IRC-Galleria

Heitä löytyy Suomesta vuosittain reilu 14 000. Keitä he ovat ja mistä sen tunnistaa, naamastako? Ei, ei se näy naamasta, eikä välttämättä mistään muustakaan. Kyse on klamydia- ja tippuritartunnoista. Nämä ovat onneksi parannettavissa lääkkeillä. Lisäksi joukossamme vaeltaa noin 3000 ihmistä, jotka kantavat hiv-virusta. Kuten aikaisemmin todettiin, monet taudit ovat parannettavissa, herpes ja hiv eivät kuitenkaan kuulu tähän joukkoon. Usein kuulee puhuttavan, että hiv-positiivisuus samoin kun genitaaliherpes ovat stigma tai häpeä. Hiviä on perinteisesti pidetty homojen ja narkomaanien sairautena, kuitenkin tilastojen mukaan Suomessa heterotartunnat ovat lähes yhtä yleisiä kuin homoseksissä saadut tartunnat. Heterotartuntoihin vaikuttaa seksiturismi. Miehet tuovat viruksen tuliaisina Kaukoidästä ja naiset taas etelän lomakohteista. Se hämmentää kovin, että seksiä ilman kondomia lomamatkoillaan harrastaneet eivät juuri hakeudu testeihin.

Tietoa siis tarvitaan, ainakin ehkäisystä, tartuntatavoista sekä testauksen tärkeydestä. Entä asenteet sairastunutta kohtaan? Ehkä ajat ja asenteet ovat pikku hiljaa muuttumassa? Ennen hiv nähtiin kuolemantuomiona ja vähintäänkin sosiaalisen elämän loppumisena. Virus kuitenkin herättää vielä niin paljon pelkoa ja hämmennystä, että tartunnasta kertominen voi olla vaikea paikka. Onko itselläsi elämässä sellaisia ihmisiä joille uskaltaisit asiasta kertoa? Hiv:n kanssa voi oppia elämään ja elää pitkän ja hyvän elämän. Länsimaissa on harvinaista, että sairaus etenee aids-vaiheeseen. Siihen on olemassa hyvät lääkkeet ja mitä aikaisemmin diagnoosi tehdään, sitä paremmat hoitomahdollisuudet ovat. Eteneminen voidaan pysäyttää.

Kaikki seksitaudit ovat helposti ehkäistävissä. Kondomin käyttö kannattaa aina. Käyttäkää sitä uusissa ja satunnaisissa suhteissa ja ennen siirtymistä muuhun ehkäisyyn, käykää yhdessä testeissä, sillä monet seksitaudit, hiv mukaan lukien voivat olla täysin oireettomia.

Hauskaa ja turvallista (seksi)elämää kaikille!

ps) Muistakaa, hiv ei tartu suutelusta, kättelystä, kosketuksesta, wc pöntöstä, saunasta, yhteisistä astioista, ruoasta tai hyttysistä.

http://justwearit.fi/

http://www.hivtukikeskus.fi/

http://www.thl.fi/ttr/gen/rpt/hivsuo.pdf


Mitä jos kumppanillasi on seksitauti?Perjantai 21.02.2014 10:30, 328 vastaajaa

Leimaako seksitauti ihmisen? Kenellä on vastuu suojautumisesta? Pitääkö uudelle kumppanille kertoa tartunnasta? Chatti teemasta tiistaina 25.2. klo 18:00. Mukana keskustelussa vieras Hiv-tukikeskuksesta.
Uskaltaisitko aloittaa suhteen henkilön kanssa, jolla on sellainen seksitauti, jota ei voi parantaa?
Miten hiv voi tarttua? ps) katso oikeat vastaukset täältä http://www.hivtukikeskus.fi/hiv-ja-aids/miten-hiv-voi-tarttua/
  • Voit valita 6 vastausta.
Milloin kannattaa mennä seksitautitesteihin?
  • Voit valita 5 vastausta.
Kenellä on vastuu ehkäisystä?
Onko helppoa ehdottaa kondomin käyttöä?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.