IRC-Galleria

Lokakuun teema: Ihan homona!Torstai 17.10.2013 18:29

Yhteenveto teemaviikosta

Koska maailma on epäreilu.

Taas se BB-Niko on telkkarissa, ja Salkkareissa se homojakso. Miks tästä puhutaan koko ajan, homot on ihan liikaa esillä! Missä heteroiden oikeudet! Niin kauan kuin tällaisia keskusteluja järjestetään, ollaan epätasa-arvon tiellä!

Kävimme tällä viikolla keskustelua ”Ihan homona”. Keskustelua syntyikin nimensä mukaisesti sekä paljon, että asiasta. Päällimmäisenä koko viikosta jäi mieleeni, miksi toisten oikeuksien polkeminen on joillekin niin tärkeää?

Enni tykkää Jussista. Jussi tykkää Ennistä. He menevät naimisiin. Eero tykkää Hannusta. Hannu tykkää Eerosta. He eivät voi mennä naimisiin. MIKSI IHMEESSÄ? Yksikään tähän mennessä kuulemani perustelu ei ole ollut tarpeeksi pätevä, että ymmärtäisin tämän mielestäni varsin yksinkertaisen asian. Avioliitto on luotu miestä ja naista varten? Niin missä, kuka? Ihmiset? Ihmiset voivat muuttaa mieltään. Niin on tehtykin muutaman kertaa tässä aikojen saatossa. Vai onko siellä vielä joku, joka omistaa orjia? Ennenhän se oli ihan tavallista. Avioliitossa on tarkoitus lisääntyä. Jaahas. Eli jos Enni ja Jussi eivät voi saada lapsia tai eivät niitä halua, heidän avioliittonsa mitätöidään epäonnistuneena? Homoliitot on uhka perinteiselle avioliitolle? Eh, siis miten? Avioliitossa on lähtökohtaisesti ongelma, jos se ei kestä sitä, että joku toinenkin saattaa joskus mennä naimisiin. Kuten sanoin, ei yhtäkään pätevää syytä. Ainoa oikea syy on se, että maailma nyt vaan on epäreilu. Onneksi siihenkin voidaan vaikuttaa!

Asenteet muuttuvat hitaasti. 10 vuotta sitten ei telkkarissa näkynyt muita kuin perinteisiä mies-nainen –suhteita. Nykyisin homous ja homot on esillä, vaikkakin vielä usein stereotyyppisinä hahmoina. Mitä enemmän totumme näkemään erilaisia seksuaalisia suuntautumisia ja kuulemaan moninaisuudesta, sitä tavallisempi koko asiasta tulee. Vielä näitä keskusteluja pitää kuitenkin erikseen järjestää.

Ollaan reiluja, jooko?

Tietopaketti:

Ihan homona!

Tervetuloa mukaan meidän omaan homo-iltaamme tiistaina 8.10 klo 18.00 - 19.30!

Sateenkaarevassa* illassa luvassa keskustelua siitä miksi ”homotellaan”, onko omalla tai toisen seksuaalisen suuntautumisen identiteetillä väliä, ja jos on niin miksi. Kuinka huomioida ihmisten moninaisuus ja arvostaa erilaisuutta niin itsessä kuin muissa ihmisissä? Keskustelemalla muiden kanssa voit saada uusia näkökulmia ja neuvoja asioihin jotka koskevat sinua, läheisiäsi tai ystäviäsi.

*Sateenkaarevalla viitataan usein seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin koko moninaisuudessaan. Sateenkaari on keskeinen symboli myös koko lhbtiq-kokonaisuutta kuvaavassa kuvakielessä. Lhbtiq-kirjanyhdistelmällä viitataan seksuaali- että sukupuolivähemmistöihin: lesbot, homot, biseksuaalit/bi-ihmiset, transihmiset, intersukupuoliset ja queerit.

Mukana keskustelussa HeSetan sosiaalityöntekijä Aaro ja Setan nuorisotyönkoordinaattori Anders.

Seta on vuonna 1974 perustettu ihmisoikeus- ja sosiaalialan järjestö. Seta toimii 21 jäsenjärjestön kattojärjestönä. HeSeta on Setan suurin jäsenjärjestö. 1990 perustetun HeSetan kotipaikka on Helsinki ja toiminta-alueena on Uusimaa. Setan ja HeSetan työn tavoitteena on, että ihmisoikeudet, yhdenvertaisuus ja hyvinvointi toteutuvat ihmisten arjessa riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Seta korostaa jokaisen oikeutta määritellä itse itsensä, perheensä ja ihmissuhteensa. Setan yhteydessä toimii Transtukipiste, joka tarjoaa ja kehittää psykososiaalisia tukipalveluja transihmisille, sukupuoliristiriitaa tai sukupuolen monimuotoisuutta kokeville ja heidän perheenjäsenilleen. HeSeta kokoaa ja jakaa tietoa seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun moninaisuudesta, sekä auttaa ja tukee sateenkaarevia ihmisiä ja heidän läheisiään sosiaalitoiminnallaan.

Moninaisuus on meissä - seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus nuorten elämässä on Setan tuottama video kahdeksasta sateenkaarevasta nuoresta. Videon voit katsoa Youtubessa.

Video kertoo omaa elämäänsä pohtivista nuorista maailmassa, jonka sukupuolittuneisiin muotteihin ja rooleihin kaikki eivät mahdu. Millainen on cheerleader-tyttö, joka on homo? Entä transgenderiksi itsensä määrittelevä Reiska? Entä Darja, joka ei halua määritellä itseään eikä muita? Eri puolilla Suomea kasvaneiden nuorten tarinoissa kuulemme identiteettipohdiskelujen lisäksi ajatuksia ystävyydestä, perheestä ja lähisuhteista, työstä, koulusta, kiusaamisesta ja tuen saamisesta sekä normeista ja niiden rikkomisesta. Sateenkaarevat identiteetit näyttäytyvät nuorten maailmassa moninaisina ja tavallisina.


Lisää infoa:
http://www.heseta.fi/
http://www.heseta.fi/nuoret/
www.seta.fi
www.normit.fi
www.transtukipiste.fi

Ihan homona!Maanantai 07.10.2013 15:37, 531 vastaajaa

EOPH:n suurta HOMOILTAA vietetään tiistaina 8.10. Aiheesta chatti klo 18.00 - 19.30. Chatissa mukana Seta ja HeSeta! Tuu säkin! Tsekkaa video ja muuta aiheeseen liittyvää: Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut)
Onko koulussasi keskusteltu sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta?
Tiedätkö mitä lyhenne HLBTIQ tarkoittaa?
Onko normit ja normatiivisuus sinulle tuttuja käsitteitä?
Homona on hyvä olla?
Onko sinun lähiympäristössäsi tilaa moninaisuudelle?
Aiotko osallistua tai osallistuitko EOPH:n Suureen Homo-iltaan ja chattiin tiistaina 8.10. klo 18.00-19.30?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.