IRC-Galleria

ollip1

ollip1

http://ask.fm/ollipekkajalovaara
Toiset sanovat, että Raamattu on Jumalan sanaa, toiset sanovat, että se on vain ihmisten kirjoittama kirja. Alla oleva teksti kertoo Uuden Testamentin (UT) synnystä ja siitä miksi kannattaa etsiä sen päähenkilöä, Jeesusta Kristusta omaan elämäänsä.

Uuden Testamentin synty
Joillekin voi tulla mieleen, että pitäisi selvittää miten Raamattu ja Uusi Testamentti on syntynyt. Onko se kirjoitettu luotettavasti ja luotettavien henkilöiden taholta? Ensiksi Raamattu kertoo joko siitä mitä on tapahtunut Jumalan ja ihmisen välillä tai siitä mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Tässä mielessä Raamattu on historiankirja - näin on tapahtunut. Monet uskontojen teokset kertovat kauniilta kuulostavilta periaatteista, Raamattu on käytäntöä. Raamatun kirjoittajat kirjoittivat tapahtunutta elämää.

Voiko Jumala puhua?
Jumala on itse asiassa Mestari puhuja, paljon kykenevämpi kuin mitä me ihmiset. Sanallaan Hän loi taivaat ja maat. "Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä" (Joh.1:3). Yritäpä luoda itse jotakin sanallasi. Raamatun kirjojen osalta Jumala on sanelija, ihminen on kirjuri. "Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen..." (2:Tim.3:16) Jeesus itse sanoi, että "minun sanani eivät koskaan katoa" (Matt.24:35). Raamattua lukiessa ihminen voi pyytää apua ymmärtämiseen itse tekstin sanelijalta, Jumalalta, joka Pyhän Hnekensä kautta voi avata tarkasti sanaansa mitä Hän on sitä sanellessaan tarkoittanut.

Miksi Raamattu?
Jos Jumalalla on jotakin sanottavaa, miksi Hän ei haluaisi tallettaa sanottavaansa kirjaan, jota on helppo jakaa ja kopioida. Saman kertominen jokaiselle ihmiselle erikseen ei kuulosta kovin järkevältä monessakaan suhteessa. Kun lisäksi Jumala päättää tallettaa omat sanomansa yksiin kansiin, Hän voi monilla ihmeillä ja merkeillä todentaa, että juuri tämä kirja sisältää elävän Jumalan sanoman.

Milloin Raamatun kirjat kirjoitettiin?
Raamatun kirjat kirjoitettiin kaikki ennen v. 100 jKr. Tämä tarkoittaa sitä, että Jeesuksen aikalaiset ja silminnäkijät ovat voineet kirjoittaa UT:n kirjat.

Raamatun kirjoittajat
UT:n kirjoittajat olivat kaikki henkilöitä, jotka näkivät Jeesuksen. Paavali on näki Jeesuksen muista poiketen vasta Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen. Jeesus ilmestyi Paavalille, Paavali ja matkatoverit kaatuivat maahan ja he kaikki kuulivat saman äänen, mutta vain Paavali näki. "Saulin matkatoverit seisoivat sanattomina. He kuulivat äänen mutta eivät havainneet ketään" UT:n kirjoittajista Matteus, Johannes ja Pietari olivat Jeesuksen 12 opetuslapsen, apostolin joukossa.
Evankeliumeista 3 oli apostolien kirjoittamia. Jos perusteluja haetaan, otetaan esiin ensiksi se, että aikalaiset ne sellaisiksi hyväksyivät. Lisäksi itse teksteistä käy ilmi, että kyseiset henkilöt ne kirjoittivat. Esim. Joh.21:24 "Juuri tämä opetuslapsi todistaa kaikesta tästä. Hän on tämän kirjoittanut"

UT:n kokonaisuuden muodostuminen eli kaanon
UT:n kirjojen kokelma oli vakiintunut jo vuoteen 140 jKr mennessä. Sen jälkeen ei enää uusia kirjoja tullut mukaan seurakunnissa käytännössä hyväksyttyyn kokoelmaan eli kaanoniin. Itse kirjojen sisältö on pysynyt sellaisena kuin ne olivat kirjoitettaessa. Jotkut ovat pyrkineet väittämään toista, mutta näitä väitteitä on lähes mahdoton saada pitämään. Saahan sitä väittää, mutta todeksi perusteleminen on eri asia.

UT:n kirjojen kopiot
UT:n kirjoja alettiin kopioita sen vuoksi, että niitä saataisiin lähetettyä toisille seurakunnille luettavaksi. Tämän vuoksi UT:n kirjoista onkin jäänyt vertaansa vailla oleva määrä kopioita. Nämä kopiot vastaavat toisiaan. Tämä jo itsessään osoittaa sen, että vääristynyttä oppia ei ole päässyt Uuden Testamentin sivuille.

Pystyttiinkö Raamattu väärentämään?
UT:n kaikki kirjeet ovat kirjoitettu niin aikaisin (ennen v. 100jKr), että Jeesuksen silminnäkijöiden oli mahdollista olla silloin elossa. Tämä tarkoittaa sitä, että on hyvin mahdollista, että silminnäkijät ovat itse kirjoittaneet kirjeensä minkä myös itse UT:n kirjeiden sanamuodot kertovat esim. "Me saimme katsella hänen kirkkauttaan" (Joh.1:14 ja "olimme omin silmin saaneet nähdä hänen jumalallisen suuruutensa" (2.Piet.1:16). Toisekseen tämä tarkoittaa sitä, että useisiin perustettuihin seurakuntiin ei voinut järjestelmällisesti päästä jokin harhaoppi sisään. Miksi? Siksi koska eläneet apostolit, silminnäkijät ja ne, joille oli jo opetettu tarkka tieto Jeesuksesta eivät kaikki olisi missään tapauksessa harhaa hyväksyneet.

Miksi nähdä vaivaa tutustua Raamattuun?
Jeesuksella on kaikki se mitä ihminen tarvitsee. Hänellä on ikuisen elämän sanat (Joh.6:68), Hänellä on valta yli sairauksien, luonnonvoimien, demonien ja jopa yli kuoleman, Hän haluaa vastata jokaiseen rukoukseen (Joh.14:13-14), Hän on elämämme kaipauksen vastaus. Mutta ennenkaikkea Hän on syntiemme sovitus. Hän haluaa, että sinä tulisit Hänen luokseen, jotta Hän voisi antaa näitä lahjojaan. Miksi olla käyttämättä tällaista tilaisuutta hyväksi?

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.