IRC-Galleria

Marraskuun teema: Elämäni pelitTiistai 21.12.2010 16:54

Elämäni Pelit

Tietokone- ja konsolipelaaminen on yleinen harrastus. Suomessa 90 % koululaisista pelaa pelejä ainakin satunnaisesti. Pelaaminen ei ole vain lasten ja nuorten harrastus, sillä tutkimusten mukaan pelaajien keski-ikä on yli 30 vuotta. Pelaajien laaja ikäjakauma näkyy myös peliteollisuudessa ja iso osa peleistä on suunnattu vain aikuisille. Koska kaikki pelit eivät sovellu kaikenikäisille, täytyy myytävissä peleissä olla ikärajamerkintä. Pelien K18-ikäraja tarkoittaa, että pelejä ei saa myydä eikä luovuttaa alaikäisille. Muut peleihin merkityt ikärajat ovat suosituksia.

Monille pelaaminen on hauska vapaa-ajanviete, josta haetaan elämyksiä. Elokuvaan verrattuna pelien maailma on elämyksellisyyden lisäksi myös vuorovaikutteinen ja siinä pystyy seuraamaan omaa tasoaan ja kehittymistään. Peleihin rakennettujen vaikeiden tavoitteiden saavuttaminen tuottaa onnistumisen kokemuksia. Elämysten lisäksi peleistä voi toki oppia monenlaisia hyödyllisiä tietoja ja taitoja, melkein vahingossa.

Yleinen harhakäsitys peleistä on edelleen se, että pelaaminen olisi yksinäisten nörttipoikien puuhastelua. Tosiasiassa pelaaminen on usein nimenomaan sosiaalinen harrastus, joka kokoaa kaverit yhteen. Pelit ovatkin suosittu vapaa-ajanviettotapa kaiken ikäisten ihmisten joukossa, sukupuolesta riippumatta. Yhdessä voidaan pelata samassa tilassa, mutta myös netin verkkopelien kautta löytää pelikavereita vaikka toiselta puolelta maailmaa. Pelaaminen voi olla myös erilaisia ihmisiä yhdistävä harrastus, sillä harvan harrastuksen parissa niin eri-ikäiset henkilöt kohtaavat.

Mitä pelit ja pelaaminen on tuonut sinun elämääsi? Millaisia hyviä asioita tai toisaalta haittoja pelaamisesta voi seurata? Tule keskustelemaan aiheesta yhteisöömme torstaina 25.11 ja tiistaina 30.11. klo 18-19.30. Muista myös vastata tietovisaan ja osallistua näin leffalippujen arvontaan!


Yhteenveto

Pidimme torstaina 25.11 ja tiistaina 30.11 chatit pelaamisesta otsikolla Elämäni pelit. Keskustelun pääaiheena olivat tietokone-, konsoli- ja verkkopelit, mutta chateissa sivuttiin myös rahapelaamista. Keskustelua käytiin suosikkipeleistä, pelien ikärajoista, pelaamisen rajoittamisesta sekä pelien hyvistä ja huonoista puolista. Aika moni kertoi pelaavansa mieluiten auto- ja räiskintäpelejä, mutta myös muille pelityypeille löytyi kannattajia. Keskustelijoiden mielestä alaikäisten on suhteellisen helppo hankkia K18-pelejä, eivätkä kaikki noudata pelien ikärajasuosituksia. Keskusteluissa pohdittiin mikä on sopiva aika viettää pelien ääressä vuorokaudessa. Jos pelaaminen ei vaikuta muuhun elämään negatiivisesti, nähtiin se hyvänä ajanviettotapana ja harrastuksena, jonka avulla voi pitää yllä myös sosiaalisia suhteita. Suurimmalla osalla oli joku muukin harrastus pelaamisen lisäksi. Monet olivat oppineet tietokonepeleistä englantia ja siitä oli ollut konkreettista hyötyä opiskelussa.

KYSELY


KYSELY
Osallistujat 36

1. Mikä on suosituksen mukaan maksimiaika lapsille ja nuorille viihdemedian käyttöön?
- a) 2 tuntia vuorokaudessa 33
- b) Puolet vuorokaudesta 0
- c) 5 tuntia vuorokaudessa 1
- d) Niin kauan kuin itsestä hyvältä tuntuu 2
________________________________________
2. Mihin konsolipelien ikäsuositukset ja –rajat perustuvat?
- a) Pelien tekniseen vaativuuteen 3
- b) Pelien haitallisuuteen 31
- c) Pelien hahmojen pelottavuuteen 1
- d) Pelien sisältämien kemikaalien vaarallisuuteen 1
________________________________________
3. Kuinka monta prosenttia Suomessa (2010) julkaistuissa digitaalisista peleistä on kielletty alle 18-vuotiailta?
- a) Alle 10% 6
- b) 5 % 2
- c) Puolet 11
- d) 28 % 17
________________________________________
4. Mikä oli Suomen myydyin tietokonepeli vuonna 2009?
- a) GTA: San Andreas 11
- b) SingStar Legendat 7
- c) World of Warcraft 14
- d) Counter-Strike: Source 4
________________________________________
5. Voiko pelaaminen olla hyödyllistä?
- a) Tuskin, sillä pelaaminen häiritsee koulunkäyntiä 0
- b) Ei, koska pelaamisella on vain viihteellinen arvo 9
- c) Tietysti, koska sen avulla oppii monia erilaisia asio... 16
- a) Kyllä, mutta vain opetuspeleistä voi oppia uusia ta... 11

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.