IRC-Galleria

Top 10, eli ne kaikista parhaat leffatLauantai 16.01.2010 23:14

1. Stardust - Tähtisumua

2. Betty Blue

3. Englantilainen potilas

4. Tyttö sillalla

5. Pitkät kihlajaiset

6. The Fountain

7. LOTR-trilogia

8. The Dreamers

9. Vuosi nuoruudestani

10. Huviretki hirttopaikalle ja Moskiittorannikko (kaksi Peter Weirin mestariteosta joiden välillä on vaikea valita paremmuutta).

Listan ulkopuolella siis jäi valtavan paljon hyviä elokuvia, mutta jotenkin se karsinta oli tehtävä. Kriteereitä mm. se millainen vaikutus tunnetasolla elokuvalla on minuun ollut, miten hyvin ohjattu, miten visuaalisesti kaunis, millaiset näyttelijäsuoritukset, luovuus, älykkyys ja mielikuvituksellisuus tarinassa tärkeää, mutta silti täytyy onnistua säilyttämään se tietty loogisuutensa kerronnallisesti etc..

Valitsin siis elokuvia jotka suorastaan räjäyttävät tajunnan jos ne katsoo mieli avoimena, antautuu elokuvalle/tarinalle ja siis leffoja jotka saavat paikan sydämessä.:)

Listalta löytyy kolme puhtaasti ranskalaista elokuvaa ja yksi brittiläis/italialais/ranskalainen leffa. Huippuohjaajista mukana Anthony Minghella mielestäni parhaalla ja ansaitusti oscar-palkitulla elokuvallaan Englantilainen potilas, Peter Weir, Darren Aronofskyltä sitten valitsin elokuvan The Fountain Unelmien sielunmessun sijaan. Syinä siihen elokuvan visuaalinen loistokkuus joka lyö jopa Unelmien sielunmessun, sekä tarina ja sen filosofinen anti, näyttelijäsuorituksethan kummassakin aivan erinomaisia.
Jean-Pierre Jeunet on mukana elokuvallaan Pitkät kihlajaiset, joka kyllä mielestäni voittaa saman ohjaajan Amélien kirkkaasti.
The Dreamers (2003) taas on italialaisen ohjaajanero Bernardo Bertoluccin viimeisimpiä ohjauksia ja vaikutti kyllä minuun voimakkaammin kuin vaikkapa hänen oscar palkittu elokuvansa Viimeinen keisari (1987) tai Marlon Brandon tähdittämä Viimeinen tango Pariisissa (1972).
LOTR-trilogia kuuluu myös niihin kaikista parhaimpiin, hyvin uskollinen tulkinta kirjasta jota ei voi olla rakastamatta, trilogia vie mukanaan. Vuosi nuoruudestani taas usein unohdettu ja aliarvostettu elokuva ja kuuluu mielestäni kuitenkin ehdottomasti top ten elokuviin.
Tyttö sillalla taas kertoo rakkaudesta ja intohimosta, miehen ja naisen välisestä suhteesta taitavasti erilaisten visuaalisten keinojen avulla, usein symbolisesti sekä myös dialogin metaforien kautta. Ehkäpä paremmin kuin mikään muu elokuva, siksi nostin sen noinkin korkealle.

Listan kaksi ensimmäistä taas ovat elokuvia jotka jokaisen ihmisen tulisi nähdä, elokuvia joiden näkeminen voi muuttaa koko ihmisen.
Stardust on Neil Gaimanin kirjaan perustuva upea sovitus ja kirjan hengen säilyttävä täydellisen onnistunut romanttinen leffa.
Rakastan elokuvaa yli kaiken.:)
Stardust - Tähtisumua on kaunein ja ihanin elokuva jonka olen nähnyt.
Jos elokuva Stardust ei tunnu miltään, niin silloin ihmisen sydämen täytyy olla kiveä.

Betty Blue on taas elokuva joka kertoo intohimosta paremmin kuin mikään muu elokuva. Upea, elämää suurempi elokuva.:)

Listalle ei päässyt yhtään suosikkinäyttelijöideni Nicolas Cagen tai Johnny Deppin elokuvaa. Täpärästi sen ulkopuolelle jäivät mm. Kapteeni Corellin Mandoliini ja Saksikäsi Edward.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.