IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Hello from Earth!Perjantai 01.10.2010 13:28

Tässä pari päivää sitten infottiin Gliese 581g:n löytymisestä. Ko. planeetta on 20 valovuoden päässä oleva planeetta, joka on massaltaan noin kolmesta neljään kertaa maapallon kokoinen. Planeetta sijaitsee elinkelpoisella vyöhykkeellä joten jos siellä on vettä, se on muodossa joka voisi kannatella elämää.

Mutta nyt sitten siihen mielenkiintoiseen pointtiin josta ei ole vielä puhuttu.
9. lokakuuta 2008 kohti Gliese 581c:tä (joka silloin oli löydetyistä planeetoista eniten maankaltainen) lähetettiin 501:n tekstiviestin paketti. Toinen viestipaketti lähetettiin Gliese 581 d:lle (joka vuonna 2009 oli eniten maankaltainen löydetyistä planeetoista) 28. elokuuta 2009 ja siinä oli 25880 tekstiviestiä ympäri maailmaa.

Mutta näiden viestien lähettäminen ei ole kiväärillä ampumista...

Kyseiset viestit on lähetetty käytännössä kyseiseen aurkinkokuntaan, ja viesti osuu jokaiseen planeettaan mitä ko. aurinkokunnassa on (ja myös sen takana*), eli myös Gliese 581g:lle.

Viestit tulee olemaan tietenkin täysin ymmärtämättömiä vastapuolelle, sillä tekstiviestit on englanninkielisiä ja koodattu binäärikoodille. Binäärikoodi taas on kasa ykkösiä ja nollia joiden tulkinta voidaan tehdä miten vaan. Jos tietää miten ne käännetään englanniksi, viestit saa auki, mutta luulen että siellä toisessa päässä ne on vaan ykkösiä ja nollia.

Kuitenkin ne erottuu avaruuden taustakohinasta selkeästi, ja niiden lähde on mahdollista määrittää...

Joten nyt odotellaan pyöreät 19 vuotta, ja sen jälkeen noin 20 vuotta (tarkka matka 20,3 valovuotta) mahdollista paluuviestiä. Jos sieltä tulee vastausviestiä, niin se saapuu aikaisintaan about 2049, eli 39 vuoden päästä.

Tämä kaikki siis jos, siellä toisessa päässä on älyllistä elämää. Se kun on perin epätodennäköistä, vaikka itse elämä olisi todennäköistä. Tässä vaiheessa olisikin ehkä tärkeämpää suunnitella tutkimusrobotin lähettämistä, joka kykenisi etsimään ja tunnistamaan alkukantaisempaa elämää.

Lisää aiheesta:
Englanniksi:
http://www.hellofromearth.net/
http://en.wikipedia.org/wiki/Gliese_581
http://en.wikipedia.org/wiki/Gliese_581_g
http://en.wikipedia.org/wiki/Habitable_zone

Suomeksi:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Gliese_581_g
http://fi.wikipedia.org/wiki/Elinkelpoinen_vy%C3%B6hyke

* http://www.hellofromearth.net/gliese581d/links/index.htm -> How far will the signal travel?

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.