IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

PääsiäinenLauantai 11.04.2009 14:35

Iso osa pääsiäiseen liittyvistä perinteistä on pohjaltaan pakanallisia. Kristinusko on sittemmin muokannut ja omaksunut osan niistä. Anglosaksinen Ostara oli hedelmällisyyden jumalatar ja muinoin hänen uskottiin voivan tulla maan päälle ottamalla jäniksen muodon. Ostara-juhlan aattoiltana hän vieraili palvojiensa luona ja muni värillisiä munia. Nykyään monen perheen perinteeseen kuuluvat pääsiäisaamun kätköt. Etenkin lapset nauttivat, kun pääsiäisaamuna voivat etsiä eri puolille kotia kätkettyjä pääsiäismunia tai makeisia. Pääsiäinen istuu vanhempiin kevätpäiväntasauksen, valon ja elämän voiton perinteisiin.

Pääsiäisnoidat (pääsiäistrullit, trullit tai rullit) liittyvät pääsiäisajan mytologiaan. Nykyään tunnetaan varhaisesta pääsiäisnoitailmiöstä muuntunut lasten leikkinä toteutuva ns. virpovien trullien perinne.

Historiallisesti trullit ovat erityisesti kotieläimiä kohtaan pahantahtoisiksi uskottuja olentoja tai näitä esittäviä ihmisiä. Pääsiäisnoitailmiöön liittyy kaksi tasoa: uskottiin, että kotieläimet ovat pitkänperjantain ja lankalauantain illan aikana alttiina pahalle; toisaalta tuolloin harjoitettiin nimenomaan tätä uskomusta vahvistavia menoja, kuten esimerkiksi leikattiin eläimistä karvoja ja nahanpaloja.

Trulleina toimivat yhteisöstä syrjäytyneet naiset, jotka näin ilmaisivat naapureitaan kohtaan tuntemaansa kateutta.

Nykyinen pääsiäisnoitaleikki on lasten viihteeksi kehitetty yhdistelmä trulliperinnettä (noidaksi pukeutuminen) ja palmusunnuntain virpomisperinnettä (virpovitsat, onnentoivotus ja palkan vaatiminen). Historiallisesti virpominen ja trullit ovat siis vastakkaisia ilmiöitä (virpominen liittyy "siunaamiseen" ja trullit "kiroamiseen"), jotka viittaavat pääsiäisen tapahtumissa eri kohtiin. Etelä-Pohjanmaalla "trullitellaan" pääsiäislauantaisin.

Jos haluaa tutustua muihinkin virpomislukuihin kun siihen perinteiseen "virvon varvon tuoreeks..." Niin täällä on: http://www.luovutettukarjala.fi/perinne/vuotuisperinne/paasiainen.htm

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4%C3%A4si%C3%A4inen
http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4%C3%A4si%C3%A4isnoita

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.