IRC-Galleria

Kuulintu

Kuulintu

Antti - mIRCkausta jo vuodesta 1999

Blogimerkintä

« Uudempi -

Spotifyn lähtölaskenta on alkanutTorstai 16.05.2013 18:51

2009 olin innoissani, kun sain tutustua Spotify-nimiseen musiikin streamauspalveluun. Sieltä löytyi yllättävän paljon kivoja artisteja ja pikkuhiljaa playlistit rupesivat kasvamaan ja Spotifyn käytöstä tuli arkipäiväistä. 2011 alkoi Spotifyn siniselle ja aurinkoiselle taivalle kuitenkin kerääntyä pikkuhiljaa muutamia tummanpuhuvia pilviä. Muutamat päivitykset tekivät pieniä muutoksia ja ensimmäinen isompi hälyyttävä merkki oli uusien asiakkaiden pakkonaittaminen Facebook-tunnuksen kanssa. Uusille maksaville asiakkaille kerrottiin tylysti, että jos sinulla ei ole Facebook-tunnusta tai et halua liittää sitä Spotifyyn, et voi ottaa spotifya käyttöön uutena asiakkaana. Valitettavasti tämä oli vasta ongelmien alkua.


2011 julkaistu 0.6.5.2. oli vielä hyvin ja keveästi toimiva clientti. Jonkin ajan kuluttua julkaistiin 0.8.5, jota itse pidän viimeisenä siedettävänä versiona Spotifysta. Sen jälkeen alkoi todella käsittämättömät huononnukset päivitysten myötä. 0.8.8:ssa mulkattiin artistisivulle valkoinen tausta, mikä oli jo aivan tarpeeksi järkyttävä. Clientti oli jo suhteellisen hidas ja jumi välillä oikein urakalla. 0.9 olikin sitten jo aivan karmaiseva päivitys. Soittolistojen kokonaiskestoaika oli hävinnyt, fontti muutettu kiinan markkinoiden johdosta ainakin 3-4 pykälää isommaksi ja jumiminen ja hitaus vähintään kaksinkertaistui. Albumikuvakkeita saa odotella todella pitkään ja hartaasti. Biisit eivät aina lähde käyntiin heti ja uusimmassa päivityksessä on kaiken lisäksi esiintynyt jopa biisien pätkimistä silloin tällöin kesken kaiken.

Spotify on sitä mieltä että käyttäjien ei tarvitse päättää asentavatko he uutta päivitystä, vaan ohjelmaan on sisäänrakennettu pakkopäivitys, joka tapahtuu sulkemalla ja avaamalla Spotify uudelleen. Päivitystä ei taviskäyttäjän taidoilla ole mahdollista peruuttaa mitenkään. Päivityksistä on seurannut Spotify-comminity foorumeilla valtaisa valitusryöppy jossa sadat asiakkaat uhkaavat peruuttaa tilauksensa jos heitä ei aleta kuuntelemaan. Mitään ei kuitenkaan tapahdu. Toimintaa ja käytettävyyttä huonontavat päivitykset seuraavat tasaisen varmasti toinen toisiaan.

Muutamat käyttäjät ovat hoksanneet pienen kikan, jolla päivitykset voi estää. Eräs käyttäjä neuvoo foorumilla asentamaan vanhemman version ja luomaan pari tyhjää read-only tiedostoa tiettyyn hakemistoon, joka estää ohjelmaa päivittymästä. Ihmiset tarttuivat tähän konstiin epätoivoissaan ja asennettavaksi suositeltiin 0.8.5 -versiota. Ja kaikki vaikuttivat ratkaisuun tyytyväisiltä.

Kaikki paitsi Spotify.


Muutaman viikon kuluttua tästä 0.8.5 clientti alkoi kaatumaan noin 15 minuutin käytön jälkeen. Tutkittuani foorumia pääsin siihen loppukäsitykseen, että Spotify tekee sen tarkoituksella, koska ei halua ihmisten käyttävän vanhoja versioita. Tämä on maksavien asiakkaiden törkeää aliarviointia ja osoittaa äärimmäisen huonoa kykyä huomioida asiakkaiden tarpeita. Mitään asiakkaiden pyytämiä parannuksia ohjelmaan ei ole tullut. Sen sijaan on tehty turhia käyttöliittymähypistelyjä ja saatu hienosti toimivasta ohjelmasta täydellinen fiasko.


Jos ei asenteet radikaalisti tästä muutu toisenlaiseen, asiakkaita kuuntelevaan suuntaan, niin Spotify on konkurssissa ennen vuotta 2015. Lähtölaskenta on jo alkanut...

- KL -

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.