armand

Armand

uusi vuosi on tuloillaan.

Selaa blogimerkintöjä

Peli: Monkey Island 2 LeChucks Revenge Special Edition

Alusta: PC

Laitevaatimus: No jos täppäreilläkin pärjää niin miksei nykypuuseellä.

Testikone: Iloiset merirosvolaulut ottivat mukaansa.

Taas meitä vanhoja partoja hellitään, tällä kertaa otin tarkastelun kohteeksi nimittäin yhden kaikkien aikojen parhaimman naksuseikkailun. Tai no paremminkin sanottuna sen uudeelleenlämmittelyn. Kieltämättä vanha grafiikka ei itseäkään enää houkutellut kokemaan tätä teosta uudelleen, joten oli vähintäänkin mukavaa nähdä vanha hyvä seikkailu uudessa valossa. Pakko myöntää näin alkuun että pelin juoni on kaiken kantava voima ja keskusteluissa käytetty sanaseppoilu on vielä uutenakin aikakautena vertaansa vailla. Suosittelisin tätä mielelläni myös englannin tunneille opetusmateriaaliksi. Minäkin opin oman kielitaitoni perusteet pelaamalla en koulun penkillä istumalla. Ai niin kielenopiskelusta puheenollen pelissä on oivallinen kommenttiraita jonka voi napsaista päälle painammal näppäintä A. Kuuntelin muutamat pelitilannejorinat läpi, mutten kokenut niitä kovinkaan merkittävänä lisänä ja olen kuullut näiden pelien historiasta enemmän kuin tarpeeksi pelivuosieni aikana. Mutta toki kommenttiraita on paikallaan tosi rakastajille ja niille jotka tahtovat oppia peleistä jotakin. Esimerkiksi pelialalle haluavalle nämä keskustelut on pakollista kuunneltavaa.

Hieman juonesta. Meidän onnetoman merirosvokokelaamme seikkailusta on jo kulunut jonkin aikaa ja useimmat hänen tuntemansa piraattitutut ovat kyllästyneet kuulemaan samaa tarinaa uudelleen ja uudelleen joten nuorukaisemme on pakko aloittaa uusi seikkailu. Mikäs sen parempaa kuin etsiä legentaarinen aarre jota on metsästetty siitä lähtien kun se kätkettiin. En halua pilata pelinautintoa kertomalla yksityiskohdista sen enempää. No sen voin kertoa että tarina vie useammalle saarelle ja matkan varrella tulee vastaan muutama entuudestaan tuttu (apinasaari 1) hulvaton henkilöitymä ja osa tuttavuuksista on ihan uusia.

Hyvää juonta ja karibianmerentunnelmaa kuljetetaan eteenpäin loistavalla musiikilla ja hyvällä huumorilla. Ääninäytteliätkin hoitavat mallikelpoisesti osuutensa. Joskaan uusintaversiossakaan ei "taustametelit" ole järin pyöristyttäviä. Mitä tulee uuteen grafiikkaan on se sekä huono että hyvä asia. Mielestäni uusi kuva hieman muuttaa joidenkin tilanteiden tunnelmaa ja herra päähenkilön hieman uudistettu ulkonäkö ei taatusti mene läpi ainakaan pahimmille pelipuristeille. Mutta kautta linjan uusikin kuva on tyylikästä ja rauhallisenkauniilla tavalla silmiä hivelevää. Ja jos haluat todela retroilla ei hätää voit koska tahansa painaa F1 näppäintä ja kuvaan astuu klassiset grafiikat ja alkuperäiset musiikit. Onkin hämmentävää katsoa kuinka rumiksi ne ovat silmissäni menneet ja silloin Amiga 500 rämpätessä ei olisi voinut parempaa olla olemassakaan. Vuodet tekevät tepposensa peleille pahemmin kuin millekkään muulle viihteen muodolle.

Ohjattavuutta on hieman virtaviivaistettu kätevämmäksi mitä alkuperaisen version sekava valikko antoi. Eikä mikään ihme en oikein usko että nykypelaajat jaksavat nyhrätä sen sanasotkun parissa, enpä minäkään enää pitänyt sitä kovin käytännöllisenä kokeillessani F1 takana olevaa retronäkymää. No jokatapauksessa kaiken pystyy tekemään halutessaan hiirellä, mutta on käytännöllisempää opetella muutama pikanäppäin tominnan sujuvuutta ajatellen.

Pelasin tämän apinasaaren toisen tulemisen aikoinaan useampaankin otteeseen läpi joten uusintaversion kanssa ei nokka tuhissut pitkään. Ihme kyllä muutamassa kohtaa jouduin tilanteeseen että piti kokeilla kaikkea mahdollista ennen kuin hahmotin mitä pitää tehdä. Joko muistissani oli aukkoja tai uusinnassa on jotakin muuttunut. Ehkäpä pääni ei ole enää niin nuori ja muutama aivosolu vain uupuu. Niin tai näin tässä pelissä on järjenkäyttö ja mielikuvituksen rajojen kokeilu enemmän kuin vain sallittua.

Pitkään aikaan naksuseikkailu ei ole maistunut näin makealta ja on pakko myöntää että olen viimeaikoina yrittänyt pelata useampaa uuden ajan hiirijumppaa mutten oikein ole innostunut niistä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Ehdin jo ajatella että olen vain yksinkertaisesti naksuni pelannut ja siirtynyt erityyppisten pelien leiriin. Mutta taisin olla pahemman kerran väärässä. Nyt ajattelen että olen vain yrittänyt pelata vääriä pelejä. Suosittelenkin tätä peliä lämpimästi kaikille pilteille jotta pääsette näkemään että mistä ne vanhat papat puhuu ja vanhoille parroille uusintaottelu muistinvirkistykseksi ei olisi myösään pahitteeksi. En usko että tulette pettymään ainakaan kovin pahasti. Pelin myös saa täppäreille ja se luultavasti on erinnomainen peli juuri sellaiselle alustalle.

Alotin niden uusintojen tarkastelun väärästä päästä olisi pitänyt uusinnan ykkösosa pelata ensin, mutta minä pelasin sen vanhan version noin vuosi sitten joten halusin kokeilla ensin toista osaa. Pitääkin vierailla virtuaalipelikaupassa jälleen...

Hyvää:
Todella hieno käännös nykyalustoille.
Tarina potkii edelleen.
Huumori on loistavaa.
Tätä voisin suositella koululuokkiin englanin oppimiseen.
Halutessaan voi nähdä alkuperäiset grafiikat.
Musiikkia kuuntelee ihan omaksi ilokseen, se saa sisäisen auringon pastamaan talvenkin keskellä.

Huonoa:
En keksi paljoa valittamista, tämä ei ole varsinainen miinus.
Päähenkilön kuosi olisi voinut olla alkuperäiselle uskollisempi.
Turhan lyhyt tällaiselle naksuajan lapselle.
En pysty tiputtamaan pisteitä kymppia alemmas.

Yleisarvosana:
10 (asteikolla 1-10)

Yhteenveto:
Yhden kaikkien aikojen parhaimman hiiriseikkailun onnistunut uudelleen ilmestyminen.

Arvosteluni perustuu omaan mielipiteeseen ja yli kahdenkymmenen vuoden pelikokemukseen.

Armand

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.