IRC-Galleria

ErQ

ErQ

Hey baby, give me a chance to show you I'm a good guy.

Selaa blogimerkintöjä

Ketä vakoilu yllättää?Maanantai 08.07.2013 01:41

Edward Snowden paljasti parisen viikkoa sitten vuotamissaan asiakirjoissa Yhdysvaltojen tehneen laajaa yksityishenkilöihin ja myös esimerkiksi Euroopan unioniin kohdistuvaa vakoilua. Yksityishenkilöitä on vakoiltu esimerkiksi erilaisten internetsivujen, kuten Facebookin, Yahoo!:n, Googlen, Twitterin ynnä muiden niin sanottujen sosiaalisen median välineiden avulla. Eurooppaa on vakoiltu tietojärjestelmien lisäksi myös perinteisemmällä tavalla - toimistoihin on asennettuja salakuuntelulaitteita.

Olen seurannut huvittuneena Snowdenin tekemien vuotojen ympärillä vellovaa skandaalia - ketä tämä oikeasti yllättää? Monia, niin kun ei pitäisi olla. Vähänkään näistä asioista perillä oleville vakoilu ei ole tullut yllätyksenä.

Jos ihmiset tutustuisivat esimerkiksi Facebookin käyttöehtoihin eivätkä hyväksyisi niitä lukematta, valtavan tekstivyyhdin seasta löytyisi maininta, jossa todetaan, että hyväksyessään käyttöehdot palvelun käyttäjä hyväksyy sen, että hänen tietojaan voidaan jakaa eteenpäin Yhdysvaltain lakien mukaisesti USA:n tiedusteluviranomaisille. Ongelma tietty on, ettei Facebookin ja Googlen kaltaisiin, arkipäiväisiin sivustoihin kohdisteta epäilyksiä - niiden odotetaan olevan tuttuudessaan myös turvallisia.

Kenellekään tietoturva-asiantuntijoille kohu ei ole tullut yllätyksenä. Edes mikään suuri asiantuntijakaan ei tarvitse olla, sillä jopa minun kaltaiseni foliohattu on pitänyt asiaa varmana vuodet - sen takia viivytin aikoinaan jopa Lärvikirjaankin tuloani, kunnes jouduin alistumaan sosiaalisen paineen alla.

Seuraava vastaavanlainen "yllätys" voi olla, että samanlaista vakoilua harrastaa Yhdysvaltojen lisäksi myös Eurooppa ja jotkin Aasian maat. Internet on mahdollisuuksien loppumaton keidas, josta kaikki haluavat osansa. Valtioille kyseessä on erinomainen keino kerätä laajasti tietoa ja urkkia vihollista. Tulevaisuuden sodat saatetaankin käydä sotatantereiden sijasta internet-todellisuudessa - pommit ja sotilaat vaihtuvat ykkösiin, nolliin ja nörtteihin.

Ja kun en keksinyt luovempaakaan tapaa päättää tätä tekstiä, lainattakoon erästä laulunsanoitusta:
"Head-bone connects to the headphones
Headphones connect to the iPhone
IPhone connected to the internet
Connected to the Google
Connected to the government"

M.I.A. - The Message

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.